Pohánkový a orechový chlieb

Týždeň čreva: Pohánkový a orechový chlieb

Vlašské orechy a kokosový olej sú víťaznou kombinácio

Pšenica je častým spúšťačom IBS, preto skúste toto. Pohánka a proso ako nelepkové obilniny potrebujú na „spojenie“ cesta marantu, vaječný bielok a prášok do pečiva, čo vedie k vzniku koláčovej konzistencie. Pridaním vlašských orechov a kokosového oleja sa z neho stáva chutná alternatíva tradičného chleba.

Pohánkový a orechový chlieb

Počet porcií: 10
Ingrediencie

200 g pohánkovej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
40 g zrna prosa
½ lyžičky maranty
štipka soli
40 g kokosového oleja
300 ml vody
1/2 lyžičky orechového oleja
1 organické stredne veľké vajce, len bielok, vyšľahané
1 PL citrónovej šťavy
40 g nasekaných vlašských orechov

Postup

1. Rúru predhrejte na 180 °C/160 °C s ventilátorom/plynovú značku 4. Formu na 450g bochník vyložíme papierom odolným voči tuku.
2. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady okrem vlašských orechov. Odstavíme.
3. V samostatnej miske zmiešajte všetky mokré prísady a potom ich pomaly vmiešajte do misky so suchými prísadami a miešajte, kým nevznikne mokré cesto. Pridajte vlašské orechy a nechajte 15 minút odpočívať.
4. Zmes prenesieme do formy na bochník, potom pečieme 30 minút dozlatista. Pred vyklopením nechajte bochník vo forme vychladnúť. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až tri dni.

Autor: Vicky Edgson and Adam Palmer / Zdroj a Foto: Heathly Magazine

Návrat hore