Vegánsky banánový chlieb

Vegánsky banánový chlieb

V tomto chutnom rastlinnom pečive je potrebné použiť prezreté banány.

Pokiaľ ide o chute a  vône, čerstvo upečený banánový chlieb je dosť ťažké poraziť. Tento recept na vegánsky banánový chlieb nahrádza vajíčko za ľanové semienko, bohaté na omega-3 zmiešané s teplou vodou. Používa aj ovos, ktorý je skvelým zdrojom pomaly sa uvoľňujúcej energie, ako aj srdcu prospešný betaglukán. Navyše používa päť celých banánov, ktoré poskytujú vlákninu a draslík, potrebné na reguláciu tekutín, nervových signálov a svalových kontrakcií v tele. Nakrájajte si bochník a vychutnajte si ho samotný alebo natretý v arašidovým maslom či jahodovým džemom, ako chutnú pochúťku pri čaji.

Porcia pre 8

Na ľanové vajíčko:
1 polievková lyžica mletého ľanového semena
3 lyžice teplej vody

Mokré prísady:
55 ml kokosového oleja plus extra na premastenie
400 g zrelých banánov (približne 4 stredné)
80 ml mandľového mlieka
2 lyžice javorového sirupu
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty

Suché ingrediencie:
65 g kokosového cukru
60 g jumbo rolovaných ovsených vločiek
1 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL himalájskej soli280 g samokypricej múky
1 celý banán, nakrájaný na plátky (bez kúskov)

1. Predhrejte rúru na 180 °C a formu na bochník s hmotnosťou 1 kg jemne vymažte kokosovým olejom pomocou silikónovej kefy.

2. Pripravte si „ľanové vajíčko“: ľanové semienko zmiešajte s teplou vodou a nechajte 10 minút zhustnúť. 3. Medzitým si v hrnci rozpustite kokosový olej. Vo veľkej mise roztlačte banán takmer do hladka, potom do roztlačeného banánu vmiešajte ľanové vajíčko, mlieko, rozpustený kokosový olej, javorový sirup a vanilku, kým sa dobre nespoja.

4. Suché ingrediencie vmiešajte do cesta jednu po druhej a pred pridaním ďalšej dobre premiešajte, aby sa každá zapracovala. Najprv pridajte kokosový cukor, aby sa roztopil, potom pridajte ovsené vločky, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a nakoniec múku.

5. Uistite sa, že je všetko dobre premiešané a nie sú tam žiadne kúsky múky. To je veľmi dôležité, pretože inak sa v chlebe objavia biele škvrny, ktoré nemajú dobrú chuť.

6. Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozložte. Nakrájaný banán položte navrch v rade pozdĺž stredu a jemne zatlačte nadol.

7. Bochník pečieme odokrytý 45 minút, kým nebude jemne zlatistý a na vrchu pevný. Ak začne príliš karamelizovať a banány na vrchu príliš tmavnúť (ak boli vaše banány naozaj zrelé, a teda mali viac cukru, stane sa to), jednoducho prikryte hárkom navlhčeného pokrčeného pergamenového papiera, aby ste chránili vrch pred spálením.

8. Po 45 minútach pomocou špajle skontrolujte, či je bochník prepečený. Ak je hotový, mal by vyjsť čistý a vrch bochníka by mal pri dotyku pomaly vyskočiť späť.

9. Bochník nechajte vo forme 10 minút vychladnúť. Nenechávajte ho dlhšie, pretože sa bude potiť a váš bochník bude vlhký a náchylný na rýchlejšie skazenie. Posuňte servírovací nôž okolo okrajov, aby ste ich uvoľnili, a jemne ho vyberte z formy. Položte banánový chlieb na mriežku a nechajte ho úplne vychladnúť.

Foto: Clare Winfield / Zdroj: Healthy Magazine / Autor: The mymuybueno Cookbook

Návrat hore