Ako žiť s celiakiou

1

Celiakia je porucha trávenia spôsobená príjmom lepku z potravy. Mnohí z Vás o tomto ochorení určite počuli, ale v podstate nevedia čo je lepok a prečo ho niektorí ľudia nedokážu prijímať. Alergia na lepok dnes patrí k veľmi častým diagnózam a pri správnej diéte a používaní bezlepkových potravín je pre človeka zvládnuteľná. Aj s touto diagnózou sa dá viesť bezproblémový život.

Čo je lepok?

Lepok je bielkovina, ktorú obsahujú bežne dostupné potraviny ako chlieb či cestoviny. Všetko, čo obsahuje jačmeň, pšenicu, krupicuraž, obsahuje aj lepok. Ľudia, ktorí trpia na celiakiu pri požití potraviny s obsahom lepku spustia imunitnú reakciu v tenkom čreve. To má za následok poškodenie vnútra tenkého čreva a zastavenie procesu vstrebávania živín do organizmu. Organizmus sa tejto reakcií bráni, najčastejšie hnačkamibolesťami hlavy. Ak sa do tela nedostávajú potrebné živiny, môže to viesť k nedostatku niektorých minerálovvitamínov. Preto je pri celiakií potrebné upraviť naše stravovanie tak, aby sa živiny do organizmu dostávali.

Diagnostikovanie ochorenia

Presná príčina celiakie nie je známa. Je to porucha, ktorá nastane keď imunitný systém zle reaguje na potraviny, ktoré obsahujú lepok. Jedinci, ktorí majú v rodinnej anamnéze toto ochorenie, majú vyššie riziko vzniku celiakie. Ak ju majú Vaši rodičia či súrodenci, mali by ste sa dať na ňu otestovať. Celiakia sa diagnostikuje testovaním vzorky Vašej krvi. Dá sa však diagnostikovať aj prostredníctvom testovania malej vzorky tkaniva z Vášho tenkého čreva. Ak by ste celiakiu neliečili, môžu sa u Vás vyvinúť komplikácie. Tou najväčšou je podvýživa. Preto je potrebné dodržiavať prísnu diétu. Celiakia sa často objavuje u pacientov, ktorí trpia na diabetes či majú ochorenie štítnej žľazy.

Ako zistím, že som celiatik?

Najčastejším príznakom celiakie sú zažívacie problémy. Ak často trpíte bolesťami brucha, nadúvanímhnačkami, je možné, že máte celiakiu. Časté sú tiež bolesti hlavy. Okrem trávenia sa však celiakia prejavuje aj na iných miestach tela. Lekári sa stretávajú s bolesťami kĺbov, osteoporózou, svalovými kŕčmi, anémiou, poruchami kostrového ústrojenstva, vyrážkami v ústach a či na tele, únavou či depresiou. Celiatici sú často aj veľmi chudí a u detí je viditeľný pomalší rast. U niektorých jedincov sa však žiadne príznaky neobjavia. Celiakiu im pri vyšetrení zistí až lekár. Naopak, všetky spomenuté príznaky nemusia znamenať, že ste celiatik. Podobné príznaky majú aj iné poruchy trávenia, napríklad žalúdočné vredy či syndróm dráždivého čreva. Preto je pri podozrení na celiakiu vždy potrebné navštíviť lekára.

Čomu sa treba vyvarovať?

Celiakia vedie k odbúravaniu tukov cez stolicu, čo zapríčiňuje nadmernú stratu vitamínu D a vápnika. Tie sú pohonným motorom zdravia našich kostí. Organizmus začne trpieť nedostatkom vitamínov, minerálov, kyseliny listovej či železa, čo môže viesť k anémií a rapídnemu chudnutiu. Naše telo je unavené a prahne po živinách. Liek v podstate neexistuje. Ale porucha sa dá efektívne riadiť, prostredníctvom zmeny stravovacích návykov. Potrebné je vylúčiť potraviny obsahujúce lepok, čiže všetko, čo obsahuje jačmeň, raž, pšenicu, krupica, krúpy. Treba si všímať etikety na výrobkoch a sledovať zloženie potravín. Dnes už v supermarketoch kúpite špeciálne bezlepkové potraviny. Bezlepková strava znižuje v priebehu niekoľkých týždňov zápal v tenkom čreve. Po pár mesiacoch sa cítite tak dobre ako pred vznikom ochorenia.

Čo môže celiatik jesť?

Vaša strava môže byť naozaj bohatá, aj keď ste celiatik. Vždy je však potrebné skontrolovať obal výrobku, ktorý idete jesť. Výrobok nesmie obsahovať zakázané látky. Po kontrole etikiet si môžete pochutiť napríklad na ryži, kukurici, pohánke a zemiakoch. Celiatici môžu jesť aj mliečne výrobky, ovocie, zeleninu, hydinu, ryby či víno. Ak sa neviete vzdať pečivasušienok, dajú sa zohnať aj bezlepkové. Na internete nájdete množstvo receptov na chutné bezlepkové koláče či pizzu. Celiatikom sa často predpisujú aj výživové doplnky ako vápnik, železo, vitamín B12, D a K či kyselina listová. Do stravy by ste mali zaradiť jogurty, ktoré priaznivo pôsobia na trávenie. Črevný zápal zmierňujú rybacie oleje. Pomoc môžete nájsť aj v bylinnej liečbe. Imunitný systém výborne naštartuje voduľka kanadská, či extrakt z olivových listov. Vhodné sú tiež čaje z harmančekabrestu červeného. Celiatikom môže pomôcť aj praslička, ktorá má protizápalové účinky. Ak budete piť prasličkový čaj trikrát denne, môžete znížiť črevný zápal a zároveň budete posilňovať Váš imunitný systém.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.