Vitamín K

Iné mená
  • Fylochinón

Popis vitamínu

V 30. rokoch 20. storočia sa drasticky zmenili stravovacie návyky ľudí a tým aj výskum odborníkov v oblasti vitamínov. Jeden z výskumov urobil dánsky biochemik Henrik Dam. Skupine kurčiat nepodával žiadnu stravu rastlinného pôvodu. Zistil, že tento nedostatok viedol k spontánnemu krvácaniu. To viedlo k objaveniu vitamínu K. Profesor Henrik Dam pri experimentoch s kurčatami zistil, že majú problémy so zrážaním krvi. Po tom, ako veľké množstvo hydiny vykrvácalo, zistili, že dôvodom bola neprítomnosť protrombínu (II. faktor zrážanlivosti krvi). Protrombín je látka bielkovinového typu (plazmatická bielkovina) a aby sa mohol v pečeni vytvárať, musí byť prítomný vitamín K.

Funkcia vitamínu

Je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi,potrebný k regenerácii kostí, pomáha pri trombóze vencovitých ciev, podporuje správnu funkciu pečene, pôsobí preventívne voči infekcii u detí, pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, podporuje dlhovekosť.

Rozpustnosť

Vitamín K je rozpustný v tukoch.

Nedostatok vitamínu spôsobuje

  • spomalené zrážanie krvi
  • krvácanie z nosa
  • nedostatok krvných doštičiek

Nadbytok vitamínu spôsobuje

  • porucha krvného obrazu
  • precitlivelosť
  • alergické kožné reakcie

Zdroje

  • kyslá kapusta
  • petržlen
  • brokolica
  • ružičková kapusta
  • hlávková kapusta
  • karfiol
  • tmavá zelená listová zelenina
  • ovos
  • raž
  • pšenica
  • sójové bôby
  • fazuľa
  • zelený čaj
  • pŕhľava
  • vajcia

Denná dávka

  • deti do 12 mesiacov: 10-20 µg
  • deti: 15-100 µg
  • dospelí: 70-140 µg
Share.

Komentáre