Mažiar a tĺčik: dávni nerozluční partneri

0

Mažiar je nádoba v tvare misky vyrobená z tvrdého dreva, mramoru, keramiky alebo kameňa. Tĺčik je podlhovastý nástroj, ktorý sa používa na drvenie v mažiari: rozomletie zŕn, byliniek a iných potravín ako aj liekov.

Počas svojej dlhej histórie sa mažiare a tĺčiky dramaticky líšili vo veľkosti, štýle a materiále v závislosti od ich účelu. Chemici a farmaceuti tradične používajú napríklad malé porcelánové súpravy na trituráciu (proces mletia chemických zlúčenín). V častiach Blízkeho východu sa mäso spracováva do tradičného pokrmu kibbeh v mažiaroch širokých až 90 cm. V Papue-Novej Guinei sú tĺčiky často skrášlené prepracovanými ornamentami vtáčích hláv. Taino, domorodý kmeň v Karibiku, používal malé figúrky obdarené obrovským mužstvom. Napriek tomu základné prvky dizajnu zostávajú rovnaké: miska a tĺčik, ktoré sa používajú na rozdrvenie a trenie.

Moderné mažiare a tĺčiky spájajú svojich majiteľov s ich dávnou kulinárskou históriou. V posledných niekoľkých tisícročiach sa dizajn zmenil len veľmi málo: keď mažiar používate na drvenie korenín na prášok alebo na výrobu pasty, používate v podstate rovnaký nástroj ako Aztéci, Kelti, Siouxovia, starí Gréci, Egypťania a Rimania a to sme vymenovali len niekoľko. Šesťtisícročné mažiare objavené v mexickom údolí Tehuacan sú takmer totožné s tým, čo kuchár v súčasnosti používa na miešanie guacamolu v mexickej reštaurácii. Mažiar a tĺčik ponúkajú vzácny príklad stabilnej technológie, ktorá prežila tisíce rokov bez významného zdokonaľovania.

Ale zatiaľ čo dizajn zostal viac alebo menej rovnaký v čase a priestore, používanie mažiaru a tĺčika sa výrazne zmenilo. Zatiaľ čo dnešné verzie sú považované za nástroje pre serióznych kuchárov (alebo aspoň tých, ktorí sa usilujú o to, aby sa stali serióznymi), niektoré staroveké kultúry ich považovali za nevyhnutné nástroje na spracovanie obilia. Napríklad v knihách Exodus a Čísla sa opisuje, ako potulujúci sa Izraeliti po nazbieraní manny z púšte ju pripravili v mažiari.

Medicínske použitie mažiaru a tĺčika sa časom menilo od všadeprítomnej veci až po špeciálne nástroje. Mažiar bol kedysi kľúčovou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti: sú spomínané v staroegyptských papyrusoch (najstarší zachovaný je lekársky text z roku 1550 pred n.l.). Rímsky básnik Juvenal opisuje ich úlohu pri príprave liečivých mastí a tinktúr. Mažiar a tĺčik sú namaľované v talianskych freskách a ilustráciách zo 14. a 15. storočia. V mnohých laboratóriách dnes vedci stále používajú mažiar na drvenie chemikálií na prášok. Napriek tomu, že niektoré špeciálne lekárne ich stále používajú na výrobu liekov, ich úloha vo farmaceutickom priemysle je teraz viac symbolickejšia než praktická: niektoré drogérie ale stále používajú obrázok mažiaru a tĺčika vo svojich znakoch.

Napriek tomu pre väčšinu z nás je primárne použitie mažiara a tĺčika vo varení. Čiastočne zostáva mažiar a tĺčik nadčasový, pretože ich dizajn je stále in, ale ich príťažlivosť v kuchyni prevyšuje jeho užitočnosť. Moderné kuchyne sú plné moderných strojov, pripravené stlačením tlačidla na zomletie čerstvých byliniek alebo k rozdrveniu semien na prášok. Ale použitím svalov mažiar a tĺčik stále pomáha kuchárovi tvoriť väzbu s jeho jedlom. Tieto dva nástroje na poličke, neoddeliteľní partneri, sľubujú prácu, intimitu a elegantný dôkaz o trvalej sile jednoduchých vecí.

Zdieľať.

O autorovi

mm

Andrej Kesely sa narodil v roku 1980 v Trnave, v znamení rýb. Je slobodný, 0 detí. Má akademický titul Ing. zo Žilinskej Univerzity a Mgr. z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V súčasnosti pracuje ako SZČO v oblasti internetového marketingu. Vaše podnety a názory mu môžete zasielať na ak.vitalne@gmail.com. Instagram: ak.vitalne