Cvičenie pre seniorov

Cvičenie pre seniorov

Nielen mladé telo potrebuje dostatok pohybu. Postupom času, každý z nás starne. A vo vyššom veku je viac ako inokedy predtým potrebné, aby náš organizmus vyznával zdravý životný štýl. Pravidelné cvičenie napomáha bojovať s príznakmi chorôb a bolestí, zvyšuje Vašu energiu a udržuje Vašu nezávislosť na pomoci od druhých. Aktívny pohyb zastaví niektoré z príznakov starnutia organizmu a tiež omladí Vašu myseľ a zlepší Vašu pamäť.

Existujú rôzne druhy aktívneho pohybu, ktoré sú vhodné pre zdravých seniorov, ale aj pre tých, ktorých trápia choroby či nedostatočná flexibilita. Ak patríte k tým seniorom, ktorí by sa na cvičenie dali nahovoriť, ale nevedia kde začať, nie ste určite sami. Mnohých odradí strach, že by to nezvládli alebo že by sa mohli pri cvičení zraniť. Možno si myslíte, že ste na cvičenie príliš slabý či príliš starý a nevládny. Opak je však pravdou. Nemôžete si dovoliť, nehýbať sa. Cvičenie je totiž kľúčom k zdraviu, k energii a k sile, ktoré sú stále viac potrebné s pribúdajúcim vekom. Ak si myslíte, že ste na cvičenie príliš starý, vedzte, že aj každodenná prechádzka či ranná joga môžu byť vhodným cvičením aj pre tých najstarších seniorov. Na to, aby ste cvičili, nepotrebujete navštevovať posilňovňu alebo telocvičňu. Cvičiť sa dá aj doma.

TIP: „Váše prvé miesto pre porovnanie cien a tipy na najlepší výber tovarov – NašeTipy.sk

Prečo by mali seniori cvičiť?

Aktívny životný štýl je pre seniorov veľmi dôležitý. S pribúdajúcim vekom sa stretávame často aj s pribúdaním hmotnosti. Môže za to spomalený metabolizmus. Cvičenie Vám napomôže zvyšovanie váhy zastaviť, spáliť nadbytočné kalórie a taktiež posilniť Vašu svalovú hmotu. Udržanie optimálnej váhy však nie je hlavnou výhodou cvičenia. Seniori sú náchylní na množstvo ochorení. Pravidelný pohyb však zvýši Vašu imunitu, zlepší fungovanie Vášho srdca, zoptimalizuje krvný tlak a dá do normálu aj Vaše trávenie. Dôležité je tiež posilňovanie Vašich kostí, ktoré nebudú také krehké. Cvičenie znižuje tiež riziko vzniku cukrovky, osteoporózy, artritídy či rakoviny hrubého čreva. Pravidelný pohyb sa odzrkadlí aj na Vašich pohybových schopnostiach. Zlepší sa Vaša schopnosť udržiavať rovnováhu, flexibilita, Vaše telo bude pružnejšie, zlepší sa držanie tela, aj Vaša koordinácia. Všetky tieto vylepšenia Vášho tela využijete najmä v zimných mesiacoch, pretože sa zníži riziko pádu.

Výhody cvičenia pre Vašu myseľ

Cvičenie pôsobí blahodarne aj na mozog, a tak zabraňuje vzniku demencie. Pravidelný pohyb sa postará aj o Vašu pamäť, ktorá bude jasnejšia a môže tiež napomôcť zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby. Veľa seniorov má problém so spánkom. Kvalitný spánok je však dôležitý pre Vaše celkové zdravie. Pravidelné cvičenie Vám pomôže zaspať rýchlejšie, bez budenia a na dlhšiu dobu. Pohyb je tiež dobrý na zlepšenie Vašej nálady. Endorfíny zabránia, aby ste sa utápali v smútku a depresiách. Aktívni ľudia sa cítia oveľa sebavedomejšie a istejšie ako ľudia, ktorí sa nehýbu. Vaša myseľ sa napojí na Váš organizmus a výborný pocit z dobre vykonaného cvičenia sa odzrkadlí aj na fungovaní Vášho organizmu.

Zabudnite na výhovorky

Mnohí seniori používajú výhovorku, že nemá zmysel cvičiť, pretože tak či onak zostarnú. Cvičenie však pomôže Vášmu telu vyzerať a cítiť sa lepšie. Pravidelná aktivita znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Taktiež Vám pomôže bojovať proti vzniku srdcovo–cievnych chorôb, cukrovky, proti vysokému krvnému tlaku či rakovine hrubého čreva. Nemalou výhrou je tiež udržanie si normálnej hmotnosti. Druhou výhovorkou býva, že na staré kolená by sme mali odpočívať a nemali by sme sa namáhať. Sedavý spôsob života je však nezdravý nielen pre ľudí v produktívnom veku, ale aj pre seniorov. Ak nebudete vyvíjať žiadnu činnosť, prestanete mať záujem postarať sa sám o všetky veci, ktoré každodenne potrebujete a budete sa stále viac opierať o pomoc príbuzných či lekárov. Častou výhovorkou seniorov je aj názor, že pri cvičení si môžu ublížiť. Pri pravidelnom cvičení si však naopak budujete silu, zlepšujete svoju rovnováhu, zabraňujete strate kostnej hmoty, a tým vlastne znižujete riziko pádu a zranenia, aj pri banálnej prechádzke vonku. Ak ste na vozíčku, Vaše vyhliadky na cvičenie sú o dosť znížené, ale nie nereálne. Invalidi často zápasia s obezitou, pretože sa nehýbu. Existuje však aj cvičenie pre vozíčkarov, pri ktorom sa využíva vlastná váha. Na vozíčku sa môžete každé ráno popreťahovať, zvýšiť Vašu pohyblivosť a zväčšiť svalstvo. Podporujete tak aj zdravie svojho srdca.

Ako začať cvičiť

Pred začatím akéhokoľvek cvičenia je potrebné konzultovať to so svojim lekárom. Nie každé cvičenie je totiž vhodné pre každého seniora. S cvičením začnite pomaly a po týždňoch pridávajte intenzitu cvičení. Nikdy sa nepresiľujte a ak Vám nie je dobre, s cvičením prestaňte. Pre seniorov sú vhodné viaceré druhy cvičenia. Kardio cvičenie je vhodné na podporu srdca a rozprúdenie kyslíka po Vašom tele. Je to napríklad chôdza, plávanie, vodný aerobic, bicykel či tanec. Silový tréning Vám pomôže bojovať s hmotnosťou, vytvára svalstvo a zlepšujte kostnú hmotu. Silové cvičenie sa prejaví na každodenných činnostiach ako zdvíhanie vecí či pohybovanie sa po vonku. Ide o cvičenie na posilňovacích strojoch či s činkami s malými hmotnosťami. Pre seniorov sú vhodné aj strečingové cvičenia, pri ktorých sa zlepšuje odolnosť kĺbov a svalov a tie sú menej náchylné na zranenia. Pri strečingu sa zvyšuje Vaša pohyblivosť, ktorú môžete využiť pri každodennej činnosti. Výborné sú tiež cvičenia, ktoré sa zameriavajú na udržovanie rovnováhy. Sem patrí napríklad joga či tai chi. Zlepšujú držanie tela, rovnováhu, znižujú riziko pádu.

Návrat hore