Ako znížiť vysoký krvný tlak?

Ako znížiť vysoký krvný tlak?

Hypertenzia čiže vysoký krvný tlak je často považovaná za tichého zabijaka. Rýchle tempo moderného života, psychický a fyzický tlak na organizmus človeka často spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku. Tak ako na všetky dnes bežné ochorenia, aj na hypertenziu existujú lieky. Vy však môžete znížiť svoj tlak aj doma, prostredníctvom zaručených domácich receptov na reguláciu krvného tlaku.

Čo je krvný tlak?

Srdce privádza krv prostredníctvom tepien do najdôležitejším orgánov a častí tela. Krvný tlak je definovaný ako tlak, ktorý je vyvíjaný krvou na steny ciev. Meria sa v milimetroch ortuťového stĺpca prostredníctvom sphygnomanometra. Najvyšší tlak, systolický je dosiahnutý pri sťahovaní komôr srdca a pumpovaní krvi do tepien. Naopak najnižší, diastolický dolný tlak krvi je dosiahnutý pri plnení srdcových komôr krvou. Zdravý dospelý človek by mal mať tlak 120/80. S vekom sa však tlak väčšinou zvyšuje, a to až na 160/90. Vysoký krvný tlak je veľmi nebezpečný, často nemá viditeľné príznaky a práve preto sa mu hovorí aj tichý zabijak. Komplikácie môže nastať kedykoľvek.

Príznaky vysokého tlaku

Hypertenzia je naozaj tichým zabijakom. Často si nevšimnete žiadne symptómy, ktoré by naznačovali, že niečo nie je v poriadku. Preto je potrebné chodiť na pravidelné prehliadky k svojmu lekárovi, ktorý Vám preventívne zmeria tlak. U niektorých ľudí sa však určité príznaky môžu objaviť. Najčastejšie sa hypertenzia prejavuje bolesťami v zadnej časti hlavy a bolesťami krku, ktoré sa objavia ráno a do popoludnia miznú. U niektorých pacientov boli spozorované aj závraty, bolesti a búšenie srdca, nervové napätie, únava, časté močenie či problémy s dýchaním.  Vysoký krvný tlak sa častejšie objavuje u mužov ako u žien a patrí tiež k ochoreniam, ktoré sú často dedičné.

Porovnanie cien tovaru, recenzie, hodnotenia – nasetipy.sk

Prečo sa náš tlak zvyšuje?

Hlavnou príčinou zvyšovania krvného tlaku je stres. Ak sa k tomu pridá fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu či vysoký prísun rafinovaných potravín, Váš tlak bude rásť závratným tempom. Všetky spomínané látky zabraňujú vylučovaniu toxínov z tela a spôsobujú kôrnatenie tepien, cukrovku a obezitu, ktoré tiež vedú k hypertenzií. Častou príčinou je aj nezdravý spôsob stravovania. Ak nadmieru solíte, vyberáte si najmä jedlá s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom vlákniny, nejete zeleninu a ovocie, Váš tlak môže stúpať.

Ako znížim vysoký krvný tlak?

Vysoký tlak možno liečiť a kontrolovať pomocou liekov, ale aj zmenou životného štýlu. Ak už máte vysoký tlak, nemôžete sa spoliehať na prírodnú medicínu. Lekárske ošetrenie je potrebné v každom prípade. Zle liečený alebo nekontrolovaný vysoký krvný tlak môže spôsobiť hneď niekoľko vážnych komplikácií, ako sú mŕtvica, infarkt alebo zlyhanie obličiek. Čím vyšší tlak máte, tým je väčšie riziko možnosti infarktu. Lieky je teda potrebné brať. Môžete im však napomáhať rôznymi prírodnými podpornými prostriedkami. Čisto prírodnú liečbu vysokého tlaku je možné odporučiť napríklad tehotným ženám, ktoré nemôžu brať niektoré lieky. Je to však tiež na dohode lekára a pacienta.

Zlepšite stravovanie

Žiaľ, aj Vaša hmotnosť ovplyvňuje výšku Vášho tlaku. Obezita je jedným z rizikových faktorov pre rozvoj vysokého krvného tlaku. Krvný tlak veľmi ovplyvňuje Vaše stravovanie. Pri hypertenzii je potrebné vylúčiť zo stravy potraviny ako červené mäso, pečené a smažené jedlá na tuku, či potraviny s vysokým obsahom cukru. Vhodné nie sú ani tučné mliečne výrobky a príliš slané potraviny a jedlá. Za účinný prostriedok na zníženie krvného tlaku je považovaný cesnak. Účinným prostriedkom na zníženie sú aj citrusové plody. Citrón a grapefruit obsahujú vitamín P, známy ako bioflavonoid, ktorý má pozitívne účinky na cievy. Z ovocia Vám dobre padne aj melón, teda jadierka z melóna. Majú totiž schopnosť rozširovať cievy.

Čo sa týka zeleniny, vhodná je šťava z mrkvy či špenátu.  Do stravy by ste mali pridať aj viac petržlenu, ktorý udržiava cievy zdravé. Zemiaky varené v šupke sú takisto veľmi zdravé. Neabsorbujú veľké množstvo soli a nezvyšujú tlak. Zemiaky sú tiež bohaté na draslík a horčík, ktoré pomáhajú znižovať tlak. Vaše stravovanie obohaťte aj o vyššie dávky hnedej  ryže. Málo solená je vhodná pre ľudí trpiacich na hypertenziu. Krvný tlak znižujú dve minerálne látky, a to vápnik a draslík. Preto sa snažte do stravy zaradiť najmä potraviny obsahujúce tieto látky. Dôležitá je tiež vláknina a omega tri mastné kyseliny.

Pomáhajú aj bylinky

Okrem spomínaného cesnaku Vám pomôže tlak upraviť aj imelo biele. Ako čaj je vhodný aj krík hloh obyčajný. Zlepšuje prekrvenie tepien a tým zlepšuje aj činnosť srdca. Prekrvenie organizmu Vám zlepší gingko. Znižovanie krvného tlaku môže ovplyvniť aj výluh z pupeňov byliny kotvičník zemný. Odporúčame Vám tiež bylinku šišak bajkalský, ktorá dokáže znížiť krvný tlak, zastavuje krvácanie a tiež pôsobí upokojujúco na Vašu myseľ. Existujú však aj ďalšie bylinky, ktoré ovplyvňujú výšku krvného tlaku ako napríklad medovka, mäta, rozmarín alebo breza.

Nenechajte sa stresovať

Stresové napätie spôsobené buď emocionálnym vypätím alebo rýchlym pracovným tempom je jedným z častých príčin vysokého krvného tlaku. Preto je potrebné, aby ste sa stresu čo najviac vyhýbali. Zvoľnite tempo v práci, snažte sa veľa oddychovať, meditovať či nájsť si koníček, ktorý Vám stresu zbaví. Vhodné je tiež pravidelne športovať, cvičiť a chodiť na prechádzky do prírody. Osoby trpiace vysokým krvným tlakom by mali spať aspoň osem hodín denne.

www.bionatural.sk
Návrat hore