Potešte svoje srdce výberom správnych potravín

0

Zdroj: http://reallyredwine.

Nielen vyvarovaním sa niektorých „nebezpečných“ potravín môžete znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení. Existujú potraviny užívaním ktorých svoje srdce určite potešíte.

Tmavá čokoláda

100 g denne vedie k zníženiu rizika srdcových ochorení asi o 20%. Zložky obsiahnuté v čokoláde chránia pred upchaním tepien vplyvom nárastu hladiny HDL cholesterolu, ktorý prispieva k odstráneniu nežiaducich častíc LDL cholesterolu z krvného riečiska. Istý problém čokolády logicky spočíva v počte obsiahnutých kalórií, pretože vyššie uvedená denná dávka poskytne telu cca 531 kcal. Našťastie, iné odborné štúdie dokazujú, že pre potrebný efekt plne postačí aj polovičná dávka tmavej čokolády denne. „Konzumujte čokoládu s minimálnym obsahom kakaa 60%. Čím tmavšia čokoláda, tým lepšie“, odporúča Roberta Anding, RD, hovorkyňa American dietetic Assotiation.

Cesnak

Aj Strúčik cesnaku denne znižuje riziko srdečných chorôb o cca 25%. Výskumy preukázali, že konzumácia cesnaku znižuje hladinu cholesterolu, triglyceridov (tuku v krvi) a zabraňuje upchaniu artérií. Ak vám konzumácia cesnaku robí problémy, pridajte do nej kúsky petržlenu alebo klinčeky.

Zelenina

5 – 9 dávok (400 – 500 g) ovocia alebo zeleniny znižuje riziko srdcových ochorení o cca 20 %. Z jednotlivých druhov zeleniny pôsobia priaznivo na srdcovú činnosť predovšetkým druhy bohaté na lykopén, napríklad rajčiny a takisto aj listová, zelene sfarbená zelenina, napríklad špenát, kel, ktoré sú bohaté na antioxidanty a takisto aj na vlákninu.

Vlákniny na seba nadväzujú cholesterol o prispievajú tak k ich odstráneniu z tela“ vysvetľuje Anding. Veľkosť jednej dávky zeleniny je ekvivalentná jednej šálke surovej listovej zeleniny, čo zodpovedá polovici šálky čerstvej zmrazenej zeleniny, či 3/4 šálky 100% zeleninového džúsu.

Ryba

Konzumácia 125 g, 4 krát týždenne, zníži riziko srdcových ochorení o cca 14%. Pravidelná konzumácia rýb vytvára priaznivé prostredie pre zníženie rizika srdcových chorôb, artritídy či depresií. Omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú v rybách obsiahnuté, zvyšujú produkciu hormónov, ktoré zabraňujú krvným zrazeninám. Konzumujte ryby minimálne dvakrát denne, najmä ryby z chladných vôd, napríklad lososy, slede, sardinky, ktoré poskytujú najviac omega-3-mastných kyselín. „Vyhýbajte sa rybám s vysokým obsahom ortuti, napríklad žralokom, kráľovským makrelám a dokonca aj vybraným druhom tuniakov“, radí Anding.

Mandle

70 – 80 g mandlí denne znižuje riziko srdcových ochorení o cca 12%. Mandle sú plné vlákien o mononasýtených (monosaturovaných) tukov, pričom oboje pôsobí na redukciu hladiny cholesterolu.

Obsahujú tiež dostatok vitamínu E, čo je účinný antioxidant. Vyššie uvedená denná dávka obsahuje 423 kcal, pričom aj 2/3 z nej je pre redukciu srdcových chorôb dostatočným množstvom, potvrdzuje americká asociácia Food and Drug Administration.

Ovocie

5 – 9 dávok (400 – 500 g) ovocia alebo zeleniny znižuje riziko srdcových ochorení o cca 20 %. V oblasti konzumácie ovocia (i zeleniny) je nevyhnutná variabilita. Svetlo sfarbené plody sú bohaté no polyfenoly, citrusové ovocie je bohaté na vitamín C, jablká sú bohaté na antioxidant quercetin. Antioxidanty ochraňujú telo pred jeho oxidáciou (oxidovaný LDL cholesterol je jedným z predpokladov ochorení artérie). Jedna dávka ovocia je ekvivalentná stredne veľkému kúsku, polovici šálky čerstvého alebo mrazeného ovocia, 3/4 šálky stopercentného ovocného džúsu, alebo 1/4 šálky sušeného ovocia.

Víno

150 g denne znižuje riziko srdcových ochorení o cca 30%. Denná dávka alkoholu v malom množstve znižuje riziko srdcových chorôb, navyšuje tvorbu HDL cholesterolu a znižuje riziko krvných zrazenín. „Červené víno takisto obsahuje veľké množstvo antioxidantov, najmä resveratrolu a saponínov a prospieva tak kardiovaskulárnemu systému“, konštatuje Anding. Konzumáciu alkoholu je treba mať pod kontrolou. Viac ako jeden drink denne totiž vedie k nebezpečnému navýšeniu krvného tlaku.

Zdieľať.

O autorovi