Diagnostika a liečba histamínovej intolerancie

Diagnostika a liečba histamínovej intolerancie

Jedlo je pre náš organizmus nenahraditeľným zdrojom energie. V mnohých prípadoch však niektoré druhy potravín môžu v tele spôsobovať reakcie, ktoré zapríčiňujú mnohé nepríjemné sprievodné symptómy. Okrem klasickej alergie môžete trpieť aj histamínovou intoleranciou, ktorá je v porovnaní s alergiou ťažšie diagnostikovateľná a tiež viac pôsobí na kvalitu Vášho života. V prvom článku o histamínovej intolerancii sme si povedali viac o samotnom ochorení, o jeho príčinách a symptómoch, ktoré ho sprevádzajú. V druhom článku o histamínovej intolerancií Vám prezradíme ako sa toto ochorenie diagnostikuje, ktoré potraviny ho najčastejšie spôsobujú a tiež ako pomôcť pacientovi, ktorý na potravinovú intoleranciu trpí.

V súčasnosti sa hovorí, že môže intoleranciou na určitú potravinu trpieť aj polovica obyvateľstva. A väčšina ani nevie, že intoleranciu na určitú potravinu má. Oficiálne je na histamínovú intoleranciu diagnostikovaných možno 1 alebo 2 % ľudí na celej Zemi. Okrem potravín môžu hladinu histamínu v tele ovplyvniť u žien i hormóny. Hladiny histamínu majú tendenciu v určitých fázach menštruačného cyklu kolísať. Počas tehotenstva sa mnohé pacientky trpiace na histamínovú intoleranciu cítili lepšie, nakoľko placenta obsahuje veľké množstvo DAO (diaminooxidázy) enzýmu, ktorý štiepi histamín. Niekedy zhoršuje histamínovú intoleranciu aj užívanie určitých liekov. Napríklad niektoré bežné lieky proti bolesti, protizápalové lieky, antibiotiká, antidepresíva či niektoré druhy diuretík môžu ovplyvňovať DAO enzým a môžu spôsobovať problém so štiepením histamínu v tele. Takisto i mikroorganizmy v hrubom čreve vytvárajú určité množstvo histamínu.

Diagnostikovanie ochorenia

Histamínová intolerancia sa na rozdiel od alergie veľmi ťažko diagnostikuje. Pri alergií prichádza po užití alergénu k okamžitej reakcií imunitného systému. Tak sa robia i testy na alergiu, kedy po napichnutí alergénu pokožka okamžite začne reagovať. Pri histamínovej intolerancii nemusí byť hneď po užití potravín s vyšším podielom histamínu nič viditeľné. Často sa príznaky objavia aj niekoľko hodín po konzumácií potravín bohatých na histamín. Pri histamínovej intolerancii totiž postupne stúpa úroveň histamínu kým sa dosiahne určitá kritická úroveň, kedy začne telo reagovať. Malé množstvo histamínu nespustí žiadnu reakciu. Ak máte podľa symptómov pocit, že by ste mohli mať histamínovú intoleranciu, je potrebné začať si písať potravinový denník. Píšte si, čo každý deň jete a aké príznaky sa u Vás objavujú. Denník by mal byť rozdelený aj na hodiny. Ak pôjdete potom k imunológovi, je pre neho jednoduchšie zúžiť príčinu ochorenia a rozpoznať potraviny, ktoré Vám ubližujú. Lekárovi treba povedať, aké lieky užívate, na aké choroby sa liečite. Pri diagnostike u lekára sa vždy najprv vylučujú iné diagnózy, ktoré môžu spôsobovať podobné symptómy. Väčšinou Vás ešte pred stanovením diagnózy histamínová intolerancia pošle lekár na vyšetrenia k alergiológovi, dermatológovi, gastroenterológovi či inému odborníkovi. Možno si budete myslieť, že ste hypochonder a Vaše ochorenie neexistuje, ale nedajte sa odradiť a prejdite všetkými vyšetreniami. Test na histamínovú intoleranciu sa robí zo vzorky krvi. Potom sa nasadí antihistamínová diéta a test sa môže opakovať, aby bolo vidieť či po nástupe diéty histamín klesol. Ak imunológ potvrdí, že ide o histamínovú intoleranciu, Váš život sa od základu zmení. Krvný test u lekára prepláca zdravotná poisťovňa.Špecifické najpresnejšie testy stoja od 70 do 400 € a zdravotné poisťovne ich nepreplácajú.

