9 zdravotných prínosov hurmikaki

0

Hurmikaki je lahodné a exotické ovocie, ktoré v sebe skrýva viac než len sladkú a lahodnú chuť. Odhaľte početné zdravotné výhody hurmikaki: schopnosť zlepšiť zdravie očí, znížiť príznaky starnutia, zabrániť rôznym typom rakoviny, zlepšiť trávenie, posilniť imunitný systém, znížiť hladinu cholesterolu, zvýšiť metabolizmus, posilniť kosti, zvýšiť kognitívne funkcie, znížiť krvný tlak a zlepšiť starostlivosť o vašu pokožku. Okrem toho môže pomôcť telu hojiť sa rýchlejšie, pomôcť pri chudnutí, znížiť zápal a zvýšiť krvný obeh v tele.

Čo je hurmikaki?

Hurmikaki je názov, ktorý je daný rôznym druhom veľmi podobných plodov tej istej rodiny, Diospyros. Ako sa postupne objavilo viac informácií o starovekých kultúrach, vďaka antropológii a archeológii sa rozličné druhy hurmikaki zaradili do odrody japonskej, americkej, čiernej, kaukazskej a indickej. Každá z nich má zhruba rovnakú základnej výživovú hodnotu a i prínosy pre zdravie s niekoľkými pozoruhodnými rozdielmi, ako je obsah vlákniny a stopové množstvá nezvyčajných organických zlúčenín.

Hoci najpopulárnejšia odroda tohto ovocia pôvodne pochádza z Číny, za posledných sto rokov sa rozšírila po celom svete a podobné druhy sa nachádzajú aj v iných kútoch sveta. To naznačuje, že hurmikaki sa používa už tisícky rokov v rôznych kultúrach. Preto existuje niekoľko bežných názvov a prezývok pre hurmikaki, vrátane „Ovocie bohov“ a „Prírodný cukrík“.

Nutričná hodnota

Hurmikaki je bohatý na vitamín A, vitamín C, vitamín E a vitamín B6, rovnako ako vlákninu, mangán, meď, horčík, draslík a fosfor. Nachádzajú sa v ňom tiež organické zlúčeniny, ktoré obsahujú katechíny, gallocatechíny, kyselinu betulínovú a rôzne karotenoidné zlúčeniny, ktoré patria do komplexu vitamínov B.

Dlhý zoznam zdravotných výhod je primárne spôsobený prítomnosťou vyššie uvedeného vitamínového a minerálneho obsahu, ako aj niektorých organických zlúčenín.

Zdravotné výhody

Zabraňuje rakovine

Tieto lahodné plody sú plné protirakovinových látok a antioxidantov, ktoré môžu posilniť schopnosť tela bojovať proti voľným radikálom, zlepšiť celkové zdravie a chrániť pred mnohými chorobami. Voľné radikály sú vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré môžu mutovať zdravé bunky do rakovinových buniek a poškodzovať rôzne orgány. Hurmikaki má vysokú hladinu vitamínov C a A, rovnako ako fenolové zlúčeniny ako katechíny a gallokatechíny, ktoré sú priamo spojené s prevenciou rôznych druhov rakoviny. Preto pridanie hurmikaki do vašej stravy vám môže pomôcť zostať chránený pred rôznymi druhmi rakoviny.

Zvyšuje imunitu

Hurmikaki pomáha posilňovať imunitu vďaka prítomnosti vitamínu C. Má jednu z najvyšších obsahov kyseliny askorbovej (vitamín C) a jedno hurmikaki pokryje 80% dennej potreby tohto prospešného vitamínu. Vitamín C stimuluje imunitný systém a zvyšuje produkciu bielych krviniek, ktoré sú primárnou líniou obrany tela proti mikrobiálnym, vírusovým a hubovým infekciám, ako aj cudzorodým telám alebo toxínom.

Pomáha tráveniu

Rovnako ako väčšina ovocia, hurmikaki je dobrým zdrojom vlákniny. Obsahuje takmer 20% dennej potreby vlákniky v jednej dávke. Vláknina pomáha organizmu spracovávať potraviny efektívnejším spôsobom tým, že pridáva objem do stolice, stimuluje peristaltický pohyb, aby sa potrava bez problémov presunula tráviacim traktom, zvýšuje sekréciu žalúdočnej a tráviacej šťavy a zmierňuje príznaky zápchy a hnačky. Celkovo môže byť ovocie s vysokým obsahom vlákniny (ako hurmikaki) veľkou podporou  gastrointestinálneho systému a môže vás ochrániť pred kolorektálnym karcinómom a inými podobnými ochoreniami. Môže tiež pomôcť ľuďom schudnúť tým, že im bráni pred vstrebávaním lipidov, čo môže spôsobiť obezitu.

