Štyri najlepšie vitamíny na rast vlasov

Štyri najlepšie vitamíny na rast vlasov

Existuje niekoľko vecí, ktoré by sme mali vedieť o štyroch najlepších vitamínoch podporujúcich rast vlasov a o ktorých sa ostatní odborníci veľmi nezmieňujú. Dnes zistíme, o aké vitamíny sa vlastne jedná.

1. Biotín – Top vitamín na rast vlasov

Zdravé vlasy – otázka vyvážených vitamínov?

Jedným z najčastejšie skúmaných vitamínov proti vypadávaniu vlasov je biotín. V súčasnosti bežne nájdeme Biotín ako zložku v špeciálnych šampónoch, tinktúrach a iných liekoch určených proti vypadávaniu vlasov. Jeho nedostatok v tele môže nastať napríklad konzumáciou surových vajec, pretože surové vajcia obsahujú zložku, ktorá biotín ničí. Táto zložka sa deaktivuje prevarením vajec.

Podporenie rastu vlasov nie je len otázkou estetiky, ale niekedy aj nevyhnutnou súčasťou života. Napríklad tí, ktorí užívajú lieky na epilepsiu bežne potrebujú pomoc s nedostatkom vlasov. Tí, ktorí majú podviazaný žalúdok alebo resekciu tenkého čreva (tzn. odstránenie časti tenkého čreva) a žalúdka často trpia nedostatkom biotínu a zvyčajne aj vypadávaním vlasov. Toto je jedna z tých vecí, ktoré lekári radi zamlčia pred tým, než sa pristúpi k takémuto radikálnemu chirurgickému zákroku.

Je zaujímavé, že v jednej štúdii na univerzite v Španielsku, deti, ktoré užívali lieky proti epilepsií mali síce normálnu hladinu stopových prvkov a minerálov: zinku, biotínu a biotinidázy, ale niektoré z nich stále trpeli vypadávaním vlasov. Biotinidáza je enzým, ktorý určuje, ako dobre biotín pracuje v tele. Aj napriek tomu, že ich úroveň biotínu bola normálna, ich rast vlasov začal znovu s doplnkami s obsahom 10 mg biotínu a vypadávanie vlasov sa zastavilo. Vysoká dávka biotínu stačila na opätovné naštartovanie rastu vlasov[1].

Je tu niečo, čo by sme ešte mali vedieť o tomto vitamíne. Väčšina prírodných doplnkov, ktoré obsahujú vitamín B (B komplex) veľmi šetria na obsahu biotínu. Takže ak váš B komplex alebo multivitamín obsahuje menej ako 10% z 300 mcg potrebnej dennej dávky, je tu veľká pravdepodobnosť, že vaše problémy s vlasmi sú v dôsledku nízkej hladiny biotínu v tele. Pre optimálny rast vlasov môžete požiadať svojho lekára aby otestoval vašu hladinu biotínu alebo sa treba poradiť s vašim dietológom.

LED svetelná rampa eShop | led-rampa.sk

2. Kyselina listová

Kyselina listová je jeden zo štyroch najlepších vitamínov pre rast vlasov. Môže byť dobrý nápad pridanie kyseliny listovej ku strave všetkým tým, ktorí chcú obnoviť rast alebo zastaviť vypadávanie vlasov. Kyselina listová je dôležitá pre obnovu buniek, prevažne červených krviniek, ako aj ďalších proteínov v tele. Jej nedostatok ovplyvňuje rýchlosť rastu vlasov a ich hrúbku.

Ľudia, ktorí dodržujú prísnu diétu a nejedia mäso alebo listovú zeleninu, ako napríklad špenát, môžu mať problémy s jej deficitom a tým pádom aj so svojimi vlasmi. Hydina a bravčové mäso, obilie je bohatým zdrojom kyseliny listovej.

Denná dávka kyseliny listovej, z prírodných zdrojov ako aj v doplnkoch výživy by mala byť do 10 mg denne. Tento vitamín je rozpustný vo vode a prípadný prebytok je z tela prirodzene vylúčený.

3. Vitamín B

Pre rast vlasov je dôležitá vyváženosť všetkých vitamínov B ktoré prijímame bežne v potrave ako aj v doplnkoch. V opačnom prípade sa vytvorí nedostatok vitamínu B, čo má pre naše vlasy nepriaznivý vplyv. Najlogickejšiu vec, ktorú v tomto prípade musíme urobiť, je nechať si vyhotoviť našu hladinu všetkých vitamínov B v tele lekárom alebo iným odborníkom na výživu. Potom doplniť vhodne so všetkými vitamínmi B. Najprv sa je treba snažiť prijať vitamín B z prirodzených zdrojov ešte pred tým, ako siahneme po doplnkoch výživy. Bohatým zdrojom sú: obilniny, karfiol, mrkva, listová zelenina, hovädzie mäso, pečeň, hydina, vajcia, sója, orechy, avokádo a strukoviny.

4. Vitamín D

Pozor na riednutie vlasov – sú minerály v tele vyvážené?

V posledných piatich rokoch sme zažili explóziu výskumných štúdií o vitamíne D. Vitamín je napojený na takmer všetky choroby a problémy ktoré trápia naše telo, niektoré z nich sa týkajú aj priamo vypadávania vlasov.

Hoci samotné vypadávanie vlasov nie je charakteristické pre nedostatok vitamínu D, tento vitamín riadi minerálnu rovnováhu v našom tele. Zinok je napríklad jedným z minerálov ovládaných vitamínom D a nedostatok zinku už môže spôsobiť stratu vlasov. Obnovením rovnováhy zinku v tele sa rast vlasov vráti[2].  Zinok tak spolu s vitamínom D tak zohráva dôležitú rolu v obnove rastu vlasov a zabráneniu ich vypadávania.

V budúcom desaťročí sa určite dozvieme viac o úlohe tohto vitamínu na rast vlasov.

V skratke: ak chcete rýchlejší rast vlasov, určite zvážte nasledujúce štyri popísané vitamíny, ale nezabudnite, že zvyšok vitamínov a minerálnych látok hrá taktiež dôležitú úlohu! Všetko musí byť v rovnováhe, aby sa nám nestalo, že vyriešením jedného problému vytvoríme ďalší.

Prihláste sa na odber Kiehl's newsletteru
Návrat hore