Objavte silu zeleného čaju matcha

0

Väčšina z nás vie, že zelený čaj ponúka pre naše zdravie množstvo priaznivých účinkov. Ale počuli ste už o zelenom čaji matcha? Tradične sa používal pri japonských čajových obradoch a v súčasnosti sa čoraz viac presadzuje i v Európe a Amerike. Matcha totiž prináša ešte viac pozitívnych účinkov ako iné zelené čaje.  Ak si predstavíte pod pojmom čaj čajové lístky či čajové vrecká naplnené drvenou rastlinkou, tak pri matche na to rýchlo zabudnite.  Čaj matcha sa predáva v práškovej forme a vôbec to neuberá na jeho kvalite a účinkoch.

Čo je matcha?

Matcha je hráškovo zelený mletý prášok, ktorý je vyrobený zo špeciálne spracovávaného zeleného čaju. V Japonsku ho v dávnych dobách budhistickí mnísi uctievali ako zdravotný elixír, ktorý zlepšoval metabolizmus a prispieval k lepšej koncentrácií. V Číne sa využíval ako liek na liečbu rôznych ochorení. Z Japonska sa postupne matcha čaj dostal i do Európy a Ameriky, kde v súčasnosti žne úspechy pre svoju jedinečnú chuť a pozoruhodné liečebné vlastnosti. Zelený mletý prášok obsahuje veľké množstvo L- theanínu, ale aj vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E či K. Obsahuje tiež veľké množstvo antioxidantov ako sú polyfenoly, katechíny a chlorofyl. Čaj obsahuje i druh kofeínu, zvaný teofylín. Ten sa však uvoľňuje oveľa pomalšie ako napríklad kofeín z kávy a udržuje energetickú hladinu organizmu bez nežiaducich účinkov. Matcha čaj je teda vysoko povzbudivý, a preto je ho vhodné piť skôr v doobedných hodinách ako navečer. Čaj sa pripravuje tak, že štvrť až polku lyžičky prášku rozšľaháte v šálke 80 stupňovej vody. Okrem čaju sa dá matcha použiť i pri príprave cukroviniek, sušienok, zmrzlín, koktejlov, latte, smoothies alebo alkoholických nápojov.

čajŠpeciálne spracovanie dodáva kvalitu

Matcha je považovaný za najkvalitnejší japonský čaj. Pochádza z rovnakej rastlinky ako iné druhy čajov, teda z camellia sinensis, ale jeho pestovanie a spracovanie je úplne odlišné ako pri iných čajoch. Výroba čaju matche začína už pri pestovaní čaju. Niekoľko týždňov pred zberom sa čajovníky zakryjú bambusovými rohožami alebo inými tieniacimi plachtami. Tým, že čajové lístky nemajú dostatok svetla, postupne stmavnú, vyrábajú viacej chlorofylu a produkujú teda oveľa väčšie množstvo theanínu, ktorý podporuje zdravie. Tento špeciálny postup poskytuje matche aj jemnú sladkú chuť. Na jar sa čajové lístky ručne pozbierajú a dajú sa pod paru, ktorá zabezpečí, že listy zostanú čerstvé a plné živín. Potom sa lístky sušia vo veľkých peciach a prejdú kontrolou kvality. Odstránia sa nečistoty, stopky a nepekné lístky. Takto osušené a prebraté lístky sa volajú Tenchu a môžu byť použité ako vysoko kvalitný zelený čaj. Poslednou etapou výroby čaju je mletie usušených čajových listov. Najlepšie je ak sa čaj melie na kamenných žulových mlynoch. Práve mletím na špeciálnom žulovom mlyne je možné docieliť výnimočnú chuť a farbu čaju. Prášok musí byť naozaj jemný. Zelený čajový prášok, ktorý vznikne po namletí sa nazýva matcha.

Zdravie podporujúci theanín a egigallocatechin galát

Theanín je aminokyselina, ktorá sa takmer výlučne nachádza v rastlinách čajovníka. Jeho využitie je podstatné napríklad pri zlepšovaní imunitného systému, pomáha telu bojovať proti rôznym ochoreniam a predchádzať infekciám. Túto látku môžete tiež hľadať za upokojujúcimi účinkami všetkých zelených čajov. Už pol hodinu po požití theanínu sa stimulujú v tele alfa mozgové vlny, ktoré navodzujú relaxačné účinky a stimulujú dobrú náladu. Theanin má tiež vplyv na uvoľňovanie dopamínu a serotonínu, ktorý navodzujú pocit uvoľnenia a veľmi dobre pôsobí i na zlepšovanie pamäti.  Táto látka má tiež antistresujúce účinky. Napomáha pri znižovaní nielen fyziologickej, ale aj psychologickej reakcie organizmu na stres a u niektorých jedincov tlmí i bolesti hlavy. Niektoré štúdie tiež uvádzajú spojenie theanínu so znížením rizika vzniku Alzheimerovej choroby. Ďalšou zaujímavou látkou v matcha čaji je epigallocatechin galát (EGCG). Táto látka patrí do skupiny polyfenolov zvanej katechíny a zo všetkých druhov zeleného čaju ho matcha obsahuje najviac. EGCG znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny močového mechúra, hrubého čreva a konečníka. Ďalšie štúdie uvádzajú prepojenie EGCG s nižším výskytom rakoviny prsníka a prostaty. EGCG patrí tiež k látkam, ktoré majú vysoké antioxidačné vlastnosti a spomaľujú proces starnutia tela. Antioxidanty tiež slúžia na odbúravanie voľných radikálov, ktoré spôsobujú poškodenie buniek, tkanív a orgánov.

Ďalšie zdraviu prospešné vlastnosti matche

Zdroj: www.greenteachronicle.com

Zdroj: www.greenteachronicle.com

Ako sme už spomenuli, matcha obsahuje rôzne antioxidanty, theanín, EGCG či polyfenoly, ktoré spoločne prispievajú k posilneniu imunitného systému človeka. Chlorofyl v čaji zvyšuje detoxikačné vlastnosti nášho organizmu a čistí krv. Podieľa sa i na čistení stien hrubého čreva od škodlivých toxínov. Matcha čaj môže byť prospešný aj pre ľudí, ktorí sa liečia na cukrovku 2. typu. Látky v matche optimalizujú hladinu cukru a chránia pečeň a obličky cukrovkárov. Látka EGCG v matche sa podieľa i na ochrane nášho kardiovaskulárneho zdravia. Udržuje totiž nižšiu hladinu cholesterolu a prispieva k menšiemu hromadeniu lipidov v bunkách. Čaj je tiež vhodný ako jedna z foriem ochrany pred žalúdočnými a črevnými poruchami. Stimuluje trávenie a chráni ho pred chemickými látkami a toxínmi. EGCG chráni telo aj pred infekciami a napomáha mu bojovať s rôznymi druhmi vírusov, baktérií a plesní. Matcha má okrem všetkých týchto vlastností i pozitívny vplyv na Váš metabolizmus. To znamená, že ak ste vo fáze zhadzovania nadbytočných kíl, matcha Vám pomôže spaľovať pri cvičení viac tuku a potláča aj chuť do jedla. Ak sa snažíte schudnúť, doprajte si matcha čaj jeden až trikrát denne. Spomínaná látka EGCG v matche ponúka svoje antioxidačné vlastnosti aj v oblasti kozmetiky. Dokáže totiž spomaľovať tvorbu vrások, ktoré vznikajú zo slnečného žiarenia. Zelený čaj matcha Vám preto dopomôže nielen k zdravého telu, ale aj ku krásnej postave a pokožke bez vrások.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.