Arónia – v kríkoch sa skrývajúci antioxidant

0

Náš organizmus by mal prostredníctvom nášho stravovania prijať optimálnu hladinu antioxidantov, ktoré zabezpečia jeho ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Niektoré prírodné potraviny obsahujú veľké množstvá antioxidantov a patrí k nim napríklad i arónia. V našich končinách ju poznáme ako okrasný krík, ale mnohí nevedia, že jej plody môžu nášmu telu dodať rôzne zdravotné výhody a ochrániť ho pred mnohými ochoreniami.

Čierne bobuľky arónie pochádzajú zo Severnej Ameriky. Domorodí Američania v minulosti využívali plody arónie ako liek pri rôznych ochoreniach. Existujú dva druhy arónie, čierna a červená. V Amerike ide o voľne sa vyskytujúci divoký ker. U nás sa väčšinou vysádzajú kríky čiernych arónií, ktoré sú trošku trpké a horké. Konzumácia čerstvých bobúľ môže byť pre niekoho prijateľná a pre niekoho nie. Tým, ktorým sa zdá ich chuť trpká, môžu ich jesť spolu s inými potravinami a pridať k nim cukor. Plody dozrievajú v druhej polovici leta. Majú však krátku životnosť a rýchlo začínajú opadávať. Bobuľky nie sú také mäkké ako im príbuzné plody. To však znamená, že Vám v chladničke aj dlhšie vydržia, niekedy až niekoľko dní. Väčšinou sa z nich vyrábajú sirupy, želé, džemy, džúsy. Plody môžete použiť aj na dozdobenie zmrzlinových pohárov či do koláčov. Často sa stretávame aj so sušenými bobuľkami. Arónia sa využíva aj ako okrasný ker, nakoľko pekne kvitne, plodí bobuľky a na jeseň jej listy menia farby na žltú, červenú či oranžovú. Nezabúdajme však na to, že okrem okrasnej funkcie, plní aj funkciu zdraviu prospešnú.

aronia3

Zdroj: www.aronia.org.pl

Arónia obsahuje veľmi málo kalórií a tukov a je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Vlákninu obsahuje najmä šupka. 100 gramov čerstvých plodov obsahuje iba 47 kalórií. Arónia je bohatá aj na veľké množstvo fenolických flavonoidov, takzvaných antokyanov. Tie patria k najlepším antioxidantom. Tmavá čierno modrá farba je spôsobená týmito antioxidantami a arónia ich obsahuje viac ako napríklad jej príbuzná čučoriedka. Ďalej tu nájdete veľké množstvo vitamínu A, C, E , kysliny listovej a betakaroténu. 100 gramov čerstvých plodov pokryje asi 40 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C. Z minerálnych látok je tu zastúpený najmä draslík, bór, jód, rádium, mangán, molybdén, a železo.

Čo ponúka nášmu organizmu?

aronia2

Zdroj: www.aronia.org.pl

Tmavomodré bobuľky arónie majú množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Výživné látky plodov môžu pomôcť pri liečbe prechladnutia. Podobne ako aj iné bobuľky, arónia má veľký obsah červených, modrých, čiernych a fialových pigmentov, ktoré sa nazývajú antokyany. Tie poskytujú telu potrebné antioxidanty, ktoré ho chránia pred voľnými radikálmi, a teda zabraňujú vzniku rakovinových látok. Štúdie ukazujú vplyv plodov arónie najmä na ochranu pred vznikom rakoviny prsníka a hrubého čreva. Antokyany sa podieľajú aj na spomaľovaní procesu starnutia nášho tela. Plody arónie Vám môžu pomôcť aj pri rôznych neurologických ochoreniach. Betakarotén a luteín v arónií majú veľký prínos pre zdravie očí a dobrý zrak. Chránia oči pred makulránym ochorením, ktoré sa objavuje u seniorov s pribúdajúcim vekom. Sila týchto bobuľ sa využíva aj pri liečbe zápalov a bakteriálnych infekcií. Bohatý obsah pektínu v arónií pomáha pri ochrane nášho tela pred škodlivým UV žiarením zo slnka. Bobuľky sú pre nízky obsah cukru vhodné aj pre cukrovkárov a dokonca pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku.

Štúdie sú jej naklonené

Počas posledných 15 rokov sa arónia čoraz viac stáva predmetov skúmania rôznych vedeckých štúdií. Niekoľko z nich preukázalo, že šťava z arónie má mimoriadne ochranné účinky na našu pečeň. Rovnako dobre dokážu plody ochrániť žalúdok pred rôznymi nepriaznivými vplyvmi. Šťava z tmavých plodov arónie zabraňuje tiež množeniu chrípkových vírusov, ktoré sa u nás v pravidelných intervaloch objavujú. Štúdie dokázali aj súvislosť arónie s nižšou hladinou cukru pri diagnóze diabetes a silné protizápalové účinky. Plody sú vhodné aj pri liečbe hypertenzie či artériosklerózy.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.