Vystúpte čo najlepšie - a choďte pešo

Vystúpte čo najlepšie – a choďte pešo

Osobná trénerka Jessica Smith prezradila, prečo je táto forma cvičenia ideálna na zvýšenie kondície a podporu chudnutia

Výskum ukázal, že pravidelná chôdza zvyšuje hladinu serotonínu (a tým zlepšuje náladu) a znižuje riziko mozgovej príhody, demencie a srdcových ochorení, takže existuje veľa dôvodov, prečo by sme sa mali častejšie pohybovať.

Ale aké sú výhody pre kondíciu? Rozprávali sme sa s osobnou trénerkou Jessicou Smithovou, ktorá je zástankyňou tejto formy cvičenia – dokonca sa stala základom jej programu Walk On: Walk Off The Weight 30 Day Plan DVD – o tom, prečo je to také dôležité. „Chôdza je jedným z najlepších spôsobov, ako si bezplatne zacvičiť, a to kedykoľvek,“ vysvetľuje. „Navyše je nenáročná, takže ju zvládne takmer každý.

Priznáme sa: keď myslíme na chôdzu, automaticky nepredpokladáme, že nám prinesie také dobré spaľovanie kalórií alebo ploché brušné svaly, aké by sme mohli získať pri intenzívnejšom kardio tréningu. Je čas na prehodnotenie! „Zistila som, že chôdza je účinnejšia ako príliš intenzívne kardio,“ prezrádza Jessica. ‚Keď mnohí moji klienti a študenti (vrátane mňa) robia príliš veľa kardia, zvyšuje sa ich chuť do jedla, čo im pri chudnutí nepomôže! Ak zvýšite svoje tempo a budete chodiť dostatočne rýchlo, môžete ľahko absolvovať vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT).

Každodennú prechádzku si môžete spestriť mnohými aktivitami, či už pôjdete do obchodu, budete cvičiť so psom alebo vyzdvihovať deti zo školy. „Skúste meniť varianty svojej prechádzky,“ navrhuje. „Jeden deň pridávajte intervaly (striedanie úsekov s vysokou a nižšou intenzitou), druhý deň sa vyberte na dlhšiu prechádzku v rovnomernom tempe alebo pridajte nejaké závažie, aby ste zvýšili množstvo spálených kalórií a vyskúšali rôzne svaly.

Má pravdu: či už ste mladí, starí, nováčikovia vo fitness alebo skúsení fanúšikovia posilňovne, chôdza je naozaj skvelá pre všetkých a jej DVD Walk On to odráža. Vždy odporúčame cvičencom, aby počúvali svoje telo a išli svojím vlastným tempom,“ hovorí Jessica. „A keďže ide o cvičenie s nízkou intenzitou, je skvelé, ak máte problémy s kolenami, bedrami alebo chrbticou. Dokonca aj jej mama Debbie sa zapojila do akcie: „Tento rok oslávi 60 rokov, ale hovorí, že keď to dokáže ona, dokáže to každý! Jessica sa smeje.

Desať cvičení na troch DVD je dostatočne rozmanitých na to, aby ste sa nenudili. Jessicin program Walk On využíva ako základ chôdzu, ale zahŕňa aj iné cvičebné štýly, napríklad silový tréning, pilates a barre. „Pre dosiahnutie najlepších výsledkov pri chudnutí a celkovej kondície je potrebné zahrnúť rovnomernú rovnováhu intenzity,“ vysvetľuje. „Mnohí ľudia majú strach z nových alebo odlišných foriem cvičenia, ale ja sa snažím, aby to bolo čo najjednoduchšie, najúčinnejšie a najzábavnejšie, a to pomocou nekomplikovaných, ale účinných a efektívnych cvičení.

Účinné je to určite – tu v Healthy robíme celý rad energických cvičení, od kickboxu až po zumbu, a pri Walk On sme sa rozhodne zapotili. A čo je ešte lepšie? Môžete ho vykonávať aj v tých najmenších obývačkách (verte nám, vyskúšali sme to), takže či už je vonku príliš sivo, alebo žijete v meste, naozaj nemáte žiadnu výhovorku. Ako Jessica správne navrhuje: „Robte to najlepšie, čo môžete, s tým, čo máte. Často sa stáva, že sa ľudia preťažia, ale začnite s jednoduchou 10-15-minútovou prechádzkou – ešte dnes. Nie je potrebné cvičiť hodinu denne, aby ste videli výsledky! Cítite sa inšpirovaní? Pozrite si nasledujúci klip a vyskúšajte si Jessicinu HIIT chôdzu a uvidíte, aké jednoduché je zapojiť sa…

Foto: Shutterstock / Zdroj: Healthy Magazine / Autor: Chantelle Pattemore

Návrat hore