8 výhod špaldovej pšenice

0

Špalda, stará obilnina, je vzdialený bratranec pšenice. Má orechovú, mierne sladkú chuť. Špaldová múka je známa ako náhrada za pšenicu alebo bielu múku pri pečení chleba. Pretože špaldová múka obsahuje lepok, je menej pravdepodobné, že narušíte textúru pečiva. V porovnaní s pšeničnou múkou je špaldová múka bohatšia v mnohých živinách, ako sú bielkoviny a minerály.

Medzi zdravotné prínosy špaldovej pšenice, alebo ľudovo „špaldy“ – lat. Triticum spelta, patrí schopnosť pomôcť regulovať metabolizmus v tele, pomáha pri vytváraní dôležitých hormónov, buduje silné kosti, zlepšuje imunitný systém, posilňuje tráviacu sústavu, znižuje hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu v tele.

Špalda je jednou z najstarších kultivovaných plodín v histórii ľudstva a predpokladá sa, že bola pestovaná už pred 7000 až 8 000 rokmi. Špalda je typ obilniny, ktorá úzko súvisí s pšenicou. V skutočnosti sa špalda pravdepodobne vytvorila krížením pšenice dvojzrnnej. Je príbuzná bežnej pšenici, ale popularita pšenice spôsobila ústup špaldy do pozadia a preto sa považuje v tejto dobe za „relikviárnu“ plodinu. Špalda sa však vracia do našej kuchyne ako zdravé jedlo, najmä v Španielsku, Spojenom kráľovstve a ďalších častiach Európy. Je skutočne plná živín, vitamínov, minerálov a základných organických zlúčenín, ktoré ostatné obilniny neobsahujú. To by mohlo vysvetliť opätovný záujem o špaldovú pšenicu.

Špaldovú múku je možné zakúpiť v špecializovaných supermarketoch a obchodov s potravinami. Múku je možné použiť na pečenie vysoko textúrovaného chleba, ktorý je bohatý na živiny. Rovnako sa dá použiť na cestoviny a pečivo. V niektorých krajinách, ako je Bavorsko a Belgicko sa špalda používa i na výrobu piva a má jedinečnú a nezameniteľnú chuť, ktorú mnohí ľudia ocenia. Samozrejme, ako okrajový výrobok má špalda mierne vyššiu cenu, ale stojí za to nielen pre svoje zdravotné výhody, ale i pre jej všestrannosť vo varení .

Výživové hodnoty špaldovej pšenice

Okrem toho, že špalda je veľmi verzatilná odroda pšenice, je tiež plná živín, ktoré mnoho ďalších obilnín neobsahuje. Má pochopiteľne vysoký obsah uhľohydrátov, ale veľmi vysoký obsah proteínov (21% odporúčanej dennej dávky) a vláknin (30% v jednej dávke je veľmi pôsobivých). Okrem týchto dôležitých prvkov obsahuje špalda aj významné množstvo železa, medi, mangánu, horčíka, fosforu, draslíka, zinku, selénu, niacínu, tiamínu, vitamínu B6 a kyseliny listovej.

Zdravotné prínosy špaldy

Zažívacie ústrojenstvo: Veľmi vysoký obsah vlákniny v špalde znamená, že výrazne uľahčuje zdravé trávenie. Vláknina pomáha zhromažďovať stolicu a jej presun tráviacim traktom, urýchľovať vstrebávanie živín a pomáhať pri znižovaní stavov, ako je zápcha, nadúvanie, kŕče, prebytočný plyn, hnačka a závažnejšie gastrointestinálne problémy ako sú vredy. Špalda má jeden z najvyšších obsahov vlákniny z pšeničnej odrody.

Cholesterol: Vláknina má aj druhú úlohu – pomáha znižovať hladinu nebezpečného cholesterolu v tele tak, že pomáha vstrebávať cholesterol z potravy. Môže špecificky cieliť LDL cholesterol a odstraňovať ho z tela a tak regulovať zdravú rovnováhu mastných kyselín v tele.

Krvný obeh: Vysoká hladina železa a medi v špalde výrazne podporuje krvný obeh. Železo a meď sú nevyhnutné prvky pre tvorbu červených krviniek. Pri ich zvýšenej produkcií dochádza i k zvýšenému prietoku krvi v tele, čo znamená dodatočné okysličenie orgánov a tkanív, urýchlenie hojenia, zvýšenie energetickej hladiny a funkčnejší metabolizmus. Zvýšený krvný obeh môže dokonca podporiť rast vlasov, zatiaľ čo obsah železa pomáha telu vyhnúť sa vzniku anémie.

Regulácia a tvorba hormónov: Niacín je jedným z najdôležitejších vitamínov, ktorý sa nachádza vo významných množstvách v slezine. Niacín hrá kľúčovú úlohu v nadobličkách, najmä pri produkcii pohlavných hormónov. Endokrinný systém je citlivým a mimoriadne dôležitým aspektom nášho zdravia a všeobecného fungovania, takže udržiavanie zdravých hladín niacínu pridaním špaldy do jedálnička je múdrou voľbou.

Kosti: Špalda má pôsobivú škálu základných minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie kostí, vrátane zinku, horčíka, medi, fosforu a selénu. Tieto minerály prispievajú k rozvoju kostného tkaniva tým, že zvyšujú hladinu týchto minerálov v tele. Takto môžete aktívne zabrániť osteoporóze a iným stavom súvisiacim s vekom, ktoré oslabujú alebo degradujú kostnú hmotu v tele.

Rast a vývoj: Vysoká hladina fosforu v kombinácii s obsahom bielkovín v špalde má za následok, že táto obilnina je veľmi dôležitá pre vývoj a rast nových tkanív, krvných ciev, svalov, kostí a orgánov. Fosfor je jedným zo základných prvkov pre tvorbu nových proteínov a DNA na vytváranie nových buniek. Proteíny, ktoré získate priamo zo špaldy môžu byť použité v tele pre takmer každý dôležitý telesný proces.

Zdravý imunitný systém: Je známe, že tiamín výrazne posilňuje imunitný systém a stimuluje obranné mechanizmy organizmu a zároveň zmierňuje psychický stres a úzkosť. Špalda je jednou z mála obilnín, ktoré sa môžu pochváliť významnou úrovňou tohto B-vitamínu.

Kontrola diabetes: Hoci jednoduché cukry a sacharidy sú známe ako nebezpečné pre diabetikov, vysoký obsah vlákniny v špaldovej pšenici môže pôsobiť proti týmto účinkom a pomôcť regulovať uvoľňovanie a rozklad týchto jednoduchých cukrov na glukózu. Reguláciou uvoľňovania inzulínu a glukózy v tele pomáha špalda zvládnuť diabetes u tých, ktorí už trpia týmto stavom, alebo zabrániť tomu, aby sa u viac ľudí rozvinul.

A na záver, opatrnosť! Napriek všetkým týmto zdravotným výhodám, špalda obsahuje lepok, čo je alergén, ktorý je zodpovedný za celiakiu. Preto by si ľudia trpiaci touto chorobou mali vybrať iné alternatívy obilnín/pšenice.

Zdieľať.

O autorovi

mm

Andrej Kesely sa narodil v roku 1980 v Trnave, v znamení rýb. Je slobodný, 0 detí. Má akademický titul Ing. zo Žilinskej Univerzity a Mgr. z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V súčasnosti pracuje ako SZČO v oblasti internetového marketingu. Vaše podnety a názory mu môžete zasielať na ak.vitalne@gmail.com. Instagram: ak.vitalne