9 najlepších byliniek pre očistu pľúc a podporu dýchania

9 najlepších byliniek pre očistu pľúc a podporu dýchania

Dýchací systém v tele pracuje nepretržite – celý deň, každý deň. Je to neúnavný stroj cez ktorý sa dostáva kyslík do nášho tela. Ale bohužiaľ sa môžu dostať do tela cez dýchací systém aj znečisťujúce, dráždivé látky ako sú napríklad prach, plesne, huby, škodlivé organizmy a iné toxíny. Pokiaľ nežijeme v bubline alebo inom 100% sterilnom prostredí, konštantný útok nečistôt si môže vybrať svoju daň. Našťastie nám príroda poskytuje celý rad bylín a rastlinných látok proti negatívnym dopadom vdýchnutia toxínov. Alebo jednoducho ak len chcete aby vaše pľúca pracovali na plný výkon.

Ako bylinky sú prospešné pre dýchací systém?

Bylinky, ktoré podporujú zdravie pľúc typicky ponúkajú jednu alebo viac z nasledujúcich výhod:

Môžu zlepšiť vykašliavanie – čo pomáha rozbiť hlieny a zabrániť ich hromadeniu v hrudi

Upokojujú podráždené nosné dierky a dýchacie cesty.

Uvoľniť svaly v blízkosti horných dýchacích ciest a tým potláčajú kašeľ.

Upokojujú uvoľňovanie histamínu.

Bojujú so škodlivými organizmami, ktoré môžu zapríčiniť problémy horných dýchacích ciest.

Môžu byť zdrojom antioxidantov a znižujú oxidačné poškodenia a začervenanie.

Tu je deväť najlepších bylín pre respiračné zdravie!

1. Eukalyptus

Pôvodne pochádzajúci z Austrálie, eukalyptus nie je len potrava pre koaly! Aborigínovia, Nemci a Američania všetci používali osviežujúcu vôňu eukalyptu aby podporili respiračné zdravie a upokojili podráždenie hrdla. Eukalyptus je bežná súčasť pastiliek a sirupov proti kašľu a jeho účinnosť je kvôli zlúčenine nazývanej cineol. Cineol má početné výhody – je to expektorant, môže zmierniť kašeľ, bojuje proti nádche a upokojuje podráždené nosné dutiny. Ako bonus, pretože eukalyptus obsahuje antioxidanty, podporuje imunitný systém počas prechladnutia či iných chorôb.

TIP: „Objavte tajomstvo dlhovekosti s Goji, Čínskym Červeným Diamantom – superpotravinou plnou živín, ktorá osvieži váš životný štýl a povzbudí vaše zdravie!„

2. Pľúcnik

Pľúcnik je kvitnúca rizóma (podzemok), sa v skutočnosti vzhľadom podobá na pľúcne tkanivo. Avšak tento prírodný liek nevyzerá len dobre, už od 17. storočia bol pľúcnik používaný na podporu pľúc a dýchacích ciest a zapchatým dutinám. Tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré sú silne účinné proti škodlivým organizmom a ktoré majú vplyv na zdravé dýchanie.

3. Oregano

Hoci oregano obsahuje vitamíny a živiny potrebné pre imunitný systém, jeho primárna výhoda je kvôli jeho obsahu karvakrolu a kyseliny rozmarínovej. Obe prírodné látky znižujú nádchu a hladinu histamínu, čo má priamy, pozitívny prínos na dýchacie ústrojenstvo a priechod vzduchu nosom. Oregano má toľko zdravotných výhod, že by v lekárničke každého mala byť fľaštička organického oregano oleja.

4. List skorocela

List skorocela je používaný už stovky rokov na zmiernenie kašľa a na upokojenie podráždenej sliznice. Klinické štúdie zistili, že je vhodný proti kašľu, nachladnutiu a podráždeniu pľúc. Skorocel má bonus v tom, že môže pomôcť zmierniť suchý kašeľ tým, že zvýši produkciu hlienu v pľúcach.

