Vitamín F

Iné mená
  • Esenciálne Mastné Kyseliny

Popis vitamínu

Objavenie, izolovanie, určenie chemickej štruktúry prebiehalo trochu inak ako pri ostatných vitamínoch. Písmenom F sa totiž označujú tri viacnásobne nenasýtené (t.j. esenciálne mastné kyseliny), ktoré naše telo nie je schopné vytvárať, ako väčšinu vitamínov. Tieto kyseliny treba prijímať zo stravy. Viacnásobne nenasýtená molekula mastnej kyseliny – ako napríklad kyselina arachidonová, kyselina linolénová a kyselina linolová- je charakteristická tým, že obsahuje o jeden uhlík viac tvoriaci vitamín F. Dá sa teda povedať, že skupina vitamínov F je skupinou nenasýtených molekúl mastných kyselín.

Funkcia vitamínu

Vitamín F bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, pomáha zvládnuť choroby srdca a uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených tukov. Zároveň poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov. Pomáha tiež udržiavať zdravú pleť a vlasy.

Rozpustnosť

Vitamín F je rozpustný v tukoch.

Nedostatok vitamínu spôsobuje

  • spomalenie rastu (u nižších živočíchov aj úplné zastavenie)
  • dermatitída
  • ekzém, akné
  • poruchy obličiek

Nadbytok vitamínu spôsobuje

  • priberanie váhy

Zdroje

  • rastlinné oleje
  • obilné klíčky
  • slnečnicové semená
  • sójové bôby
  • orechy
  • mandle
  • avokádo

Denná dávka

  • dospelí (Omega-3 EPA/DHA): 500 mg
  • dospelí (Omega-6 LA): 15 g
Share.

Komentáre