Zaručené recepty po prehýrenej noci

Zaručené recepty po prehýrenej noci

Nemusíte byť žiaden alkoholik, ale predsa sa Vám môže stať, že na firemnom večierku či stretnutí s priateľmi vypijete viac ako jeden pohárik vína či nebodaj tvrdšieho alkoholu. Niekedy nám aj väčšie množstvo alkoholu navonok veľmi neublíži a ráno sa cítime relatívne v poriadku. No niekedy je ranný stav, zvaný tiež opica, taký neznesiteľný, že si želáte vlastnú smrť. Našťastie však existuje niekoľko zaručených domácich receptov, ako náš organizmus opäť naštartovať.

Po prehýrenej noci nás ráno môže zaskočiť hneď niekoľko nepríjemných problémov. Bolesť hlavy, nevoľnosť, črevné problémy, ale aj hnačka, bolesti kĺbov a svalov či nezvyčajný pocit únavy. Je to spôsobené nárazovým pitím väčšieho množstva alkoholu, no u každého človeka je vznik opice rôznorodý. Závisí to od výšky, váhy, zdravotného stavu človeka, ale aj genetiky. Väčšinou trvá maximálne 24 hodín. Samozrejme, najlepšie jej predídeme tak, že nebudeme piť alkohol vôbec. Ak už však dopredu vieme, že večer budeme musieť nejaký ten pohárik vypiť, môžeme k opici pristúpiť aj preventívne.

Ako predísť poopičným stavom

Ohnivú vodu pili už v dávnych dobách tradiční americkí indiáni. Pred večernými oslavami využívali intoxikačné účinky mandlí. Za hrsť mandlí pripraví Váš organizmus na pitie alkoholu. Naopak, africkí domorodci jedia pred pitím alkoholu väčšie množstvo arašidového masla. Ženy by si na pitie alkoholu mali dávať pozor najmä počas menštruácie. Hladina estrogénov v tele je vtedy veľmi nízka a ženy sa rýchlejšie opijú. Jedným z najlepších receptov, ako predísť opici je obyčajná voda. Ak prídete domov večer v podguráženom stave, vypite pred spaním tri veľké poháre vody. Alkohol vysušuje Váš organizmus a voda pomáha neutralizovať účinky alkoholu. Niektoré druhy alkoholu sú horšie na vznik opice. Vyhýbajte sa napríklad brandy, whisky a červenému vínu. Opicu môže spôsobiť aj miešanie rôznych druhov alkoholu či pitie nekvalitného a mladého vína. Na druhý deň ráno nepite kávu, pretože tá organizmus ešte viac vysuší.

Tipy proti rannej nepohode

Aj keď ráno po prehýrenej noci je spánok a leňošenie, to jediné, po čom túžite, verte, že práve pohyb a cvičenie Vás postavia na nohy. Cvičenie pomáha zneškodňovať príznaky opice, pretože zbavuje tela toxínov. Zvýšená cirkulácia krvi dostane k Vášmu mozgu viac kyslíka. Ak naozaj nevládzete cvičiť, skúste sa aspoň prejsť po čerstvom vzduchu. Ako prvá pomoc môže poslúžiť aj čierne uhlie. Absorbuje škodliviny v alkohole, ale spolu s nimi aj dôležité živiny. Preto je uhlie vhodné len výnimočne. Žalúdok si môžete napraviť aj jabĺčkom či citrónovou šťavou. Pri opici sa na upokojenie žalúdku používa aj koktail z banánov a medu. Banán doplní stratený horčík, draslík a elektrolyty, ktoré alkohol vylúčil. Upokojí Váš žalúdok a zhydratuje organizmus.

Babičkine recepty

Samozrejme, poopičné stavy poznali už aj naše staré mamy, keď sa ich muži vracali zo šenkov či krčiem domov v podnapitom stave. V minulosti sa najviac osvedčil u nás stále top recept na opicu – slepačí vývar. Rovnako ako pri prechladnutí, pomôže aj pri opici. Vyrovná hladiny kyselín v žalúdku, zahreje, prečistí. Namiesto vývaru si môžete uvariť aj cesnačku. V minulosti sa využívala na rýchly ústup opice najmä čistá pramenitá voda. Ľadová voda zo studničky obsahovala množstvo prírodných minerálov, ktoré postavili človeka na nohy. Často sa tiež varili rôzne bylinkové čaje. Dnes môžete proti opici použiť napríklad mätu priepornú, ktorá pomôže pri nevoľnosti a kŕčov v žalúdku. Rovnako funguje aj zázvorový čaj. Harmanček Vám zase pomôže zmierniť prípadné bolesti hlavy. Na detoxikáciu organizmu si urobte veľký džbán zeleného čaju a pite ho celý deň po opici. Organizmus by sa mal vrátiť do normálu. Žihľava Vám môže pomôcť vyplaviť všetky toxíny z tela.

Tabletka pomôže, ale…

Veľa ľudí si ráno po prehýrenej noci jednoducho pomôže tabletkami. Či už proti bolesti hlavy, hnačke, nevoľnosti. Je to však to najhoršie riešenie, ktoré môžete svojmu telu ponúknuť. Poskytnú Vám okamžitú pomoc, ale môžu spôsobiť dlhodobé problémy s obličkami a pečeňou. Napríklad čarovná ružová tabletka, ktorá patrí k najobľúbenejším liekom proti bolesti sa môže v kombinácií so zbytkovým alkohol postarať o nepekný zážitok pre Vaše obličky. Po tabletkách siahnite naozaj až v nevyhnutnom prípade. Keď nič z domácich receptov nepomáha, jednoducho musíte vyčkať, kým sa opica sama stratí. A nabudúce dať od alkoholu ruky preč!

Prihláste sa na odber Kiehl's newsletteru
Návrat hore