Voľné radikály a antioxidanty – ako súvisia?

0

Nielen v našich článkoch, ale aj v iných príspevkoch či publikáciách venujúcich sa zdravému životnému štýlu a zdraviu ako takému narazíte na slovné spojenie voľné radikály a v súvislosti s ním i na slovíčko antioxidanty. Pokúsime sa Vám v krátkosti vysvetliť, čo sú voľné radikály a antioxidanty, ako navzájom súvisia a aký majú dopad na naše zdravie. Obe látky sa vyskytujú v tele každého z nás, a preto je dôležité, aby sme ich poznali a vedeli, ako ich môžeme ovplyvniť a pomôcť tak svojmu telu.

Čo je to voľný radikál?

Pomenovanie voľný radikál získali tieto atómy alebo skupiny atómov vďaka voľnému elektrónu, ktorý v nich zostáva nespárený a snaží sa s niekým spáriť. Hľadá si iný elektrón, ktorý je blízko neho v inom atóme či molekule. Z tejto stabilnej molekuly ho ukradne, no zároveň v nej zanecháva opäť ďalší nespárený elektrón, a teda v konečnom dôsledku opäť z dotknutého atómu či molekoly vzniká ďalší voľný radikál. Tento voľný radikál opäť opakuje opísaný postup a postupne napáda všetky molekuly okolo, ktoré poškodzuje a spúšťa reťazovú reakciu. Tento proces sa väčšinou deje v našom tele, proces je veľmi rýchly a nakoniec vedie k narušeniu živých buniek organizmu.

antioxidantyPrečo sú voľné radikály v našom tele

Niektoré voľné radikály vznikajú v rámci nášho prirodzeného metabolizmu, keď dýchame kyslík alebo spaľujeme energiu z jedla. Niekedy ich dokonca telo zámerne tvorí, aby neutralizovalo vírusy a baktérie. V súčasnosti sa však voľné radikály čoraz častejšie dostávajú do tela prostredníctvom znečisteného životného prostredia, prostredníctvom spracovaných potravín, znečisteného vzduchu a vody, zo slnečného žiarenia, z cigaretového dymu či z herbicídov. Voľné radikály dokonca do tela prichádzajú aj z liečiv a objavujú sa aj pri vysokej psychickej námahe a strese. Za normálnych okolností sa telo dokáže voči voľným radikálom brániť, ale iba v prípade, že má k dispozícií dostatok antioxidantov. V prípade, že sa v tele nahromadí nadmerné množstvo voľných radikálov, tieto začnú napádať zdravé bunky a môžu byť zodpovedné za vznik rôznych ochorení alebo porúch imunitného systému. Voľné radikály sa často spájajú aj so vznikom rakoviny či s problémami s fungovaním mozgu. K najväčšiemu hromadeniu voľných radikálov v tele dochádza najmä vo vyššom veku. Tieto látky sú priamo spájané s procesom starnutia, a teda aj so starnutím pokožky, orgánov a tkanív v tele.

Ako bojovať proti voľným radikálom

Voľné radikály je možné eliminovať viacerými spôsobmi. Dôležité je vyhýbať sa miestam, kde je znečistený vzduch, nepiť vodu, ktorá by mohla obsahovať toxické látky, vyhýbať sa spracovaným potravinám, zafajčeným priestorom, ale aj nadmernej slnečnej expozícií a röntgenovým vyšetreniam. Snažte sa aktívne venovať nejakému športu a dávajte si pozor na obezitu. Proti voľným radikálom bojujú aj ochranné enzýmy, ktoré sú priamo v organizme, ale dajú sa prijať aj v surovej zelenine a ovocí. S voľnými radikálmi si dokážu poradiť aj fytochemikálie, ktoré aktivujú ochranné enzýmy tela. Najväčšími bojovníkmi proti voľným radikálom sú však antioxidanty – látky, ktoré obmedzujú aktivity voľných radikálov. Antioxidanty sú totiž molekulami, ktoré majú voľný elektrón, ktorý neutralizuje voľný radikál a tým ho likviduje.

Spoznajte bližšie antioxidantyantioxidant

Antioxidanty majú pre organizmus človeka množstvo výhod. Bez ohľadu na vek, pohlavie či farbu pleti, antioxidanty sú vhodné pre všetkých. Najväčšou výhodou ich konzumácie je zlepšenie imunitného systému a oprava poškodených buniek voľnými radikálmi. Ich konzumáciou sa teda znižuje riziko vzniku chronických ochorení ako sú rakovina, Alzheimerova choroba, artritída či ateroskleróza. Ich účinok je výborný aj pre ľudí trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia či šedý zákal. Často sú antioxidanty využívané aj v kozmetickom priemysle, pretože spomaľujú procesy starnutia a minimalizujú zmeny na pokožke. Chránia tiež naše bunky, aby boli zdravé a nepoškodzovali ich toxíny a radikály. Tak ako aj iné látky, aj antioxidanty sa dajú konzumovať buď v prirodzenej forme v potravinách či rastlinkách alebo vo forme potravinového syntetického doplnku. Prírodné antioxidanty sú však podľa rôznych výskumov výrazne účinnejšie. Medzi najdôležitejšie prírodné antioxidanty patria vitamín A, vitamín C, vitamín E, betakarotén, koenzým Q10, selén a jeho zlúčeniny, flavonoidy, triesloviny a ďalšie. Najsilnejšími z nich sú vitamín C a E, ktoré chránia telo pred ničivými účinkami voľných radikálov. Vitamín E sa spája najmä s účinkami pri ochrane zdravia srdca a ciev, znižuje hladinu LDL cholesterolu, pôsobí priaznivo na zuby . Vitamín C zase bojuje proti vzniku rakoviny, a to najmä rakoviny úst, hrtanu a prsníka. Antioxidanty sa vyskytujú predovšetkým v ovocí a zelenine, no nie vo všetkých druhoch.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.