17 benefitov kyseliny huminovej

17 benefitov kyseliny huminovej

Huminová kyselina je vedľajším produktom viac než 80 miliónov rokov pokračujúceho procesu humifikácie. Je produktom prirodzeného geologického procesu, pri ktorom sa vytvárajú vedľajšie produkty známe ako humáty (od ktorého pochádza názov huminovej kyseliny). Humáty vznikajú tak, ako sa napríklad staré morské riasy, rastliny, vegetácia a ovocné stromy v priebehu času rozkladajú.

Správna kombinácia organických zlúčenín v kombinácii s geologickými podmienkami, ako je tlak a teplota počas 80 miliónov rokov, spôsobuje, že huminová kyselina má výnimočné vlastnosti. Odumreté morské riasy a vegetácia sa stlačili a vytvorili nové látky, u ktorých sa preukázalo, že drasticky prospievajú ľudskému zdraviu. Medzi tieto látky patrí i huminová kyselina (ktorej názov je trochu zavádzajúci, pretože nie je kyslá, ale skôr vysoko alkalická a niektoré značky na trhu dosahujú i pH faktor 10!)

Huminová kyselina nie je nedávny objav. Prvý zmienka publikovaná o huminových kyselinách bola už v roku 1761 od švédskeho chemika Johana Gottschalka Walleriusa a boli dôkladne študované Karlom Archardom v roku 1786. Existujú dokonca aj prepisy z ayurvédskej medicíny, ktoré odkazujú na humíny datované na viac než tritisíc rokov do minulosti.

Prečo potrebujeme huminové a fulvonové kyseliny?

Huminová kyselina má subkomponent, ktorý má podobnú molekulárnu štruktúru, ale má jedinečné výhody a chemické zloženie. Volá sa kyselina fulvonová.

Spoločne kyselina fulvonová a huminová obsahujú veľké množstvo zo širokého spektra minerálov vrátane stopových prvkov.

Minerály sú nevyhnutné pre každý aspekt nášho zdravia. Vývoj kostnej hmoty, pravidelnosť tepovej frekvencie, zdravie srdca, zdravie očí, trávenie, duševné zdravie a spolupráca s ďalšími živinami, ako sú vitamíny a enzýmy robia minerály zodpovedné za vykonávanie mnohých chemických reakcií a ďalších funkcií tela.

Keď sa niečo začne „kaziť“ vo vašom tele, je to takmer vždy spojené s nedostatkom potrebných minerálov.

Správy zo sveta, zaujímavosti, reality a investície – worldnews.sk

Prečo nemôžeme získať minerály z nášho jedla?

Existuje mnoho dôvodov, prečo nemôžeme získať dostatok minerálov z našej potravy. Dva najväčšie dôvody sú nástup komerčného poľnohospodárstva, ktoré využíva metódy vyčerpania pôdy a poľnohospodárskych chemikálií, najmä hnojív a pesticídov.

Pred 100 rokmi poľnohospodári zvykli do pôdy zavádzať ako hnojivo bohatý kompost. Zvykli meniť plodiny pestované na poli a nechali pole odpočívať. Keďže sa však náš systém produkcie potravín stal stal komerčne využívaným, už nie je možné, aby poľnohospodári v takej veľkej miere vracali živiny do pôdy. Nie je to totiž ani ekonomicky možné.

Ako fungujú huminové a fulvonové kyseliny

Biochémia a pozitívny vplyv humínovej a fulvonovej kyseliny na ľudské telo možno zjednodušiť do štyroch viet:

Huminové a fulvonové kyseliny sú starodávne látky, ktoré vám dávajú množstvo minerálov, ktoré už nemôžete získať z potravín.

Minerály sú nevyhnutné pre dobré zdravie a dlhú životnosť.

Vaše telo vie, ako spracovať kyselinu huminovú a fulvonovú, pretože zapínajú fyziologické spínače, ktoré aktivujú určité biologické funkcie v tele ako sú prevencia chorôb alebo symptómy ochorenia.

