Vyskúšali ste už tekvicový olej?

1

tekvicaSlovenské záhrady sú plné rôznorodej zeleniny a ovocia. Veľmi často sa v nich nachádzaj aj tekvica, ktorú je možné využiť ako súčasť mnohých jedál. V kuchyni si pochutnávame najmä na jej dužine, ale jeme i semienka, ktoré sa vopred sušia. V súčasnosti sa však čoraz viac dostáva do popredia iný výrobok z tekvice, a to tekvicový olej. Patrí k tomu najlepšiemu, čo dnešná prírodná medicína ponúka.

Čo obsahuje?

Olej sa nevyrába priamo z tekvice, ale z jej semienok, ktoré sa lisujú za studena. Len tak si olej zachová výživové látky, ktoré sú také dobré pre naše zdravie. Je veľmi bohatý na prospešné omega 3 a 6 mastné kyseliny a antioxidanty. Z vitamínov sa v tekvicovom oleji nachádzajú najmä vitamín A, vitamín E, vitamín K a betakarotén. Jeho zdravotné výhody sú ďalej obsiahnuté vo veľkom množstve zinku a horčíka. Semená tekvice sú však bohaté aj na meď, železo, mangán a fosfor. Jedna lyžica tekvicového leja obsahuje asi 120 kalórií, ale väčšina z týchto kalórií sú zdravé mastné kyseliny. Farba oleja je najčastejšie tmavozelená, ale môže byť aj hnedá či do červena. Tekvicový olej má bohatú orechovú chuť.

Pomáha močovému ústrojenstvu a prostate

Muži najmä vo vyššom veku zápasia čoraz častejšie s problémami s prostatou. Čoraz viac sa stretávajú aj s benígnou hyperpláziou prostaty. Toto ochorenie má za následok zväčšenie prostaty a môže viesť k problémom a nepríjemným pocitom pri močení. Tekvicový olej blokuje škodlivé účinky hormónu dihydrotestosterónu, ktorý podporuje rast buniek prostaty a tým zapríčiňuje jej zväčšovanie. Veľké množstvo omega 6 a 9 mastných kyselín a zinku v tekvicove semienkatekvici pomáha znižovať riziko vzniku benígnej hyperplázie prostaty. Olej ako taký je celkovo prospešný pre močové ústrojenstvo a obličky človeka. Tekvicové semienka majú močopudné účinky a tak pomáhajú uľavovať pri problémoch s močením. Olej tiež zlepšuje problémy so ženskou inkontinenciou a posilňuje svaly panvového dna.

Srdce a trávenie

Tekvicový olej je veľmi vhodný ako prevencia proti vzniku srdcových ochorení. Obsahuje totiž množstvo esenciálne mastných kyselín a antioxidantov. Prostredníctvom vysokých hladín prírodných sterolov znižuje hladinu cholesterolu. Tekvicový olej pomáha nielen na obličky a srdce, ale bojuje aj proti parazitom v tráviacom systéme. Čoraz častejšie sa využíva olej v boji proti črevným parazitom ako je napríklad pásomnica. Ak si dáte každé ráno na prázdny žalúdok lyžicu oleja, parazitov by ste mali po čase zlikvidovať. Vhodné je po konzumácií oleja minimálne za hodinu urobiť očistu preháňadlom, aby parazity mohli vyjsť bez škody na Vašom organizmu von. Parazity nemusia vyjsť hneď prvý deň, preto treba olej užívať aspoň pár dní. Vysoký obsah omega mastných kyselín tiež pomáha pri liečbe syndrómu dráždivého čreva.

Zdroj: www.allinexporters.com

Zdroj: www.allinexporters.com

Spomínaný hormón dihydrotestosterón škodí nielen mužskej prostate, ale má za následok aj skoré vypadávanie vlasov. Látky v tekvicovom oleji však môžu zabrániť, aby dihydrotestosterón pôsobil na mužské vlasové folikuly, a tak zastavia nepríjemné vypadávanie vlasov. Olej je potrebné piť pravidelne a zázraky na počkanie určite nečakajte. Chvíľu to bude trvať. Niektorí skoršie plešatejúci dokonca tvrdili, že im pomohlo nanášanie oleja aj priamo na vlasové korienky. Tekvicový olej má aj ďalšie využitia, ktoré však nie sú ešte podrobnejšie preskúmané. Pripisuje sa mu zdravotný prínos pre náš imunitný systém, pomáha pri boji s artritídou a jeho pravidelné užívanie na telo pôsobí aj protizápalovo.

Aký olej si vybrať a kde ho použiť?

Tekvicový olej nájdete najmä v obchodoch so zdravou výživou. Uistite sa, že ide o 100 % čistý tekvicový olej, najlepšie bude ak bude bio. V lekárňach sa dajú kúpiť aj prírodné kapsule, v ktorých je za studena lisovaný olej zo semienok. Môžu Vám tiež dobre poslúžiť. Doma si olej uložte buď do chladničky alebo do komory na tmavé, studené miesto. Olej môžete piť samostatne podľa dávkovania na fľaši, ale ho môžetevyužívať aj v kuchyni, pretože je výborným dochucovadlom. Ochutí Vaše omáčky, polievky či rôzne mäsové šťavy. Vhodný je napríklad ako zálievka do šalátov ak ho zmiešate s citrónovou šťavou či jablčným octom. Nepoužívajte ho však na vyprážanie či pečenie, pretože vtedy mení svoju štruktúru a nie je vhodný na konzumovanie.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.