10 byliniek na zníženie vysokého krvného tlaku

10 byliniek na zníženie vysokého krvného tlaku

Mnohí dospelí po celom svete trpia na vysoký krvný tlak, hypertenziu. Existujú spôsoby, ako liečiť tento stav vrátane zmeny životného štýlu alebo medikamentov.

Ak uvažujete o vyskúšaní byliniek zo zdravotných dôvodov, najskôr sa obráťte na svojho lekára. Niektoré bylinky, najmä vo veľkých množstvách, môžu spôsobiť nežiadúce vedľajšie účinky alebo interferovať s inými liekmi.

  1. Bazalka

Bazalka je vynikajúca bylinka, ktorá sa používa v rôznych jedlách. A tiež môže pomôcť znížiť krvný tlak. Zistilo sa, že extrakt z bazalky znižuje krvný tlak, aj keď len na krátku dobu. Pridanie čerstvej bazalky do stravy je jednoduché a rozhodne nemôže ublížiť. Skúste si pridať čerstvé listy bazalky do cestovín, polievok, šalátov a podobne.

  1. Škorica

Škorica je ďalšia chutná korenina, ktorá si nevyžaduje dodatočné úsilie na zaradenie do jedálnička a tiež môže pomôcť pri hypertenzií. Konzumovanie škorice denne môže znížiť krvný tlak u ľudí s cukrovkou. Škoricu si môžete pridať pri raňajkách do ovsených vločiek a dokonca aj do kávy. Tiež je vhodná do kari a dusených pokrmov.

  1. Kardamon

Kardamom je korenie, ktoré pochádza z Indie a je často používané v juhoázijskej kuchyni. Štúdia, ktorá skúmala účinky kardamómu na zdravie, zistila, že účastníci ktorí ho užívali denne po dobu niekoľkých mesiacov zaznamenali významné zníženie hodnôt krvného tlaku. Môžete zaradiť kardamové semená alebo prášok do polievok alebo aj pečiva pre dodanie špecifickej arómy a pozitívnemu prínosu pre zdravie.

  1. Ľanové semená

Ľanové semená sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, o ktorých sa zistilo, že významne znižujú krvný tlak. Ľanové semená môžu chrániť proti aterosklerotickému kardiovaskulárnemu ochoreniu znížením sérového cholesterolu, zlepšením glukózovej tolerancie a pôsobením ako antioxidant. Na trhu je veľa produktov, ktoré obsahujú ľanové semená, ale najlepšie je mleté ľanové semeno alebo si ho pomlieť v mlynčeku na kávu a pridať do domácich jedál. Na ľanovom semene je výborné, že ho možno primiešať do prakticky ľubovoľného jedla, od polievok po domáce sušienky až po pečivo. Uchovávajte ľanové semienko v mrazničke, aby ste udržali jeho optimálnu účinnosť.

  1. Cesnak

Táto štipľavá korenina je viac než len príchuť jedla alebo príjemné „osvieženie“ dychu. Cesnak má schopnosť znížiť krvný tlak tým, že uvoľňuje cievy. To umožňuje voľný prietok krvi a znižuje krvný tlak. Cesnak je tradičná súčasť nášho jedálnička. Ak je chuť ale príliš silná, najprv si ho môžete opražiť. A ak ho jednoducho nemôžete ani cítiť, existujte aj vo forme potravinových doplnkov.

  1. Zázvor

Zázvor môže pomôcť kontrolovať krvný tlak pretože sa ukázalo, že zlepšuje krvný obeh a uvoľňuje svalstvo okolo krvných ciev. Bežne používaný v ázijskej kuchyni, zázvor je všestranná prísada, ktorú je možné pridávať aj do sladkostí alebo do nápojov. Vhodný je aj do polievok, rezancov alebo zeleninových pokrmov alebo ako prísada do dezertov alebo čaju pre jeho osviežujúcu chuť.

  1. Hloh

Hloh je účinná bylinka na vysoký krvný tlak, ktorý sa používa v tradičnej čínskej medicíne už tisíce rokov. Výťažky z hlohu majú celú radu pozitívnych prínosov v oblasti kardiovaskulárneho zdravia vrátane zníženia krvného tlaku, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a zvyšuje krvný obeh. Môžete si vziať hloh ako pilulku, tekutý extrakt alebo čaj.

  1. Zelerové semená

Zelerové semená sa používajú na ochutenie polievok, dusených jedál, pečiva a iných slaných pokrmov. Zeler sa už dlho používa na liečbu hypertenzie v Číne a štúdie tiež ukazujú, že môže byť aj efektívny. Môžete použiť semená na zníženie krvného tlaku, ale môžete tiež piť šťavu z celej rastliny. Zeler je diuretikum, čo môže pomôcť vysvetliť jeho vplyv na krvný tlak.

  1. Levanduľa

Parfém z levandule nie je jediným užitočným využitím tejto rastlinky. Levanduľový olej môže tiež vyvolať uvoľnenie a môže znížiť krvný tlak. Hoci málo ľudí si myslí, že sa dá využiť i v kuchyni, môžete kvety z levandule použiť do pečiva. Listy môžu byť použité rovnakým spôsobom, ako používate rozmarín.

  1. Mačací pazúr

Mačací pazúr je bylinný liek používaný v tradičnej čínskej medicíne na liečbu hypertenzie, ako aj niektorých neurologických zdravotných problémov. Štúdie o mačacom pazúre ako liek na hypertenziu naznačujú, že môže byť užitočný pre svoje pôsobenie na vápnikové kanály v bunkách. Mačací pazúr môžete konzumovať vo forme doplnkov z mnohých obchodov so zdravou výživou.

Vysoký krvný tlak, čo ho spôsobuje?

Do zvýšeného krvného tlaku prispieva množstvo faktorov, ako napríklad:

genetika
stres
diéta
fajčenie
nedostatok cvičenia

Pretože je hypertenzia je prevažne bez symptómov, je známa tiež ako „tichý vrah“. Preto je dôležitá pravidelná kontrola krvného tlaku. Ak máte vysoký krvný tlak, zvyšuje sa riziko viacerých zdravotných problémov, napríklad:

infarkt
mŕtvica
cukrovka zástava srdca
obličkové ochorenia
strata zraku
metabolický syndróm

V dôsledku nedostatku príznakov môže vysoký krvný tlak spôsobiť poškodenie skôr, než si ho diagnostikujete, takže nezabudnite na pravidelné vyšetrenia. Niekedy sa vyžaduje i liečba. Porozprávajte sa so svojím lekárom o najlepších možnostiach liečby, ktoré môžu zahŕňať lieky, zmeny životného štýlu alebo i alternatívnu liečbu. Je dôležité prediskutovať s vaším lekárom všetky bylinky alebo doplnky ešte pred tým než ich užijete. Navyše neprestaňte užívať žiadne predpísané lieky bez toho, aby ste to prekonzultovali so svojím lekárm!

Návrat hore