Minerály obsiahnuté v týchto kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vaše zdravie, nemôžete získať kdekoľvek inde.

Naše telá vedia ako spracovať minerály. V dnešnom svete ich potrebujeme viac než kedykoľvek v minulosti. Telo ich musí prijímať a našťastie teraz vieme, že je to možné i pomocou huminovej kyseliny.

17 výhod huminovej a fulvonovej kyseliny

Tak ako príjem minerálov z potravín klesá, tak sa i zdravotné problémy vyskytujú častejšie.

Napríklad mnohé choroby srdca sú spojené s nedostatkom minerálov, ako je chróm, meď, horčík, selén a draslík.

1. Kyselina huminová a fulvonová a choroby

Nedostatok čo i len jedného minerálu, ako je horčík, môže byť spojený s desiatkami ochorení a môže mať vplyv na štítnu žľazu, endokrinný systém, srdce, kosti a mnoho ďalších častí tela.

2. Znížte príznaky chrípky

Štúdia z roku 1991 zistila, že pravidelné dávky huminovej a fulvonovej kyseliny môžu pomôcť rýchlo a pohodlne zmierniť príznaky bežného prechladnutia.

3. Boj proti bronchitíde

Štúdia z roku 1984 skúmala použitie huminovej a fulvonovej kyseliny pri chronickej bronchitíde a zistila, že boli rovnako účinné (alebo i viac) ako bežné terapie liekmi pri zmierňovaní symptómov.

4. Doprava živín

Fulvonová kyselina ľahko tvorí zlúčeniny s minerálmi a kovmi, ktoré sú potom ľahšie k dispozícii koreňom rastlín a ľahšie vstrebateľné cez bunkové steny. Sprístupňuje minerály na ďalšie spravovanie v organizme, ako napríklad železo, ktoré nie je zvyčajne veľmi ľahké vstrebať

5. Huminová kyselina proti rakovine

Pacienti s rakovinou spôsobujúcou nádory pažeráka mali 100% úspešnosť v prevencii progresie nádoru do rakovinového stavu, keď sa dva roky liečili roztokom huminového extraktu. – píše štúdia z roku 1993.

6. Zdravie štítnej žľazy

Štúdia z roku 1982 zistila, že injekcie s huminovými látkami boli vysoko účinné (až 90%) pri zastavení rastu nádorov štítnej žľazy.

7. Lepší spánok

Väčšina pacientov, ktorí používali huminové a fulvonové kyseliny na iné účely pocítili i lepší spánok.

8. Huminová kyselina chráni bunkové obranné mechanizmy proti vírusom

Predbežné štúdie in vitro s vírusom chrípky A a vírusom herpes simplex typu 1 (HSV-1)  preukázali, že huminové látky sú účinné proti obom vírusom. – štúdia z roku 1977

9. Hemoragická horúčka

„Pacienti s hemoragickou horúčkou boli úspešne liečení huminovými extraktmi, ktoré zastavili krvácanie, obnovili cirkuláciu, odstránili zrazeniny, pôsobili antivírusovo a výrazne posilnili a regulovali imunitný systém.“ – štúdia z roku 1991.

10. Odstránenie pesticídov z tela

Kyselina huminová preukázala, že rozkladá toxické pesticídy, napríklad parakvát a pomáha ich odstrániť z tela.

11. Elektrická rovnováha v bunkách

Fulvonová kyselina sa ukázala byť silným organickým elektrolytom, ktorý slúži na vyváženie bunkových procesov. Ak sa jednotlivé bunky vrátia do svojej normálnej chemickej rovnováhy, čím sa obrátí ich elektrický potenciál, predĺži sa ich celková životnosť.

12. Zvýšenie imunity

Bolo identifikovaných niekoľko imunostimulačných vlastností fulvonových a huminových kyselín, ktoré môžu pomôcť chrániť pred rôznymi vírusmi. Štúdie v Číne ukázali, že deti pozitívne reagovali na huminové látky pri vírusových respiračných ochoreniach, aj keď predtým nereagovali na klasickú liečbu.