Zabraňuje vývoju nádorov

Spolu s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny, môžete tiež znížiť riziko vzniku nádorov. Hurmikaki obsahuje kyselinu betulínovú, ktorá je preukázateľnou protinádorovou zlúčeninou. To môže znížiť šance na zvládnutie nádorov vyvolaním apoptózy, známej aj ako programovaná bunková smrť, a ak už máte nádor, môže znížiť veľkosť a zastaviť rakovinu metastázovaním.

Zabráňuje predčasnému starnutiu

Hurmikaki je bohatý na množstvo vitamínov, konkrétne na vitamín A, beta-karotén, luteín, lykopén a kryptoxantíny. Tieto vitamíny fungujú ako antioxidanty v tele na zníženie oxidačného stresu a prevenciu príznakov predčasného starnutia, ako sú vrásky, starobné škvrny, Alzheimerova choroba, únava, strata zraku, slabosť svalov a množstvo ďalších stavov.

Zlepšuje zrak

Zlúčeniny v hurmikaki majú tiež preukázateľný prínos pre zdravie očí. Zeaxantín, ktorý je členom komplexu vitamínov B prítomného v hurmikaki, je priamo spojený so zlepšením zdravia očí vďaka svojmu správaniu ako antioxidačnej látke. Štúdie ukazujú, že táto zlúčenina znižuje makulárnu degeneráciu, kataraktu a nočnú slepotu.

Kontroluje krvný tlak

Draslík je ďalší minerál, ktorý sa nachádza v značných množstvách v hurmikaki. Draslík môže pôsobiť ako vazodilatátor a tak znižovať krvný tlak, čím zvyšuje prietok krvi do rôznych častí tela. Nízky krvný tlak tiež znižuje napätie na kardiovaskulárny systém a zabraňuje vzniku rôznych srdcových ochorení. Hurmikaki tiež obsahuje rôzne vazodilatačné organické zlúčeniny, ktoré ďalej znižujú krvný tlak a robia z hurmikaki veľmi dobré ovocie pre celkové zdravie srdca.

Regulácia krvného obehu

Spolu s nižším krvným tlakom, hurmikaki tiež poskytuje meď, základný prvok pri vytváraní nových červených krviniek. Bez medi sa nemôžu vstrebať rôzne základné živiny, aby sa získal ďalší hemoglobín. Zvýšený obeh zdravých červených krviniek zvyšuje kognitívne funkcie, svalový tonus, metabolizmus a energetické hladiny, ako aj obnovu rany a bunkový rast.

Zlepšenie metabolickej aktivity

Hurmikaki obsahuje prvky komplexu vitamínov B, ako je pyridoxín, kyselinu listovú a tiamín, ktoré sú základnými zložkami rôznych enzymatických procesov a metabolických funkcií celého tela. A tieto prvky zabezpečujú, že systémy vášho tela fungujú efektívne a efektívne, čím sa zvyšuje celkový metabolizmus. Ďalej môže hurmikaki zvýšiť energetickú hladinu, zvýšiť svalový tonus a zlepšiť trávenie.

Ako jesť hurmikaki?

Hurmikaki môže byť jedené čerstvé, sušené, surové. Varenie mení chuť, ale všeobecne sa zachováva sladká chuť a dužinatosť. Ak je hurmikaki plne dozreté, dužina môže byť naberaná lyžičkou.

Existuje aj mylná predstava, ktorá vraví, že hurmikaki treba nechať vyzrieť takmer až do hniloby, ale v skutočnosti by ste mali dovoliť hurmikaki dozrieť až kým nebude úplne mäkké.

Varovanie: Hurmikaki môže výrazne znížiť krvný tlak, takže sa vyhnite konzumácií, ak ste hypotenzní. Inak si vychutnajte toto delikátne ovocie a zdravotné prínosy, ktoré vám poskytuje!

Zdieľať.

O autorovi

mm

Andrej Kesely sa narodil v roku 1980 v Trnave, v znamení rýb. Je slobodný, 0 detí. Má akademický titul Ing. zo Žilinskej Univerzity a Mgr. z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V súčasnosti pracuje ako SZČO v oblasti internetového marketingu. Vaše podnety a názory mu môžete zasielať na ak.vitalne@gmail.com. Instagram: ak.vitalne