Magazín Vitálne logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ako urobiť sladký zemiakový koláč na rastlinnej báze

Ako urobiť sladký zemiakový koláč na rastlinnej báze

Sladký zemiakový koláč z nuly (na rastlinnej báze) | Ako urobiť sladký zemiakový koláč | Nízkosacharidové dezerty nápady

Zoznam ingrediencí:

585 g sladkých zemiakov - 2 stredne veľké sladké zemiaky (660 g so šupkou)
100 g / 3/4 šálky - surové kešu oriešky
275 ml / 1 + 1/4 šálky - voda

120g 3/4 šálky - Kokosový cukor alebo palmový cukor
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletého sušeného zázvoru
1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
1/4 čajovej lyžičky soli
2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (Nepridávajte viac, ako je odporúčané množstvo, inak to zničí chuť náplne)

Postup:

Priveďte 1 šálku vody do varu. Najskôr pridajte surové kešu oriešky a potom pridajte nakrájané sladké zemiaky, znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sladké zemiaky nezmäknú a nebudú kašovité. Mne to trvalo dobrých 35 minút (s varením sladkých zemiakov sa neponáhľajte, mali by byť naozaj mäkké a kašovité. Napoly uvarené sladké zemiaky náplň zničia)

Vypnite oheň a nechajte ju vychladnúť NEVYPÁLENÚ, aby sa odparila prebytočná vlhkosť. V tomto čase by v hrnci nemalo zostať veľa vody.

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Sladké zemiaky preložte do mixéra a pridajte kokosový cukor, vanilkovú esenciu, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, soľ , kukuričný škrob a rozmixujte na hladké pyré.
Pyré by malo byť hustejšie a nie príliš riedke (skôr husté ako riedke).  Počas mixovania NE Pridávajte ďalšiu vodu.

Teraz nalejte pyré na vopred pripravený syrový koláčový korpus/korpus podľa vlastného výberu.

Tipy:

Sladké zemiaky by mali byť naozaj mäkké a kašovité. Mne to trvalo dobrých 35 minút. Napoly uvarené sladké zemiaky náplň pokazia.
Po uvarení sladkých zemiakov ich nechajte vychladnúť NEROZDVIHNUTÉ, aby sa odparila prebytočná vlhkosť. V tomto čase by v hrnci nemalo zostať veľa vody. Ak v hrnci zostalo pomerne veľa vody, použite len toľko vody, aby ste získali správnu konzistenciu a zvyšok vyhoďte.
Tekuté sladidlá do tohto receptu NEPATRIA
Pyré by malo byť hustejšie a nie príliš riedke (skôr husté ako riedke).
Počas mixovania nepridávajte ďalšiu vodu
Čas pečenia závisí od teploty/typu vašej rúry, takže čas pečenia podľa toho upravte
Správne upečenie plnky spoznáte, keď je okraj plnky na dotyk pevný a stred mäkký.
Koláč nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 8 hodín, najlepšie cez noc. Čím dlhšie bude stáť v chladničke, tým krajšie stuhne a spevnie. Ak ho budete krájať hneď, plnka bude rozmočená.
Tento koláč zvyčajne pripravujem deň alebo dva vopred a nechávam ho (zakrytý) v chladničke, aby stuhol a rozvinula sa chuť náplne.

Vychutnajte si koláč!

Lahodná cibuľovo-hríbová omáčka, ktorá poteší chuťové poháriky aj tých najnáročnejších.