Nimbový olej: aké sú jeho výhody a účinky?

0

Nimbový olej sa môže pochváliť dlhým zoznamom zdravotných výhod: vrátane schopnosti poskytovať starostlivosť o vlasy a pokožku, chráni imunitný systém, detoxifikuje telo, spomaľuje rast nádorov , podporuje zdravie ústnej dutiny, odpudzuje hmyz, zvyšuje chuť do jedla, tlmí zápaly a podporuje zdravie srdca a mnohými ďalšími.

Čo je nimbový olej?

 

Nimbový olej pochádza zo semien a plodov stromu nimba (Azadirachta indica), ktorý pochádza z Indie a je v tejto krajine vysoko cenený a široko používaný na liečivé a poľnohospodárske účely. Nimbín a azadirachtín sú dva z kľúčových aktívnych antioxidantov v nimbovom oleji, ktorý dáva oleju svoje antiseptické, antifungálne, antipyretické a antihistamínové vlastnosti. V závislosti od spôsobu extrakcie, ako je napríklad lisovanie za studena, destilácia vodnou parou alebo extrakcia rozpúšťadlom, sa môže sila a účinnosť tohto oleja meniť. Farba oleja sa môže podobne líšiť, od bledožltej až po odtiene hnedej, zelenej a červenej farby.

Výhody nimbového oleja

Nimbový olej je účinný pri liečbe mnohých zdravotných stavov a niektoré z dôležitých výhod nimbového oleja sú uvedené nižšie:

Starostlivosť o vlasy

Pokiaľ ide o zdravie vlasov, nimbový olej  je bežnou zložkou vlasových masiek, prírodných šampónov, kondicionérov a ošetrení od strapatých vlasov až po lupiny. Hydratačná, antibakteriálna a na živiny bohatá povaha nimbového oleja je ideálna pre zdravie vlasov tým, že zabraňuje aby nadmerná vode bola absorbovaná vašimi vlasmi.

Starostlivosť o pokožku

Nimbový olej sa môže použiť i na kožu rôznymi spôsobmi. Môže chrániť a liečiť rôzne kožné plesňové infekcie, dokonca i na nechtoch, pričom zároveň odstraňuje zápaly a zlepšuje vzhľad stareckých škvŕn. Môže znížiť závažnosť popálenín, poskytnúť potrebnú vlhkosť pokožke, znížiť výskyt akné (vďaka antibakteriálnym účinkom) a podporuje rast zdravých nových buniek, aby vaša pokožka mala potrebnú vitalitu.

Znižuje zápal

Od artritídy a bolesti hlavy po refluxnú chorobu a psoriázu, silné protizápalové látky obsiahnuté v nimbovom oleji ho robia účinným liekom pre množstvo bežných stavov vrátane tých, ktoré postihujú pokožku hlavy.

Detoxikuje telo

Niektorí ľudia používajú nimbový olej pre jeho diuretické vlastnosti – pomáha stimulovať močenie a tým sa eliminujú prebytočné toxíny, soli, tuky a voda z tela. To má za následok zmiernenie napätie v obličkách a na imunitnom systéme.

Stimuluje chuť do jedla

Tradične bol nimbový olej predpisovaný pre ľudí po dlhšej chorobe, poranení alebo po chirurgickom zákroku, pretože pomáha stimulovať chuť do jedla a zvyšuje tak telesnú hmotnosť . To je tiež vynikajúci liek pre ľudí, ktorí trpia poruchou príjmu potravy alebo metabolickými problémami, ktoré spôsobujú zníženie telesnej hmotnosti alebo zlú absorpciu živín.

Orálne zdravie

Pozoruhodné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti nimbového oleja z neho robia populárny liek na zápal ďasien, paradentózu a iné infekcie, ktoré môžu mať vplyv na zdravie ďasien a zubov. Môžete použiť malé množstvá priamo na ďasná pre rýchlu úľavu, rovnako ako i pre čerstvý dych.

