Bohatý zdroj vitamínu C – Amalaki

Bohatý zdroj vitamínu C – Amalaki

Indické tradičné ajurvédske liečiteľstvo sa dnes rozšírilo ako alternatívny druh medicíny do všetkých zemí sveta. Ajurvéda sa zameriava na človeka, na jeho stravovanie, masáže, očistu tela a na bylinnú a olejovú terapiu. Zo všetkých ajurvédskych prípravkov patrí k najsilnejším a najvýživnejším indický egreš nazývaný Amalaki.

Prečo ho vyznávači ajúrvédskeho liečiteľstva považujú za najlepší z ajurvédskych bylín?

Amalaki je u nás známy aj pod názvom embilika lekárska, amla alebo indický egreš. Je to stredne veľký listnatý strom, ktorý pôvodne pochádza z juhovýchodnej Ázie. Nájdete ho v Indii, Pakistane, na Srí Lanke či v Malajzii. Hinduisti strom považujú za posvätný a veria, že vylieči takmer každú chorobu a predĺži veriacim život. V Ajurvédskom liečiteľstve sa využívajú plody, listy, semienka, ale i koreň či kvety tohto stromu. U nás sa do popredia dostávajú najmä plody tohto indického egreša, ktoré sú sfarbené do zelena a žlta a pripomínajú naše tradičné egreše. Plody sa zberajú na jeseň a ich chuť je kyslá a horká. V tradičnej čínskej medicíne sa ovocné plody používajú buď čerstvé alebo sušené. Plod sa však dá použiť aj ako súčasť pokrmov pri varení alebo ho môžete kúpiť vo forme prášku či kapslí. V Indii sa amalaki nakladá do soli, oleja a rôznych korenín, napríklad do kurkumi.

Prečo sú plody zdravé?

Embilika lekárska je bohatý zdroj vitamínu C. Obsahuje približne dvadsaťkrát viac vitamínu C, teda kyseliny askorbovej ako pomaranč. Hlavnými zložkami ovocia amalaki sú ďalej mastné kyseliny, polyfenoly, bioflavonoidy, cytokiníny, vláknina, tanín, pektín či triesloviny. Z vitamínov sú tu okrem vitamínu C zastúpené aj vitamíny skupiny B. Amalaki obsahuje aj veľa minerálov, najviac vápnik, draslík, fosfor, železo, zinok, meď a chróm. Celková antioxidačná sila amalaki plynie z viacerých týchto látok. Toto zázračné indické ovocie sa podieľa na zlepšovaní celkovej imunity organizmu, pôsobí protizápalovo a podľa starých ajurvédskych poznatkov zvyšuje plodnosť, energiu a radosť zo života.

TIP: „Doprajte si prírodnú energiu a vitalitu s BIO stavmi na pitie – vaša chutná cesta k lepšiemu zdraviu a pohode.„

Pomôže pri mnohých ochoreniach

Indický egreš pôsobí priaznivo ako podporná liečba pri mnohých ochoreniach. Jeho účinky na využívajú napríklad pri poruchách trávenia. Amalaki zlepšuje chuť do jedla a pomáha nenásilným spôsobom tráviť jedlo. Zároveň však nespôsobuje nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny a upokojuje prekyslenie organizmu. Jedným z najdôležitejších orgánov v tele je srdce. Amalaki podporuje kardiovaskulárny systém, vyživuje srdce a pôsobí priaznivo na krvný obeh. Dokáže znižovať aj hladinu cholesterolu. Konzumácia plodov tohto indického egreša má priaznivý vplyv aj na dýchacie ústrojenstvo. Udržuje rovnováhu vlhkosti v pľúcach a je pre pľúca výborné tonikum. Veľmi dobré výsledky boli zaznamenané aj v oblasti podpory funkcie pečene. Plody odstraňujú z tela toxíny, čistia krv a tým podporujú správne fungovanie pečene. Pomáha tiež ako prevencia proti hromadeniu ťažkých kovov v organizme. Pre páry, ktoré sa snažia splodiť potomka sa taktiež odporúča amalaki. Vyživuje totiž nielen vaječník, ale i spermie a môže tak prekonať problémy s počatím. Amalaki tiež stimuluje pravidelnú menštruáciu a posilňuje maternicu. Látky v plodoch sú tiež prírodným diuretikom, odstraňujú odpad z tela a podporujú správnu funkciu močového ústrojenstva.

Ďalšou výhodou pravidelného užívania amalaki je starostlivosť o mozog. Látky v plodoch zlepšujú koordináciu, mentálne funkcie a pomáhajú Vám lepšie myslieť. Takisto podporujú nervový systém a posilňujú Vaše zmysly. Konzumácia ovocia je vhodná aj v období chrípok ako prevencia alebo ako podpora imunity počas vypuknutia chrípky či nachladnutia.

Dôležité látky pre zachovanie krásy

Okrem skvelých výsledkov v zachovávaní zdravia nášho organizmu je amalaki výborným doplnkom stravy pre tých, ktorí si chcú zachovať dlhodobú krásu a vitalitu. Tým, že pôsobí detoxikačne na organizmus a obsahuje veľké množstvo vitamínu C, má výborný vplyv aj na pokožku. Tá je po pravidelnej konzumácií ovocia zvlhčená, odolná proti zápalom a napnutá. Často sa amalaki odporúča aj pri rôznych kožných ochoreniach. Pokožka je tiež pri konzumácií ovocia chránená proti vzniku vriedkov, ktoré sú často zapríčinené toxínmi v tele. Amalaki podporuje proces regenerácie buniek, kedy sa staré bunky nahrádzajú novými. Rôzne antioxidanty v plodoch bojujú proti voľným radikálom, znižujú možnosť vzniku viacerých závažných ochorení a spomaľujú proces starnutia organizmu. Amalaki zvyšuje tiež energiu vo Vašom tele a odstraňuje únavu. Budete sa tak cítiť príjemnejšie a nabito. Plody amalaki Vám tiež zabezpečia krajšie a zdravšie vlasy. Látky v plodoch zlepšujú vstrebávanie vápnika do tela, ktorý je dôležitý nielen pre rast kostí a zubov, ale aj pre pekné vlasy a nechty. Amalaki je vhodné aj pre tých, ktorí trpia predčasným šedivením a rednutím vlasov. Často sa preto využíva v kozmetickom priemysle pri výrobe rôznych šampónov, farieb na vlasy či iných prípravkoch.

Návrat hore