omega 3

Čo to robí… omega 3 ?

Pre dobré zdravie srdca a mozgu, zníženie zápalu a zdravé bunkové membrány vyskúšajte omega 3

Čo je to?

Omega-3 patria do rodiny esenciálnych mastných kyselín, esenciálnych, pretože si ich telo nedokážeme vyrobiť. Omega-3 obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá sa v tele premieňa na EPA a DHA. Tieto dve látky produkujú prostaglandíny, látky podobné hormónom, ktoré sa podieľajú na prevencii zápalu a regulácii imunitného systému. Medzi ďalšie esenciálne mastné kyseliny patria omega-6 a omega-7.

Čo to robí?

Znižuje riziko srdcových ochorení: Početné štúdie ukazujú, že omega-3 môžu znižovať krvný tlak, znižovať hladinu cholesterolu a pomáhajú predchádzať arytmii (abnormálnemu srdcovému rytmu).  Zvyšuje výkon mozgu: Existujú dôkazy o tom, že omega-3 chránia pred kognitívnym poklesom, keď starneme, a môžu dokonca chrániť pred demenciou. Proti starnutiu: Omega-3 chráni pred suchosťou pokožky a slizníc, vďaka čomu budete dlhšie vyzerať mladšie.

Kedy to potrebujem?

V každej fáze svojho života. V súčasnosti prebieha diskusia o pomere omega-3 k omega-6 s obavami, že ich konzumujeme príliš veľa a mali by sme zvýšiť príjem omega-3.

Ako to získam?

Jedzte: Najlepším zdrojom sú tučné ryby (snažte sa zjesť aspoň dve porcie týždenne). Ďalšími dobrými zdrojmi sú orechy a semená, ľanový a repkový olej, sója a zelená listová zelenina. Omega-6 má tendenciu pochádzať zo slnečnicového a kukuričného oleja. Najbohatším zdrojom omega-7 je rakytníkový olej, ktorý môže byť účinný pri postmenopauzálnej vaginálnej suchosti, ako aj pri znižovaní inzulínovej rezistencie.

Užívajte: Vyberte si doplnok omega-3 namiesto oleja z rybej pečene alebo pre vegetariánov alebo vegánov si vyberte kapsuly s ľanovým olejom. Alebo choďte na kombinovaný doplnok, ako je omega-7, ktorý tiež dodáva ďalšie dve mastné kyseliny.

Buďte opatrní, ak…

Vyhnite sa doplnkom s obsahom vitamínu A, ak ste tehotná alebo plánujete dieťa.

Foto, Zdroj a Autor: Healthy Magazine

Návrat hore