Kontroluje črevné vredy

Črevné vredy sú výsledkom nevyváženej hladiny pH v žalúdku. Kyslosť je spôsobená nadmernou sekréciou žalúdočných štiav, čo v konečnom dôsledku spôsobuje vred. Nimba je známa tým, že má silné gastro-ochranné účinky a pôsobí proti plynatosti. Obnovuje úroveň pH a upokojuje kyslosť v žalúdku.

Zlepšuje zdravie srdca

Tento olej je plnený mastnými kyselinami, vrátane kyseliny alfa- linolénovej, kyseliny linolovej a kyseliny olejovej, ako aj kyseliny palmitovej a kyseliny stearovej. V správnych množstvách sú tieto tuky pre telo dôležité a môžu dokonca pomôcť vyrovnať správnu hladinu cholesterolu v tele. Výskum ukázal, že nimbový olej môže znížiť krvný tlak, normalizovať búšenie srdca, znížiť hladinu cholesterolu a odstrániť zápal v krvných cievach a tepnách, čo vedie k nižšiemu riziku aterosklerózy, infarktu a mŕtvice.

Zlepšuje imunitný systém

Antibakteriálne a protiplesňové účinky tohto oleja ho robia populárnou voľbou pre tých, ktorí si chcú posilniť imunitný systém a chrániť sa pred rôznymi infekciami. Účinná zložka v nimbovom oleji, azadirachtín, je známa tým, že rozkladá bunkové steny baktérií a neutralizuje ich skôr, než sa môžu rozšíriť. To poskytuje rýchlu úľavu od rôznych bakteriálnych infekcií.

Zabraňuje rakovine

V tomto prospešnom oleji je extrémna koncentrácia antioxidantov, čo môže pomôcť neutralizovať aktivitu voľných radikálov v tele. Spolu so znížením rizika chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes a reumatoidná artritída, je dokonca známe, že lieči niekoľko foriem rakoviny. V skutočnosti štúdie na nimbovom oleji ukázali, že môže zabrániť, spomaliť a dokonca i zvrátiť tvorbu malígnych nádorov. Je zvlášť účinný proti rakovine prsníka a prostaty .

Zabraňuje cukrovke

Tento olej je známy tým, že znižuje hladinu cukru v krvi, čo má zásadný prínos pre každého, kto trpí cukrovkou. Reguláciou hladín inzulínu a glukózy môže zabrániť tvorbe náhlych výkyvov hladiny krvného cukru, čo tiež pomáha chrániť zdravých ľudí pred vznikom cukrovky.

Použitie nimbového oleja

Nimbový olej sa používa nielen v rôznych kozmetických výrobkoch a prípravkoch osobnej starostlivosti, ale uplatnenie nachádza i v rôznych priemyselných odvetviach. Nižšie je uvedený zoznam použitia nimbového oleja:

  • Poľnohospodárske produkty: Nimbový olej je prírodný fungicíd, germicíd a pesticíd , ktorý sa používa v rôznych poľnohospodárskych produktoch. Útočí na rôzne druhy hmyzu, prerušuje ich životný cyklus a obmedzuje ich rast. Kvalita plodín ošetrených nimbovým olejom je lepšia ako tých, ktoré sú ošetrené chemikáliami.
  • Výrobky pre starostlivosť o domáce zvieratá: Zabráňte tomu, aby vaše domáce zvieratá napadli kliešte, blchy a roztoče nástrekom nimbového oleja na ich najobľúbenejší kútik v dome. Tento olej je ako ayurvédsky liek pre vaše milované domáce zvieratko. Pomáha tiež vyliečiť ich vyrážky, svrab a iné kožné poruchy.
  • Repelenty proti komárom: Proti tomuto otravnému hmyzu sa môžete chrániť tým, že si na svoje oblečenie nanesiete niekoľko kvapiek nimbového oleja. Tento olej sa používa v rôznych repelentoch proti komárom, pretože jeho zápach a chemické zloženie zabíja komáre. Niekoľko kvapiek tohto oleja v utesnených oblastiach zabezpečí, že sa v tejto oblasti nebudú komáre množiť.
  • Výrobky osobnej starostlivosti: Nimbový olej má široké uplatnenie vo veľkom počte výrobkov osobnej starostlivosti vrátane kozmetiky a výrobkov na starostlivosť o vlasy, ako sú vlasové oleje, šampóny a kondicionéry.
  • Insekticídy: Nielen proti komárom, nimbový olej je účinný na odpudzovanie rôznych chrobákov, švábov, mravcov a termitov. To z neho robí skvelý domáci insekticíd. Tiež odpudzuje záhradný hmyz ako múčnatky, húsenice a iné chrobáky.
  • Antikoncepcia: Podľa štúdie vykonanej na potkanoch, opiciach a i ľuďoch sa ukázalo, že nimbový olej je vysoko účinný aj ako antikoncepcia. Pri intravaginálnej aplikácii pred pohlavným stykom bol olej účinný pri prevencii gravidity u testovaných jedincov. Štúdie tiež naznačujú, že jeho použitie nemá žiadne vedľajšie účinky.

