
Diéta zložená zo surovej stravy je založená na viere, že najzdravšie jedlo pre telo je to, ktoré nebolo varené ani nijako inak tepelne upravované. Hoci väčšina potravín sa pri tejto diéte je za surova, v diéte je povolené aj ohrievanie potravín, ale nie na teplotu vyššiu ako 50 stupňov celzia. Táto diéta môže Vaše telo odľahčiť od zbytočných kilogramov naviac a Váš organizmus bude oveľa zdravší ako kedykoľvek predtým.
Prečo je surové jedlo zdravšie?
Varenie denaturuje enzýmy, ktoré sú prirodzene prítomné v potravinách. Podľa odborníkov na stravovanie sú enzýmy životnou energiou potravín a pomáhajú nášmu telo tráviť jedlo a vstrebávať živiny z potravín. Keď konzumujeme varené jedlo, naše telo je nútené pracovať ťažšie a pomalšie, pretože musí produkovať viac enzýmov. Po určitom čase vedie nedostatok enzýmov z jedla k zažívacím problémom, nedostatku živín, zrýchlenému starnutiu a priberaniu na váhe. Pri varení strácajú potraviny aj svoju nutričnú hodnotu. Niektoré vitamíny ako napríklad vitamín C či kyselina listová sa teplom ničia. Napríklad pri varení brokolice sa znižuje podiel sulforaphanov, ktoré sa inak podieľajú na boji proti vzniku rakoviny. Na druhej strane však existujú aj výnimky. V niektorých potravinách, napríklad v paradajkách sa niektoré zdraviu prospešné látky uvoľňujú až pri varení.
Čo mám jesť pri diéte zo surovej stravy?
Diéta, ktorá sa zakladá na jedení surovej stravy, môže mať rôzne podoby. Väčšina tých, ktorí vyznávajú túto diétu sú striktní vegáni, niektorí vegetariáni. Niektorí konzumujú aj produkty živočíšneho pôvodu, ale iba za surova ako napríklad čerstvé mlieko, syry vyrobené zo surového mlieka, surové ryby či surové mäso. Väčšina ľudí, ktorí s touto diétou začínajú a ide im najmä o úpravu životného štýlu a stravovania, jedia surové potraviny, ale sem tam si doprajú aj varené jedlo. V takejto diéte musí byť však podiel surových potravín aspoň 70%. Vhodných potravín pre túto diétu je naozaj veľa.
Aké potraviny sú najvhodnejšie?
Z ovocia napríklad jablká, banány, citróny, mango, ďatle, kokos, jahody, čučoriedky, maliny, pomaranče. Zo zeleniny napríklad paprika, cibuľa, cesnak, špenát, rajčiny, zázvor, zeler, ľadový šalát, kel či cukina. Vhodné sú tiež rôzne druhy orechov a obilnín. Z olejov je možné použiť za studena lisovaný extra virgin olivový olej či surový kokosový olej. Na pitie je vhodná voda, doma vyšťavený džús, kokosová voda či bylinkový čaj, ktorý je zaliaty vodou ohriatou do 50 stupňov. Do stravy môžete zaradiť aj surový med, kayanské korenie, morskú soľ či ocot. Popri rastlinných potravinách, môžete jesť aj niektoré druhy surových potravín živočíšneho pôvodu ako sú surové vajcia, ryby a mäso a nepasterizované, nehomogenizované mlieko, jogurty či syr. Vhodné môže byť napríklad tradičné sushi, ktoré sa nevarí.
Ako pripravovať surové jedlo?
Fazuľu, orechy, strukoviny a rôzne druhy semien môžete dať napučať alebo inak povedané nechať ich 24 hodín namočené a potom dať do nádoby na klíčenie vyklíčiť. Naklíčené potraviny opláchnete a môžete používať po dobu 5 dní. Pri diéte na surových potravinách sa často využíva aj dehydrátor alebo sušič potravín. Sú to uzavreté nádoby s vyhrievacími prvkami, ktoré ohrievajú pri nízkych teplotách. Na prípravu surových potravín môžete použiť aj odšťavovač, mixér či iný kuchynský robot a vytvoriť tak koktail, šťavu, pesto, polievku či hummus.
Čomu by ste sa mali vyhnúť?
Pri diéte na surových potravinách by ste sa mali vyhnúť napríklad niektorým druhom surovej fazule. Niektoré druhy totiž po namáčaní a klíčení stále nie sú vhodné na konzumáciu. Patrí sem napríklad sójová fazuľa, Fava fazuľa či ľadvinková fazuľa. Pri tomto druhu diéty by ste sa mali vyhnúť aj ďalším druhom potravín. Pre ľudí, ktorí sú na diéte na surových potravinách nie sú vhodné huby, zemiaky, hrášok, paštrnák, rebarbora či pohánka. Samozrejme, všetky potraviny by mali byť zdravotne nezávadné, najlepšie sú Bio potraviny. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré by mohli byť pestované na pesticídoch a mohli by obsahovať konzervačné látky, prísady či potravinárske farbivá.
Aké sú výhody surovej stravy?
Jednou z najpríjemnejších výhod surovej stravy je výrazné chudnutie. Surové potraviny obsahujú menej nasýtených tukov ako obyčajná strava, ktorú konzumujeme. Okrem toho zrazu budete cítiť väčší prísun energie. Zaujímavou výhodou je aj to, že Vaša pokožka sa zrazu bude rozjasňovať. Surová strava Vám však najmä dopomôže k zníženiu rizika vzniku rôznych ochorení. Neupravované potraviny majú nízky obsah sodíka a cukru a naopak vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínov, draslíka, horčíka, vlákniny a zdraviu prospešných antioxidantov. Tieto vlastnosti sú spojené s nižším rizikom vzniku srdcových chorôb, rakoviny či cukrovky. Surové potraviny dokážu znížiť aj Váš cholesterol a udržujú v organizme priaznivú rovnováhu pH. Ak budete diétu na surovej strave dodržiavať naozaj dlhodobo, až niekoľko rokov, môže sa u Vás spomaliť aj proces starnutia a znížiť zápalovosť organizmu.
Odborníci z Life Dental radia, ako si udržať zdravý chrup a krásny úsmev po celý život.