Siahnite v obchode po granátovom jablku

0

Ďalšia potravina, ktorá sa v súčasnosti radí do popredia rebríčkov top zdravých potravín je granátové jablko. Toto ovocie uznávajú mnohí odborníci na výživu pre jeho vynikajúce nutričné hodnoty, ale aj pre jeho potenciál slúžiť ako prevencia proti vzniku rôznych chorôb. Niektoré vedecké výskumy dokonca odporúčajú granátové jablko ako možnosť ako spomaliť rozvoj niektorých typov rakoviny. A okrem toho, že je toto ovocie naozaj zdravé, je aj chutné, sladké a pre deti dostatočne zaujímavé, aby ho chceli sami bez príkazov rodičov jesť.

granatove jablkoGranátové jablká pochádzajú pôvodne z oblasti Indie a Iránu, neskôr sa rozšírili do celej juhovýchodnej Ázie, do Afriky a Ameriky. Ľudia ich poznajú a jedia už po tisíce rokov, v niektorých kultúrach sa spájali s obradmi hojnosti a symbolizovali nádej a radostnú budúcnosť. Niektorí sa dokonca domnievajú, že Eva nedostala v rajskej záhrade obyčajné, ale granátové jablko. Granátovník je malý strom, ktorý kvitne bielymi alebo farebnými kvetmi, ktoré sa počas približne 6 mesiacov menia na známe plody, ktoré sú zvonku žltej, tmavoružovej alebo červenej farby. Vo vnútri ovocia je biela dužina, v ktorej sú umiestnené zrniečka obalené šťavnatou červenou gélovou dužinou. Zrelosť plodu môžete zistiť podľa vonkajšej výraznej červenej alebo tmavoružovej farby. Pri poklepaní by ste mali začuť i tupý kovový zvuk. Plody majú dlhú trvanlivosť, i pri vysokých teplotách dokážu vydržať skladované aj pol roka. Ovocie môžete jesť priamo po prekrojení jabĺčka a vybratí zrniečok. Jedia sa práve červené zrniečka. Biela dužina sa nekonzumuje. Často je však konzumácia ovocia veľmi zdĺhavá a komplikovaná, treba si tiež dávať pozor na to, aby ste sa od šťavy nezašpinili. V obchodoch je veľmi populárna šťava z granátového jablka, ktorej konzumácia je nenáročnejšia. Zrniečka sa okrem šťavy využívajú aj do rôznych kaší, do šalátov, do palacieniek či lievancov.

Nutričné hodnoty v granátovom jablku
Najdôležitejšou súčasťou granátového jablka sú antioxidanty. Obsahuje fytochemikálie, vysoké množstvo flavonoidov a polyfenolov, ktoré ochraňujú srdce a bojujú proti útoku voľných radikálov na naše telo. Tiež sa tu nachádza dostatok vitamínu C alebo kyseliny askorbovej, ktorá podporuje metabolizmus, pomáha udržiavať hormonálnu nerovnováhu a udržuje v správnej kondícií nervový systém. V granátovom jablku sa ďalej nachádzajú antioxidanty punicalaginy a punicalinsy, ktoré tvoria zhruba polovicu antioxidačnej schopnosti tohto ovocia. Granátové jablko je tiež bohaté na kyselinu listovú alebo vitamín B9, ktorý napomáha rastu buniek a tvorbe červených krviniek. Z ďalších vitamínov je v granátovom jablku zastúpený napríklad vitamín K, ale aj vitamíny skupiny B, a to riboflavín, tiamín a niacín. Granátové jablko je tiež bohaté na draslík a vápnik a v menšom množstve sa tu nachádza i fosfor, železo a meď. Rovnako ako iné ovocie, aj granátové jablko obsahuje sacharidy, ktoré poskytujú nášmu telu energiu. Na druhej strane však obsahuje málo tuku a veľa vlákniny, takže je vhodné aj pre ľudí, ktorí sú v diétnom programe.

Prispieva k zlepšeniu celkového zdravia???????????????????????????????????

Granátové jablko je naozaj plné antioxidantov. Tie sa podieľajú na celkovom zlepšení nášho zdravia, chránia srdce a cievy a pomáhajú i pacientom, ktorí sa trápia s upchávaním ciev. Anitoxidanty sú tiež základným podporovateľom nášho imunitného systému. Zlúčenina punicalagin sa podieľa na znižovaní cholesterolu a krvného tlaku. Šťava z granátového jablka môže tiež zvýšiť prietok krvi do srdca u ľudí s ischemickou chorobou srdca. Jedna z amerických štúdií zase dokázala, že pravidelnou konzumáciou granátových jabĺk sa zlepšuje prirodzený stav krvných doštičiek a normalizuje sa krvný tlak, čo pomáha telu brániť sa pred rizikom vzniku infarktu. Mnohé vedecké články sa zaoberajú súvisom medzi granátovým jablkom a rakovinou. Množstvo antioxidantov v tomto ovocí môže pomôcť pacientom, ktorí sa liečia na rakovinu prsníka, hrubého čreva či prostaty. Látky v granátovom jablku môžu tiež prispieť k zníženiu bolestivosti kĺbov pre ľudí trpiacich na artritídu a výrazne tiež znižujú zápal v kĺboch. Veľké množstvo vitamínu C v ovocí napomáha lepšie hojiť rôzne druhy zranení. Fytochemikálie v granátovom jablku stimulujú aj hladiny serotonínu, a tak zlepšujú aj duševnú stránku nášho organizmu. Ovocie je teda vhodné pre ľudí liečiacich sa na depresiu.

Zdieľať.

O autorovi

Lívia Boorová sa narodila v roku 1986 v Trenčíne, v znamení panny. V rokoch 2002 až 2006 navštevovala Obchodnú akadémiu Milana Hodžu v Trenčíne. V roku 2011 získala akademický titul Magister na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, v odbore masmediálna komunikácia. V súčasnosti pracuje ako šéfredaktorka lokálneho periodika - Staroturianskeho spravodajcu, ako redaktorka pre TV Sen a pre magazín Vitalne.sk. Medzi jej záľuby patria písanie, čítanie, spoznávanie nových ľudí, zábava, šport, kozmetika, či cestovanie. Žije v Starej Turej.