Ako si správne vybrať a skladovať nimbový olej?

Najlepšie je sa poobzerať po organickom nimbovom oleji, pretože prímesy by mohli znižovať účinnosť oleja. Pozorne si prečítajte štítky, pričom aj dátum spotreby je dôležitý. Olej je najvhodnejší na použitie do dvoch rokov od produkcie a je v priehľadnej fľaši. Nimbový olej by mal byť zakalený a žltej farby. Vyhnite sa nákupu extraktov, pretože tie sú menej účinné.

Olej skladujte v tmavom a chladnom prostredí,  najlepšie v chladničke. Môže ľahko stuhnúť. Avšak chvíľkové podržanie fľašky vo vlažnej vode olej dostane späť do tekutej formy. Je dôležité poznamenať, že vriaca voda by rozložila najdôležitejšiu zložku, azadirachtín. Pre opätovné skvapalnenie sa preto odporúča len vlažná voda.

Nežiaduce účinky nimbového oleja

Používanie nimbového oleja je spojené s rizikom niektorých vedľajších účinkov, ktoré môžu zahŕňať:

  • Autoimunitné ochorenia – V dôsledku imuno-stimulačnej povahy nimbového oleja sa neodporúča používať ho u ľudí s autoimunitnými ochoreniami , pretože to môže tieto stavy zhoršiť.
  • Alergické reakcie – Niektorí ľudia, najmä tí, ktorí majú citlivú pokožku, môžu mať závažné vedľajšie účinky, ktoré zahŕňajú sčervenanie, svrbenie , opuch a podráždenie. Požitie tohto oleja môže tiež ovplyvniť dýchacie cesty.
  • Gastrointestinálne ťažkosti – užívanie nimbový oleja vo veľkom množstve dlhšie ako 2,5 mesiaca môže spôsobiť gastrointestinálne problémy, ako je nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče a nadúvanie.
  • Hypoglykémia – hoci tento olej môže byť užitočný pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sú vystavení vysokému riziku na cukrovku, môže tiež spôsobiť pokles hladiny cukru v krvi na nebezpečnú úroveň, najmä ak sa používa v kombinácii s liekmi určenými na zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Tehotenstvo – Tento olej môže pôsobiť na menštruáciu a ako abortívum a preto sa tradične používa ako forma antikoncepcie. Používanie tohto oleja sa počas tehotenstva neodporúča, pretože môže stimulovať menštruáciu alebo potrat .
  • Fertilita – V zriedkavých prípadoch môže tento olej ovplyvniť hladinu spermií u mužov, čo vedie k zníženiu plodnosti . Ak máte nízky počet alebo mobilitu spermií, najlepšie je vyhnúť sa používaniu tohto oleja.
Share.

About Author

mm

Andrej Kesely sa narodil v roku 1980 v Trnave, v znamení rýb. Je slobodný, 0 detí. Má akademický titul Ing. zo Žilinskej Univerzity a Mgr. z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V súčasnosti pracuje ako SZČO v oblasti internetového marketingu. Vaše podnety a názory mu môžete zasielať na ak.vitalne@gmail.com. Instagram: ak.vitalne