Čo je histamínová intolerancia?

Čo je histamínová intolerancia?

I u nás sa začína čoraz častejšie objavovať novodobé ochorenie zvané histamínová intolerancia. Na prvý pohľad sa veľmi podobá na alergiu, ale v podstate to alergia nie je. Histamínová intolerancia sa týka najmä reakcie na potraviny, ktoré obsahujú vysoké hladiny prirodzene sa vyskytujúceho histamínu. Naproti tomu pri klasickej alergickej reakcií telo samo o sebe produkuje ako reakciu na neznášanlivé potraviny vysoké hladiny histamínu. Histamínová intolerancia je veľmi nepríjemné ochorenie a spôsobuje rôzne vedľajšie symptómy, ktoré ovplyvňujú kvalitu Vášho života. O histamíne, príčinách vzniku tohto ochorenia a symptómoch, ktoré ho sprevádzajú, si povieme viac v prvej časti článku o histamínovej intolerancii.

Povedzme si čo je histamín

Histamín je veľmi dôležitá bioaktívna chemická látka, ktoré sa prirodzene vyskytuje v tele a je nevyhnutná pre účinné fungovanie mnohých systémov nášho organizmu. Je veľmi dôležitou súčasťou obrany organizmu proti niektorým ochoreniam, ktoré spôsobujú baktérie, vírusy a iné cudzorodé telesá. Podieľa sa na prenose správ medzi bunkami nervového systémuintolerancia na histamin, zapája sa do správneho fungovania žalúdka, napomáha správnemu fungovaniu mozgu či krvných ciev. Histamín tiež ovplyvňuje našu pokožku, spánok, chuť do jedla či správanie. Najvyššia koncentrácia histamínu sa v tele nachádza na koži, v pľúcach a žalúdku a v menšom množstve v mozgu a v srdci. Pri reakcií imunitného systému na cudzí vnem je histamín naša prvá obranná reakcia. Histamín je prítomný vždy keď dôjde v tele k zápalu a prebytok histamínu má často za následok práve príznaky, ktoré sa podobajú na zápal. Alergici poznajú histamín najmä ako látku, ktorá je kľúčovým príznakom alergickej reakcie. Alergia je v podstate zápalová reakcia a histamín sa uvoľňuje pri reakcií s alergénom, ktorý nášmu telu vadí. Alergény ako také nie sú škodlivé, bývajú súčasťou tiel rastlín či živočíchov, plesní, prachu a potravín, ale naše telo si niektoré alergény chybne mýli so škodlivými látkami a bráni sa voči nim alergickou reakciou. Hladina histamínu v tele je normálna asi v pomere 0,3 až 1 nanogram na mililiter v plazme. Ak však je táto úroveň v tele prekročená, môže to spôsobovať rôzne nepríjemné príznaky.

Čo spôsobuje histamínovú intoleranciu?

Človek, ktorému sa v tele vytvorí viac histamínu ako je pre telo prirodzené môže byť inak úplne zdravý, ale začnú sa u neho objavovať nepríjemné vedľajšie príznaky. U niektorých sa však zvýšená miera histamínu neprejaví vôbec. Niektorí jedinci sú jednoducho na hladinu histamínu citliví. Nie je ešte presne dokázané, čo spôsobuje, že niektorí ľudia majú nižší prah tolerancie histamínu, ale hovorí sa o genetickom pôvode ochorenia, ale aj prípadných zmenách v organizme, ktoré mohli intoleranciu vytvoriť. U žien to môžu byť najmä hormonálne zmeny. Často sa ochorenie vyvinie aj po dlhodobom a pravidelnom užívaní rôznych liekov. Jedinci, ktorí majú nízky prah tolerancie na zvýšenie histamínu sú označovaní diagnózou histamínovo netolerantní. Samotnú intoleranciu spôsobuje buď stav, kedy jeme príliš potravín, ktoré obsahujú histamín alebo naopak jeme potraviny, ktoré blokujú enzým, ktorý rozkladá histamín. Ďalšou možnosťou je problém s nadmerným vyplavovaním vlastného histamínu do nášho vlastného tela.

Aké sú príznaky intoleranciehistamin

V minulosti sa toto ochorenie nediagnostikovalo a lekári ho nevedeli zistiť a pomenovať. V posledných rokoch však podľa príznakov a štúdií dospeli k záveru, že toto ochorenie reálne existuje a postihuje až 2 percentá populácie. V súčasnosti aj u nás na Slovensku dochádza k veľkému nárastu pacientov s histamínovou intoleranciou. Ochorenie si mnohí z nás nevšimnú, pretože jeho symptómy sa dajú zameniť aj s tradičnou alergiou alebo inými ochoreniami. Klasickými príznakmi intolerancie sú svrbenie očí a nosa, začervenané oči či kožné vyrážky podobné tým z alergickej reakcie, ekzémy, opuch tváre, hrdla, pocit stiahnutých priedušiek, nízky tlak a mdloby, búšenie srdca, upchatý nos a riedky výtok z nosa, migrény a bolesti hlavy, únava a podráždenosť, problémy s trávením a pálenie záhy. U niektorých jedincov sa môžu objaviť jeden či dva príznaky, niekto môže mať príznakov viac. Vo vážnych prípadoch sa objavujú aj anafylaktické šoky, ktoré sú veľmi nebezpečné. Ak máte pocit, že by ste mohli mať histamínovú intoleranciu, treba sa poradiť s imunológom. Testovanie a diagnostika nie sú ľahké, nakoľko pacienti často reagujú rôzne na histamín v rôznych situáciách. Príznaky nemusia byť vždy rovnaké a rovnako intenzívne. Ak sa Vaša diagnóza potvrdí, je potrebné úplne zmeniť svoje zaužívané stravovacie návyky a životný štýl. Potom sa však kvalita Vášho života môže zmeniť na nepoznanie.

Viac o diagnostike a liečbe histamínovej intolerancie, zakázaných potravinách a bezpečných potravinách sa dočítate v našom ďalšom článku o histamínovej intolerancií. Zároveň Vám prezradíme, čo ďalšie okrem potravín ovplyvňuje hladinu histamínu vo Vašom tele a ako bojovať s týmto ochorením.

Návrat hore