Nie je cukor ako cukor

0

Väčšina slovenských domácností sladí zásadne bielym cukrom. V obchodoch však môžete nájsť hneď niekoľko druhov sladidiel, ktoré môžu nahradiť obyčajný biely cukor a prispieť k lepšiemu zdraviu. Najlepšími a najviac príbuzným sladidlami sú hnedý cukor a melasa, ktoré narozdiel od bieleho cukru, obsahujú pre telo významné minerálne látky a iné živiny.

Biely cukor

Biely cukor

Biely tzv. rafinovaný cukor sa tradične vyrába z cukrovej trstiny alebo repy. Pri jeho výrobe sa odstraňuje vrchná sirupovitá hmota, melasa. Biely cukor tvorí skoro 100 % sacharóza, ktorú telo veľmi ťažko spracováva, na jej rozloženie potrebuje trikrát viac inzulínu ako pri glukóze a fruktóze. Obsahuje prázdne kalórie, čiže kalórie, ktoré nášmu telu nedodajú žiadnu výživu, iba energiu, ktorá sa rýchlo vytráca. Biely cukor je zo všetkých najmenej zdravý, pretože odstránením melasy sa odstraňujú aj jediné živiny, ktoré cukor má. Na pečenie nie je tiež veľmi vhodný, pretože je suchší a tvrdší ako hnedý cukor. Biely cukor môžete používať napríklad na sladenie čaju, či kávy, ale aj tu sa dá nahradiť medom či sirupom. Cukor by mal obsahovať najviac  10% prijatých kalórií do nášho tela. Veľa ľudí napriek tomu príjma oveľa väčšie množstvo. Biely cukor zaťažuje trávenie, znižuje imunitu a pri neprimeranom množstve je základom vzniku obezity.

Hnedý cukor

Hnedý cukor

Nerafinovaný hnedý cukor obsahuje oproti bielemu cukru nespočetné množstvo minerálnych látok. Telu dodáva vápnik, železo, fosfor, draslík a sodík. Pri jeho výrobe sa biely cukor obaľuje melasou, teda sirupom, ktorý zmení jeho farbu a dodá mu živiny. Podľa hrúbky melasy a veľkosti kryštálov sa rozoznávajú jednotlivé druhy hnedého cukru. Má vlhkejšiu textúru, a preto je vhodný na prípravu koláčov a dezertov, ktorým pridáva vláčnosť a bohatú chuť. Nemôžeme ho skladovať tak dlho ako biely cukor, pretože rýchlo vyschne a stvrdne.

Melasa

Pri výrobe cukru, vzniká z cukrovej trstiny a cukrovej repy, čierny sirupovitý extrakt – melasa. Trstinová melasa je najzdravšia zo všetkých sladidiel. Pri varení sladkej trstinovej šťavy sa rafinovaný cukor kryštalizuje a odstredením odstraňuje. Zostáva iba hustý sladký sirup, melasa. Ten sa buď použije na výrobu hnedého, obaľovaného cukru alebo sa predáva ako samostatný trstinový extrakt. Obsahuje veľké množstvo vápnika a horčíka, či vitamíny A,B a D. Je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, enzýmy a antioxidanty. Biely cukor obsahuje najmä sacharózu. Narozdiel od neho, však melasa obsahuje len ľahko stráviteľné cukry – glukózu a fruktózu.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.