Keď bolí hlava

Keď bolí hlava

Pri ostrej bolesti hlavy väčšinou siahneme po tabletke proti bolesti. Existujú však aj prírodné bylinné liečivá, ktoré môžu pomôcť a nezaťažia náš organizmus a pečeň chemickými látkami. Rôznym ľuďom pomáhajú rôzne bylinky, a preto sme pre vás pripravili hneď niekoľko takých, ktoré vám od nepríjemnej bolesti môžu pomôcť.

Klasickými bylinkami, ktoré na utlmenie bolesti hlavy používali už naše babičky bol harmanček, mäta, či túžobník. Stačí jednu z byliniek preliať pol litrom vody a nechať 5 minút lúhovať. Bolesti by mali do pol hodiny ustúpiť. Výhodou čajov nie je len odstránenie bolesti, ale aj pocit úľavy, ktorý teplý aromatický čaj navodí. Pri silných migrénach sa najčastejšie používa čaj z vŕbovej kôry. Tá obsahuje salicín, ktorý bol jedným zo základných prvkov pri výrobe prvého acylpyrínu. Vďaka salicínu uľavuje čaj od bolesti rôzneho druhu.

Ďalším prírodným prostriedkom na odstránenie bolesti je ginko. Tým, že ginko zlepšuje tok krvi v tele, dostáva sa do mozgu viac kyslíka. S okysličením mozgu väčšinou prichádza aj úľava od bolesti. Novinkou medzi dostupnými „kuchynskými“ liečivami je kajenské korenie. Väčšina druhov korenia obsahuje látku kapsaicín, ktorá zvyšuje prah bolesti, v niektorých prípadoch bolesť úplne blokuje. Kajenské korenie je jedno z nich. Môžete ho použiť aj pri migrénových stavoch, stačí si trochu nasypať do jedla, ale pozor je dosť pálivé. Ak užívate nejaké lieky alebo už využívate liečivé účinky iných prírodných liečiv, poraďte sa pred používaním týchto byliniek so svojim lekárom. Nie pre každého je vhodná každá bylinka a ich kombinácia môže vášmu telu aj uškodiť.

Nie ste práve typ, ktorý vyhľadáva pitie čaju? Nevadí. Aj pre vás máme pár tipov na úľavu od bolesti. Výbornou alternatívou je napríklad aromaterapia. Stačí zmiešať pár kvapiek oleja s vodou a handričkou si pretierať krk a čelo. Pre aromaterapiu je vhodný levanduľový, mätový, či eukalyptový olej. Pri aromaterapii môžete oleje využiť aj na masáž, ktorá ak uvolní svalstvo, zmierni aj bolesť hlavy. Ak bolesť stále neprechádza môžeme skúsiť ešte dve osvedčené metódy, a to prechádzku na čerstvom vzduchu alebo striedanie teplého a studeného prúdu vody na krk.

LED svetelná rampa eShop | led-rampa.sk

Návrat hore