13. Vredy

Huminové a fulvonové látky sa používajú ako masky, obklady a kúpele a pomáhajú odstraňovať rôzne kožné stavy vrátane vredov a kožných ochorení. Jedna štúdia zistila viac ako 90% úspešnosť s použitím fulvonových / huminových minerálnych kúpeľov na vredy. Štúdia z roku 1991 potvrdila rovnaký účinok aj pri vnútorných vredoch.

14. Zmiernenie bolesti

Pacienti používajúci fulvonové/huminové látky na iné zdravotné účely hlásili i menšie bolesti, ako aj lepší spánok.

15. Zníženie voľných radikálov

Štúdia z roku 1995 zistila, že tieto látky môžu znížiť i účinok voľných radikálov v tele.

16. Doplňte minerály

Aktívni ľudia vylučujú minerály z tela prostredníctvom potenia. Vzhľadom na vyššie úrovne aktivity sú športovci vystavení mimoriadne náročným výživovým požiadavkám, pri ktorých má nedostatok nielen negatívny vplyv na ich výkonnosť, ale aj ohrozujú ich zdravie. Skutočnosťou je, že športovci potrebujú viac minerálov, aminokyselín, enzýmov, fytonutrientov a vitamínov ako tí, ktorí nie sú aktívni. Fulvonové a huminové minerály sú jedným zo spôsobov, ako pomôcť doplniť hladiny minerálov v tele.

17. Účinky proti starnutiu

Nemocničné štúdie v Číne ukazujú, že starší pacienti, vo veku 60 – 90 rokov, ktorí boli liečení fulvonovou kyselinou, opäť nadobudli chuť do jedla, lepšie spali a stali sa energickejší. Iné nemocničné štúdie prichádzajúce z Indie ukazujú, že fulvonové kyseliny sa považujú za silnú „anti-agingovú“ terapiu, ktorá tiež pomáha pri symptómoch demencie.

Biologicky dostupné zdroje huminová kyseliny

Rovnako ako u akéhokoľvek doplnku platí, že ak ho telo nemôže účinne použiť vylúči ho v podobe moču a to je veľmi drahá „zábavka“. Na trhu je veľa fulvonových a huminových doplnkov. Tieto tri spôsoby vám pomôžu, ako správne určite kvalitu produktu:

Je prípravok rozpustný? Jedným zo spôsobov, ako určiť čistotu huminovej a fulvonovej kyseliny je vedieť, ako dobre sa rozpúšťa a viaže na vodu. Čím jemnejšia a viac koncentrovaná huminová a fulvonová kyselina je, tým viac je pre naše telo biologicky dostupná a tým ľahšie a rýchlejšie sa rozpustí vo vode.

Zmerajte pH: Ďalším spôsobom, ako určiť čistotu huminových a fulvonových kyselín je meranie pH. Vysokokvalitný zdroj huminových / fulvonových kyselín by mal byť veľmi alkalický s pH najmenej 10.

Laboratórne testovanie: Posledný spôsob testovania čistoty je v laboratóriu. Je produkt organický? Je GMO? Prišiel do styku s kyslým dažďom? Je kontaminovaný? Laboratórny test by mal byť vždy vykonaný na testovanie čistoty huminovej a fulvonovej kyseliny.

Záver

Je frustrujúce, že kvalita našej stravy klesla až do takej miery, že skutočne z nej nemôžeme dostať všetky potrebné živiny. O výžive panuje veľa protichodných názorov a niekedy môže byť i vyčerpávajúce, ak sa chcete „prekúsať“ horami informácií o doplnkoch a zmenách životného štýlu. Preto neváhajte vyskúšať i v článku popísanú kyselinu humínovú a možno práve pri tomto prostriedku docielite citeľnú zmenu.

Prihláste sa na odber Kiehl's newsletteru
Návrat hore