5. Oman pravý

Starí Gréci, Rimania, Číňania, a dokonca aj indická ajurvédska medicína citovala oman pravý (ľudovo konské oko) ako bylinku pre podporu dýchania. Od 19. storočia sa z jeho koreňa vyrábajú pastilky a bonbóny proti kašľu. Dôvod? Oman má relaxačný účinok na hladké svalstvo priedušnice. Existujú dve aktívne zlúčeniny v koreni, ktoré poskytujú blahodarný účinok – inulín, ktorý upokojuje bronchiálny priechod a alantolaktolan, expektorant s účinkom proti kašľu.

6. Lobelka

Vedeli ste, že kone ktoré sú kŕmené lobelkou sú schopné dýchať hlbšie? Výhody nie sú obmedzené len na zvieratá. Podľa niektorých je lobelka považovaná za jednu z najcennejších bylinných liekov. Lobelka obsahuje alkaloid známy ako lobelín, ktorý riedi hlien, zmierňuje nádchu. Navyše lobelka stimuluje nadobličky k uvoľňovaniu adrenalínu a to má za následok uvoľnené dýchacie cesty a ľahšie dýchanie. Lobelka pomáha uvoľniť hladké svalstvo a je obsiahnutá v rade liekov proti kašľu a nachladnutiu.

7. Chaparral

Chaparral je rastlina pochádzajúca z juhozápadného USA. Je cenené domorodými Američanmi pre detoxikáciu pľúc a podporu dýchania. Chaparral obsahuje účinné antioxidanty, ktoré odolávajú podráždeniu a NDGA (kyselina nordihydroguaiaretová) ktorá je známa pre svoje účinky na histamínovú reakciu. Chaparral je tiež bylina, ktorá bojuje proti škodlivým organizmom. Výhody chaparralu sú najlepšie dostupné vo forme tinktúry ale aj čaj môže uľaviť od dýchacích ťažkostí tým, že podporuje vykašliavanie a tým čistí dýchacie cesty od hlienu.

8. Mentol

Mäta pieporná a jej olej obsahujú mentol – látku ktorá upokojuje hladké svaly dýchacích ciest a podporuje voľné dýchanie. Spolu s anti-histamínovým účinkom je mentol fantastický ako kvapky do nosa. Mnoho ľudí používa terapeutické balzamy hrudníka a iné inhalanty ktoré obsahujú mentol ako prostriedok na uvoľnenie od nádchy. Navyše mäta pieporná je antioxidant a bojuje proti škodlivým organizmom.

9. Divý zeler

Divý zeler (Ligusticum porteri) je bylinka pôvodom z oblasti Rocky Mountain a historicky bola používaná domorodými Američanmi pre podporu dýchania. Korene rastliny obsahujú gáfor a ďalšie zlúčeniny a to robí túto bylinku jednou z najlepších pre podporu pľúc. Jednou z hlavných výhod koreňa divého zeleru je to, že pomáha zvyšovať prekrvenie pľúc, čo uľahčuje hlboké dýchanie. Keď sezónna citlivosť zapríčiní problémy vedľajších nosových dutín, divý zeler, ktorý nie je skutočným anti-histaminikum ale má podobné účinky, môže utíšiť podráždenie dýchacích ciest!

Bylinky ako doplnok stravy

Všetky vyššie uvedené byliny sú k dispozícii v rôznych formách, ako doplnky stravy alebo čajové zmesi. Navyše, mnohí ľudia pestujú bylinky vo svojej záhrade a majú ich na stole čerstvé. To nie je zlý nápad! Keď ich pestujete sami, môžete byť v pokoji s vedomím, že máte dobrý zdroj. Ak tomu tak nie je, môže byť ťažké zistiť, či potravinové doplnky používajú bylinky ktoré sú ekologické, neobsahujú pesticídy, eticky zozbierané, používajú čistú vodu, atď Nejedná sa o faktory, o ktorých môžete predpokladať to najlepšie – klaďte si preto otázky a overte si, či máte stále najlepší produkt.

Návrat hore