Diéta a antihistaminiká

Kľúčom k úľave od príznakov histamínovej intolerancie je prísna zmena stravy bez histamínov. Samotný imunológ by Vás mal upozorniť, ktoré potraviny obsahujú vyššie dávky histamínu a je teda pravdepodobné, že Vám budú spôsobovať problémy. Možno budete prekvapení, že ide naozaj o dlhý zoznam potravín a že Vaše stravovanie sa zúži na okruh menšieho počtu dovolených potravín. Snažte sa však všetky zakázané potraviny nahradiť inými s  podobnou výživovou hodnotou, aby ste mali prísun všetkých pre organizmus dôležitých látok. Vhodné je nastaviť diétu v spolupráci s odborníkom – dietológom. Bezhistamínová strava patrí k dlhodobému riešeniu liečby histamínovej intolerancie. Pomôcť môže aj klasická liečebná kúra anihistaminikami, ktoré pomôžu v prípade ak ste omylom zjedli jedlo obsahujúce histamín alebo lieky, ktoré pomáhajú stimulovať aktivitu DAO enzýmu v tele. Vhodné je aj doplnenie vitamínu C a vitamínu B6 do stravy. Obe stimulujú DAO enzým v tele. V súčasnosti sú v ponuke už aj kapsule, ktoré dopĺňajú DAO enzým a je potrebné ich vždy užiť pred jedlom, ktoré obsahuje histamín. Tak sa nemusíte stále trápiť s diétami.

Zakázané potraviny

Žiaľ, histamíny obsahuje naozaj veľa potravín. Vyvarovať by ste sa mali fermentovaným výrobkom ako sú zrejúce syry, údeniny, víno, fermentované sójové výrobky ako sú tofu syry či sójové omáčky, ocot, omáčky, ktoré obsahujú ocot, kečup a horčica či kyslá kapusta. Ďalej by ste sa mali vyhnúť potravinám, ktoré sú vystavené väčšiemu množstvu baktérií ako sú ryby či kôrovce. Vhodné nie sú pre Vás ani výrobky z pšenice, čokoláda, kakao či chili. Z ovocia by ste mali zo stravy vylúčiť jahody, maliny, ríbezle, hrozno, marhule a citrusové plody, zo zeleniny má veľký obsah histamínu najmä špenát, paradajky, baklažán a tekvica. Vhodné nie sú ani orechy, bylinné čaje, pšeničné výrobky či sójové mlieko. Z korenín by ste nemali v kuchyni používať škoricu, klinčeky, kari korenie a muškátový orech. Alkohol je takisto nevhodný, pretože znižuje schopnosť tela rozkladať histamín. Piť by ste nemali ani nealko pivá a vína. Ryby a kôrovce sú vhodné iba vtedy ak sú konzumované hneď po ulovení. Vajíčka takisto nie sú vhodné, iba v prípade, že sú v malom množstve zapracované do palacinkového či koláčového cesta. Nejedzte nespotrebované jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny. Vyhnúť by ste sa ďalej mali kyslým mliečnym výrobkom, jogurtom, kefíru, tvarohu. Dávajte si pozor na potraviny, ktoré obsahujú konzervačné látky, najmä benzoát a siričitany a tiež na umelé potravinárske farbivá. Je možné, že tento zoznam sa Vám zdá nekonečná, ale postupne sami zistíte, ktoré z týchto potravín sú pre Vás naozaj škodlivé a ktoré Vaše telo zvláda.

Správy zo sveta, zaujímavosti, reality a investície – worldnews.sk

Návrat hore