Magazín Vitálne logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ako je to s čokoládou a zdravím?

Ako je to s čokoládou a zdravím?

Počas mnohých rokov, odkedy ľudstvo pozná čokoládu, sa stále viac a viac vynárajú otázky či je čokoláda pre organizmus zdravá alebo nie. Častokrát narážame na rôzne štúdie, ktoré zaručene potvrdzujú, že práve čokoláda dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam a dokáže ochrániť náš organizmus voči rôznym škodlivým vplyvom z nášho prostredia. Je teda čokoláda naozaj pre organizmus zdravá? A ak áno, ktorá čokoláda je pre nás vhodná?

Čo čokoláda obsahuje?

Väčšina zástancov zdravej výživy si pod pojmom čokoláda predstaví horu cukrov a nezdravých chemických látok, ktoré telu dodávajú iba rýchlo vyprchajúcu energiu a tuky. Malé množstvo čokolády však môže Vášmu telu dodať hneď niekoľko zdraviu prospešných látok. Čokoláda obsahuje bielkoviny, riboflavín, flavonoidy a antioxidanty. Nachádzajú sa v nej aj minerálne látky ako vápnik či železo. Možno je tomu ťažké uveriť, ale nájdete v nej viac ako 300 chemických látok, vrátane stimulantov, ktoré ovplyvňujú mozog a nervový systém. Dokonca sa v nej náchádzajú kanabinoidy, ktoré majú podobné účinky ako marihuana. To by ste však museli zjesť naozaj veľa čokolády. Čokoládové flavonoidy pochádzajú z kakaovníka. Sú to antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Do čokolád sa tiež pridávajú rôzne druhy ovocia či orechov, ktoré ešte zvyšujú jej výživovú hodnotu. Pri výbere tej správnej, je potrebné dbať na kvalitu. Väčšina klasických mliečnych čokolád má vysoký obsah nasýtených tukov, cukrov a kalórií a pre človeka nie cokoladasú zdravé. Tabuľka horkej kvalitnej čokolády obsahuje dvakrát viac antioxidantov ako tabuľka mliečnej čokolády. Ak siahnete po horkej čokoláde, znamená to príjem menšieho množstva tuku a cukru a väčšieho množstva zdraviu prospešných látok. Mliečna čokoláda obsahuje menej kakaa a viac mlieka a teda aj viac vápnika.

Srdce, cievy a cholesterol

U ľudí, ktorí jedia pravidelne kvalitnú čokoládu, sa znižuje o viac ako 20 % riziko vzniku mŕtvice. Ďalším prínosom čokolády je zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Môžu za to flavonoidy, ktoré okrem kakaovníka nájdete napríklad aj v červenom víne či čaji. Neznamená to však, aby ste jedli čokoládu v kvantách. So všetkým treba s mierou. Čo sa týka hladiny cholesterolu, čokoláda obsahuje kyselinu stearovú, ktorá je neutrálnym tukom a nezvyšuje LDL cholesterol. Naopak kyselina olejová a nenasýtené mastné kyseliny v kakaovom masle zvyšujú dobrý HDL cholesterol. Jedna z amerických štúdií zistila, že ľudia, ktorí jedli malé množstvo horkej čokolády každý deň, znížili riziko vzniku zápalu v ich krvi. Čokoláda znižuje aj riziko vzniku krvných zrazenín, a tak je výbornou prevenciou proti infarktu.

Zaostrené na náš výzor

Veľmi často sa stretávame s názorom, že práve čokoláda u tínedžerov spôsobuje tvorbu akné. Podľa najnovších štúdií sa však zistilo, že to či jeme alebo nejeme čokoládu, nemá na našu pokožku žiadny vplyv. Vyrážky sa môžucokolada2 tvoriť tým, ktorí majú na čokoládu alebo zložky v nej alergiu. Čo sa týka našich perličiek krásy, čokoláda nemusí byť vždy príčinou vzniku zubných kazov. Ak si dáte kvalitnú horkú čokoládu s malým obsahom cukru a s vysokým obsahom kakaa, môže na Vaše zuby pôsobiť dokonca antibakteriálne. Pre zuby je však nezdravá čokoláda, ktorá obsahuje veľké množstvo cukru. Čo sa týka témy priberania, tu môžeme potvrdiť, že čokoláda môže spôsobovať, že sa ručička váhy pohybuje smerom nahor. Musíte však zjesť naozaj veľa čokolády, a to najmä mliečnej, ktorá obsahuje viac kalórií.

Čokoládová nálada

Aj keď kakao obsahuje povzbudivé látky ako sú kofeín a teobromín, je ich v nej tak málo, že nedokážu Vašu náladu ovplyvniť do takej miery, aby ste sa cítili nervózny a stresovaný. V skutočnosti sa však viaceré štúdie venovali pôsobeniu vône čokolády na náladu človeka. Práve nezameniteľná sladká vôňa čokolády zvyšuje dobré vlny v mozgu a vy sa cítite dobre a upokojene. Na čokoládu by si však mali dávať pozor ľudia trpiaci na migrénu. Zaraďuje sa totiž medzi spúšťače tohto nepríjemného ochorenia. Klasickú bolesť hlavy by však spôsobovať nemala. Čokoláda obsahuje chemické látky, ktoré dokážu povzbudzovať našu náladu. Práve tieto chemické látky môžu spôsobovať také pocity šťastia, že sa niektorí jedinci cítia na čokoláde priam závislí.

Trápia vás opakujúce sa zápaly močových ciest? Objavte, ako vám môžu pomôcť 7 overených byliniek z prírody – bez chémie a bez zbytočných liekov!
Skvelý výber pre profesionálov i náročných používateľov — Dell Latitude 5520 s rýchlym i5, 32 GB RAM, NVMe SSD i 4G modemom ponúka výkon a konektivitu za bezkonkurenčnú cenu.