Recepty ľudovej medicíny na dobré trávenie II .časť

0

Okrem problémov s trávením sa často stretávame aj s ťažkosťami s pečeňou či žlčníkom. Ak chcete, aby všetko vo vašom tele fungovalo ako má aj bez chemických liečiv, skúste naše domáce recepty.

Ak si chcete pripraviť posilňujúci liek na podporu trávenia tak tu je ďalší recept, ktorý vám v tom pomôže. Tento domáci liek je vhodný hlavne po prejedení sa alebo po ťažkých jedlách, ktoré vám ,,kľačia‟ v žalúdku. Stačí ak si rozdrvíte rovnaké množstvá mletého ďumbiera, rasce, fenikla, klinčekov a škorice. Jednu lyžičku tejto zmesi zlejeme 1/4 litra vriacej vody a necháme to celé prikryté vylúhovať. Potom celý obsah precedíme. Pridáme lyžičku citrónovej šťavy a v priebehu dvoch hodín ho po častiach vypijeme.

Ďalším je osvedčený recept na prípravu bylinkového likéru, ktorý sa používa na upokojenie žalúdka. K dvom dielom nadrobno posekanej vňate ľubovníka pridáme po jednom diele vňate medovky a paliny. Zalejeme bielym alkoholom, aby zmes značne prekrýval. Za občasného pretrasenia necháme 7 až 8 dní stáť. Potom pridáme asi pol kila medu na liter alkoholu, mierne zahrejeme, premiešame a necháme postáť. Bylinky ponecháme vo fľaši, cez sitko precedíme lyžicu likéru. Rozmiešame s trochou vody a raz denne vypijeme nalačno.

Tento ďalší liek je vhodný pri zápale pečene. Ide skôr o čajovú zmes, ktorú pripravíme z rovnakých dielov vňate, paliny, repíka, rebríčka, zemežlče a semena pestreca. Čaj pijeme 3 krát denne pred jedlom počas 1 až 2 týždnov.

Ak si chcete zlepšiť trávenie a podporiť činnosť pečene, tak je na to vhodný orechový likér. Celé nezrelé orechy zberáme do Jána a to hlavne preto, lebo dovtedy sa dajú ľahko krájať. Nakrájame ich na kúsky, pridáme úmerne k množstvu klinčeky, vanilku, škoricu a kúsky olúpaného pomaranča. Dáme to všetko do fľaše a zalejeme bielou pálenkou, aby zmes prekrývala asi 1/3 objemu. Necháme to všetko 3 až 4 týždne na slnečnom mieste stáť a občas to všetko pretrasieme. Potom to precedíme a podľa chuti osladíme medom a nalejeme do fliaš. Pijeme 2 krát denne po poháriku, vždy nalačno.

Zdroj: http://www.marthastewart.com

Ak máte zápal žlčníka nasledujúci recept na prípravu čajovej zmesi je na to vhodný. Zmes pripravíme z rovnakých dielov vňate mäty, koreňa ihlice, horca, púpavy a kôry krušiny. Dve lyžice tejto zmesi dáme do 1/2 litra teplej vody a necháme 12 hodín  macerovať. Krátko povaríme a necháme prikryté vychladnúť. Precedíme a čaj pijeme viackrát denne.

Zdieľať.

O autorovi