Vitamín E

Iné mená
  • Tokoferol

Popis vitamínu

Vitamín E vedci objavili v 20. a 30. rokoch 20. storočia pri výskume mastných látok, predovšetkým rastlinných olejov. Potom vitamín izolovali a nakoniec ho identifikovali. No až v 70. rokoch zistili, že ide o látku, ktorá je pre ľudí nevyhnutná.

Funkcia vitamínu

Antioxidant, pozitívne vplýva na stabilitu membrán buniek, spomaľuje starnutie, ochrana proti senilite, ochrana proti praskaniu červených krviniek, pôsobí proti ateroskleróze a srdcovým infarktom, chráni vitamíny a hormóny rozpustné v tukoch, znižuje krvný cholesterol a riedi krv.

Rozpustnosť

Vitamín E je rozpustný v tukoch.

Upozornenie
Nemal by sa užívať spolu s liekmi na riedenie krvi. Pri nadbytku vitamínu E zhoršená resorpcia vitamínov A , D , K z črevného traktu, takže sa môže prejaviť nedostatok týchto vitamínov.

Nedostatok vitamínu spôsobuje

  • samovoľný potrat
  • svalová distrofia
  • poruchy krvného obehu
  • slabá cirkulácia krvi
  • degenerácia pohlavných žliaz
  • zápaly obličiek
  • iné poškodenia zdravia, ohrozujúce reprodukčný proces

Nadbytok vitamínu spôsobuje

  • brušné bolesti
  • nauzea
  • vracanie a hnačka
  • žalúdočné a tráviace ťažkosti

Zdroje

  • sójový olej
  • ovsené vločky
  • kukurica
  • olivový olej
  • celozrnná ryža
  • žĺtok
  • sardinky
  • zelenina
  • maslo
  • pšeničná múka
  • vajce
  • syr Niva
  • materské mlieko
  • mlieko

Denná dávka

  • muži: 10 mg
  • ženy: 8 mg
Share.

Komentáre