Zázvor a jeho blahodarne účinky

Zázvor a jeho blahodarne účinky

Zázvor, tento pojem už pozná asi každý, kto už niekedy využil jeho blahodarne účinky. Bližšie informácie o zázvore ako takom Vám prinášame v nasledujúcom článku, jeho históriu, priaznivé účinky a samotnú prípravu zázvorového čaju.

Zázvor je pôvodom z Indie a Číny a rastie v úrodnej, vlhkej, tropickej pôde. Zázvor bol dôležitý v čínskej medicíne po mnoho storočí, a je spomenutý aj v spisoch Konfucia. Bola to jedna z najstarších známych korenín v západnej Európe, ktorá sa používala od deviateho storočia. V Európe bol veľmi populárny, a bol súčasťou stolovania, ako soľ a korenie. V stredovekej a renesančnej dobe bol zázvor ako korenie používaný proti morovému ochoreniu. V Anglicku sa v 19. storočí začalo vyrábať za pomoci zázvoru zázvorové pivo, ktoré sa potom exportovalo do celého sveta.

Dobré rady, inšpirácie pre vaše nákupy – magazin.nasetipy.sk

Tiež sa používal na liečbu artritídy, koliky, hnačky a aj pri ochoreniach srdca. Popri týchto liečivých vlastnostiach začal byť zázvor cenený po celom svete ako významná rastlina, ktorá má priaznivé účinky a dokázala pomôcť pri liečbe prechladnutí, chrípke (aj ako prevencia), bolestiach hlavy a dokonca aj pri bolestivej menštruácii. Taktiež podporuje trávenie a v neposlednom rade má afrodiziakálne účinky.

Zázvor je možné konzumovať v mnohých rôznych podobách ako: zázvorový čaj, kandizovaný zázvor, zázvorový drink, nakladaný zázvor ako príloha k sushi, nastrúhaný surový alebo sušený a drvený zázvor ako korenie.

Na prípravu zázvorového čaju je potrebné mať asi 25g čerstvého zázvorového koreňa. Hornú časť koreňa ošúpeme a postrúhame najemno na strúžiku do pohára. Najemno nastrúhaný koreň zalejeme 2dl vriacej vody pre lepšie vylúhovanie ho vymixujeme ponorným mixérom. Potom je treba precediť cez jemné sitko do iného pohára a nechať chvíľu odstáť. Potom ho môžte ochutiť podľa chuti cukrom, medom prípadne aj pár kvapkami citrónu. Správne pripravení nápoj má výraznú mierne pálivú chuť. Človek by sa mal vyvarovať tomu aby bol nápoj koncentrovanejší, resp. veľmi silne pálivý, lebo mi mohol podráždiť žalúdok alebo pečeň.

Ja osobne, ale aj moji blízky už zažili pozitívne účinky zázvoru proti napr. chrípke alebo nachladnutiu. Preto si myslím, že je dobré používať zázvor ako určitý doplnok, ktorý zlepší Vašu obranyschopnosť organizmu.

www.bionatural.sk
Návrat hore