Prekvapivé spôsoby, akými môže stres ovplyvniť vaše telo, a ako im predchádzať

Prekvapivé spôsoby, akými môže stres ovplyvniť vaše telo, a ako im predchádzať

Zdravotná psychologička Anna Whittakerová sa delí o svoje tipy, ako prekonať fyzické príznaky stresu.

Prípadov stresu v celej krajine rýchlo pribúda a moderný život túto situáciu len zhoršuje. Ženy z toho vychádzajú horšie. Z rozsiahlej štúdie vyplynulo, že ženy trpia dvakrát častejšie silným stresom a úzkosťou ako muži – tento jav sa pripisuje žonglovaniu s prácou, deťmi a rodinou, kde bremeno starostlivosti často pripadá na ženy.

Malé prívaly stresu z času na čas môžu byť prospešné, vďaka nim dokážeme neskôr stres lepšie zvládať a dokážeme na stresovú situáciu aktívne reagovať. Dlhodobé negatívne skúsenosti so stresom však môžu neskôr v živote spôsobiť množstvo zdravotných problémov a fyzických obmedzení. Požiadali sme Annu Whittakerovú, zdravotnú psychologičku a profesorku behaviorálnej medicíny na Birminghamskej univerzite, aby nám pomohla identifikovať fyzické príznaky a ponúkla svoje rady, ako im predchádzať.

Starnutie mozgu

V minulom roku sa na titulných stranách objavila správa, že stres môže spôsobiť starnutie mozgu o štyri roky. „Predpokladá sa, že zlé účinky na pamäť a myslenie sú spôsobené zvýšeným zápalom, ktorý stres spôsobuje a ktorý by mohol zvýšiť pravdepodobnosť vzniku demencie,“ hovorí Whittakerová. „Chronický stres sa spája aj s rozvojom Alzheimerovej choroby – zistilo sa, že dlhodobá aktivácia normálnej stresovej reakcie fyzicky poškodzuje mozog.

Prevencia: Hoci nemôžete zabrániť tomu, aby sa vám stresujúce veci stali, môžete podniknúť kroky na zníženie účinkov stresu. „Zistilo sa, že antidepresíva a fyzická aktivita zlepšujú stav hipokampu,“ hovorí Whittaker. „To je dôležité, pretože hipokampus sa zvyčajne zmenšuje, keď je vystavený chronickému stresu a v prípadoch Alzheimerovej choroby. Takže aj keď je to to posledné, čo by ste chceli robiť, snažte sa zostať aktívni počas stresových životných udalostí. Ak sa stále snažíte zvládnuť stres, navštívte svojho praktického lekára, ktorý vás môže odporučiť na terapiu alebo predpísať lieky.

Vzdanie sa boja

Okrem toho, že sa stres podpíše na vašom duševnom zdraví, môžete byť náchylnejší aj na ochorenia. „Môže to byť čokoľvek od prechladnutia až po niečo hrozivejšie,“ hovorí Whittaker. „V prvom rade musíte byť vystavení nejakej chorobe, ale vaše šance bojovať s ňou sú nižšie, pretože stres znižuje obranyschopnosť vášho imunitného systému.

Prevencia: Najlepším protiútokom je zostať v čo najlepšej kondícii, hovorí Whittaker. „Zdravá strava, fyzická aktivita a dostatok spánku vám pomôžu regulovať hladinu hormónov a imunitný systém. Okrem všetkých samozrejmých krokov v oblasti zdravého životného štýlu je rovnako dôležité vyjadriť sa svojim blízkym, ako sa cítite, a pravidelne si plánovať spoločenské stretnutia. „Zistili sme tiež, že sociálna podpora priamo súvisí s funkciou imunitného systému: dobrá úroveň môže pôsobiť ako nárazník proti stresu,“ hovorí Whittaker.

Myslenie na

Ak zažívate dlhodobý stres, môžete sa pred ním skutočne začať uzatvárať, ale Whittakerová varuje, že je to negatívne. ‚Ak sa u vás neprejaví silná fyziologická reakcia na stres, ide o poruchu,‘ hovorí. ‚Chcete, aby sa vaše telo dokázalo vysporiadať s výzvami a potom sa zotavilo späť na základnú úroveň. Je to potrebné, pretože stres vás núti vyrovnať sa so situáciou a mobilizuje imunitné bunky – ak máte nejaké poškodenie, napríklad ranu, môžu sa s ňou ísť vyrovnať. Ľudia, ktorí nereagujú na stres, sú vo vyššom veku vystavení zvýšenému riziku depresie, obezity, zlého zdravotného stavu a rôznych závislostí.

Prevencia: Opäť platí, že nemôžete zabrániť tomu, čo sa vám už stalo v dôsledku stresu, ale užitočnou stratégiou je dať si po ňom čas na zotavenie. ‚Problém, ktorý vidíme u chronicky vystresovanej populácie, je, že zažíva jeden stres za druhým a nikdy si neoddýchne,‘ hovorí Whittaker. ‚To znamená, že systém sa nikdy skutočne nezotaví, takže sa resetuje na vyššej úrovni. Ak sa však môžete dostať preč zo stresovej situácie, potom si dávate psychickú a fyzickú príležitosť zotaviť sa späť na úroveň, na ktorej ste boli predtým.

Dosiahnutie bodu varu

Keď ste vystavení akútnej stresovej situácii, hrozí vám zvýšené riziko infarktu alebo mŕtvice. ‚Vaša krv sa rýchlejšie zráža a voda vyteká z ciev do okolitých tkanív, čím sa krv stáva lepivejšou a koncentrovanejšou,‘ hovorí Whittaker. „Je to vďaka stresovým hormónom, ktoré menia epitel alebo výstelku ciev. Tie sa tiež zužujú v dôsledku zúženia, ktoré spôsobuje stres, a plaky, ktoré sa už nachádzajú v krvi, môžu prasknúť, pretože sa uvoľňujú imunitné správy. Všetky tieto veci spolu zvyšujú riziko, že sa zrazenina niekde zachytí a zablokuje cievu.

Prevencia: Hoci tento účinok je vyvolaný krátkodobou stresovou udalosťou, ktorá sa v tom čase odohráva, zníženie úrovne stresu na pozadí môže znížiť vašu náchylnosť. „Najlepšou obranou je zdravý životný štýl a vyhýbanie sa krátkodobým spúšťačom stresu, ak je to možné,“ hovorí Whittaker.

Foto: iStock / Zdroj: Healthy Magazine / Autor: Hattie Parish

Návrat hore