Dá sa bojovať s epilepsiou?

Dá sa bojovať s epilepsiou?

Epilepsia je dnes už veľmi rozšírené neurologické ochorenie, ktoré spôsobuje nepríjemné, opakujúce sa záchvaty. K záchvatu dochádza, keď sa v mozgu objaví abnormálna elektrická aktivita, vyvolaná nervovými bunkami alebo neurónmi v mozgu, ktoré vysielajú zlé signály. Výskyt jedného záchvatu však nemusí znamenať, že máte epilepsiu. Niekedy môže dôjsť k záchvatu, napríklad po poranení hlavy, ale záchvaty sa už nemusia opakovať. Dá sa s epilepsiou žiť normálny život?

Ako sa epilepsia prejavuje

Ako sme povedali, epilepsia sa prejavuje záchvatmi, ktoré sú spôsobené nárastom elektrickej aktivity v niektorej časti mozgu alebo v celom mozgu. Môžu trvať niekoľko sekúnd až minút a môžu mať rôzne príznaky, od kŕčov, cez stratu vedomia, po drobné zášklby v niektorých častiach tela. Pri veľkých záchvatoch dochádza často k pomočeniu alebo pohryzeniu jazyka.  Pri epilepsii je možné rozoznať dva druhy záchvatov, čiastkové záchvaty a veľké záchvaty. Pri čiastkových záchvatoch môžete zaznamenať zmeny v emóciách či v zmene spôsobu vnímania vecí. Váš pohľad je zrazu iný, inak cítite chute a vône, dochádza ku krátkej strate vnímania okolia. Pri veľkých záchvatoch dochádza k strate vedomia, napnutiu kostrového svalstva, chveniu a šklbaniu, často sú sprevádzané pomočením, pohryzením jazyka či pádom a úrazom hlavy. Dýchanie je sťažené, nepravidelné, zvýši sa aj tvorba slín. Po záchvate je človek veľmi unavený a dezorientovaný. Záchvat si často vôbec nepamätá.

Čo epilepsiu spôsobuje?

Tak ako u mnohých neurologických ochorení, aj epilepsia sa často dedí v rodinách. Vo väčšine prípadov však nemá žiadne zistiteľné príčiny. V niektorých prípadoch má základ v situáciách, kedy došlo k poraneniu hlavy alebo zastaveniu prístupu kyslíka do mozgu. Tak ako pri väčšine ochorení, aj pri epilepsii sú rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia. Je potrebné dávať si pozor na nebezpečné pády, pri ktorých by ste si mohli poraniť hlavu. V aute si zapínajte bezpečnostný pás, pri športoch noste na hlave prilbu, v zime noste na obuvi protišmykové podrážky. Vaše šance na vznik epilepsie podporuje aj nadváha, fajčenie a alkohol. Čo sa týka ochorení, riziko vzniku epilepsie môžu zvýšiť mozgové infekcie ako meningitída alebo encefalitída alebo tiež febrilné kŕče z vysokej horúčky pri detských pacientoch.

Diagnostika a liečba epilepsie

Diagnostiku epilepsie môže urobiť iba odborný lekár. Určite bude potrebovať, aby ste mu povedali o svojich záchvatoch, ako často sa dostavujú a aké sú ich príznaky. Testy na epilepsiu sa robia na EEG – elektroencefalograme, ktorý meria elektrickú aktivitu mozgu. Ak sa ukážu abnormálne výboje, môže to znamenať epilepsiu. Príčinu epilepsie môže odhaliť aj MRI alebo CT mozgu. Tie môžu nájsť aj nádorové ochorenie alebo cievnu mozgovú príhodu. Cieľom liečby epilepsie je, aby pacient netrpel nepríjemnými záchvatmi a vedľajšími účinkami záchvatov. Existuje množstvo liekov, ktoré fungujú rôznym spôsobom a majú rôzne vedľajšie účinky. U každého pacienta však rôzne lieky fungujú inak. Každý pacient by si mal viesť denník, kde si zaznamenáva záchvaty, čas záchvatu, trvanie, príznaky, čo im predchádzalo. V denníku by mali byť zaznamenané všetky športové aktivity, záťaž, menštruácia, pitie alkoholu, stres, čiže všetko, čo môže záchvat spôsobovať. Pacienti by sa mali naučiť, urobiť svoje okolie bezpečným. V prípade záchvatu je potrebné, aby ste sa po páde na zem a metaní rukami, nezranili.

Prírodná liečba epilepsie

Upozorňujeme Vás, že alternatívna liečba epilepsie môže byť veľmi účinná, ale nenahradí liečbu klasickú. Často je dokonca potrebná aj chirurgická liečba epilepsie, nervová stimulácia alebo špeciálna diéta. Ako doplnok liečiv je však vhodná aj alternatívna medicína. Vyskúšať môžete napríklad akupunktúru, homeopatiu a chiropraktiku. Čo sa týka prírodných liečiv, po stáročia ľudia používali rôzne prostriedky na upokojenie nervového systému. Napríklad mučenka pleťová sa používa na udržiavanie normálnej hladiny mozgovej stimulácie a na upokojenie nervového systému. Na upokojenie po záchvate môže pomôcť čaj z materinej dúšky, levandule, medovky či ľubovníka bodkovaného. Pri nespavosti a podpornej liečbe epilepsie sa často využívajú aj liečivé účinky ruty, harmančeka či koreňa valeriány. Bylinky je však potrebné konzultovať s lekárom, pretože sa nemusia znášať s liekmi, ktoré beriete! Epileptický záchvat spôsobuje aj stres. Preto je pre pacientov vhodná aj relaxačná liečba ako napríklad joga, aromaterapia, reflexológia či hypnóza.

Dobré rady, inšpirácie pre vaše nákupy – magazin.nasetipy.sk

Návrat hore