9 pozitívnych účinkov brokolice

9 pozitívnych účinkov brokolice

Milujete ju, alebo nenávidíte … Ale jedno je isté – brokolica je pre naše zdravie vynikajúca!

„Nemám rád brokolicu. Nenávidel som ju už ako malý chlapec, už keď ma ju mamička nútila jesť. A teraz, keď som prezident Spojených štátov a brokolicu tiež nebudem jesť!“ George Bush

V rovnakom roku ako prezident Bush urobil toto vyhlásenie, Johns Hopkins Univerzita publikovala štúdiu o rakovine. Tá hovorí, že brokolica zabraňuje rozvoju nádorov až o 60 percent a pomáha zmenšiť veľkosť nádoru až o 75 percent!

Tieto zistenia sú však len špičkou ľadovca. Brokolica skrýva mnoho ďalších zdravotných výhod. Zoznámte sa bližšie s touto super zeleninou. Brokolica je „superjedlo“ a brokolica je váš priateľ!

9 zdravotných výhod brokolice

TIP: „Huba Reishi (Ganoderma Lucidum) nazývaná aj ako huba mladosti„

1. Prevencia rakoviny

Brokolica obsahuje glucoraphanin, ktoré telo spracováva do protirakovinovej zlúčeniny sulforaphane. Táto zlúčenina zbavuje telo baktérie H. pylori, u ktorej bolo zistené, že vysoko zvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Okrem toho, brokolica obsahuje indol-3-karbinol, silný antioxidant a antikarcinogén, ktorý nielen že bráni rozširovaniu rakoviny prsníka, krčka maternice a prostaty, ale tiež zvyšuje funkciu pečene.

Brokolica zdieľa tieto užitočné vlastnosti v boji proti rakovine s ďalšou kapustovitou zeleninou, ako napríklad karfiol, ružičkový kel a kapusta.

2. Znižuje cholesterol

Rovnako ako mnoho ďalších potravín, brokolica je bohatá na rozpustnú vlákninu, ktorá odčerpáva cholesterol z tela.

3. Znižuje alergické reakcie a zápal

Brokolica je obzvlášť bohatým zdrojom protizápalových fyto živín kamferolu a izotiokyanátov. Výskum ukázal schopnosť kamferolu zmierniť účinky alergických látok na našom tele. Brokolica má aj značné množstvo omega-3 mastných kyselín, u ktorých sa dobre poznajú ich protizápalové účinky.

4. Brokolica je silný antioxidant

Zo všetkých kapustovitých zelenín, vystupuje brokolica ako najkoncentrovanejší zdroj vitamínu C a flavonoidov, ktoré sú nevyhnutné pre účinné pôsobenie vitamínu C. V brokolici tiež nájdeme karotenoidy, luteín, zeaxantín a beta-karotén – ďalšie silné antioxidanty.

5. Zdravie kostí

Brokolica obsahuje vysoké množstvo vápnika a vitamínu K z ktorých oba sú dôležité pre zdravie kosti a prevenciu osteoporózy.

6. Zdravie srdca

Protizápalové vlastnosti sulforafanu, jeden z isothiokyanátov (ITC) v brokolici, môžu byť schopné zabrániť (alebo dokonca zvrátiť) niektoré poškodenia buniek krvných ciev. Tie môžu byť spôsobené zápalom v dôsledku chronickej hladiny cukru v krvi.

7. Detoxikácia

Glucoraphanin, gluconasturtiin a glucobrassicin sú špeciálne výživové látky rastlinného pôvodu, ktoré podporujú všetky kroky v procese detoxikácie tela, vrátane aktivácie, neutralizácii a elimináciu nežiaducich kontaminantov. Tieto tri prvky sú obsiahnuté v brokolici v dokonalej kombinácii. Brokolica obsahuje tiež izotiokyanáty (ktoré má protizápalové účinky), ktoré pomáhajú riadiť detoxikačný proces na genetickej úrovni.

8. Diéta

Brokolica je je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha pri trávení, predchádza zápche, udržuje nízku hladinu cukru v krvi a brzdí prejedanie. Okrem toho, šálka brokolica má toľko bielkovín ako šálka ryže alebo kukurice a navyše s polovicou kalórií.

9. Alkalizuje telo

Rovnako ako mnoho zeleniny, brokolica pomáha udržať celé telo menej kyslé. To má celý rad priaznivých účinkov na zdravie.

Z histórie

Veľa z našich znalostí o jedlých rastlinách je zviazaná s výskumov kapustovitej zeleniny. Rodina rastlín Cruciferae (Brassicaceae) sa nachádza na takmer všetkých kontinentoch a je zvlášť rôznorodá a bohatá v stredomorskej oblasti Európy, centrálnych a západných oblastiach Ázie a západnej polovice Severnej Ameriky. Z novšej histórie treba spomenúť pestovanie v Európe a jej transport do Severnej Ameriky. V širšom, historickom kontexte, brokolica začínala vo forme divokej kapusty a trvalo stáročia selektívneho pestovania a poľnohospodárskej praxe aby sme vyvinuli známe odrody, na ktoré sme dnes zvyknutí.

Návrat hore