Ako jednoducho zmraziť bylinky na neskôr

0

Jar k nám prichádza míľovými krokmi a s ním aj čas sadby kvetov a aj byliniek. Do konca zberu zostáva ešte dosť času, ale zato si môžeme ukázať ako ľahko uskladniť našu „nadúrodu“. Najlepším spôsobom ako zachovať prirodzené živiny, arómu a vôňu je bylinky zmraziť. Týmto jednoduchým spôsobom môžeme bylinky uskladniť a používať neskôr. Ale pozor, nie každá bylinka prežije zmrazenie vo svojej čerstvej forme, aj keď väčšina si zachová svoju charakteristickú arómu.

Väčšina byliniek si zmrazením poškodí svoju pôvodnú štruktúru. Po rozmrazení sú bylinky zvädnuté, chýba im „život“, ale mali by si zachovať svoju chuť a arómu – za predpokladu, že ich použijete na prípravu potraviny, ako sú napríklad polievky, dusená mäso, pečivo, omáčky a podobne. Rozmrazené bylinky sú nevhodné do  šalátov alebo ako ozdoba jedál.

Nie každý tiež schvaľuje zmrazovanie byliniek – niektorí šéfkuchári si myslia, že týmto procesom bylinku zničíme. Niektorí si však myslia opak. Každopádne sa odporúča vyskúšať si zmrazenie byliniek sám a posúdiť výsledok.

Bylinky, ktoré sa odporúčajú na zmrazenie sú: pažítka, kôpor, fenikel, petržlen a estragón. Niktoré bylinky sú lepšie sušené ako zmrazené: napríklad rozmarín si sušený uchová svoju arómu dlhodobo.

Jednoduché návod na zmrazenie byliniek:

  • bylinky dôkladne umyjeme
  • jemne nasekáme
    Nadrobno pokrájané bylinky

    Bylinky nezabudneme nadrobno nasekať

  • nasekané bylinky nasypeme do zásobníka na kocky ľadu
    Bylinky v kockovači na ľad

    Zásobník na ľad s bylinkami

  • bylinky zalejeme vodou, vývarom alebo olivovým olejom
    Bylinky zalejeme vodou

    Bylinky zalejeme vodou

  • vložíme do mrazničky
Zmrazené bylinky v koce ľadu

Zmrazené bylinky v koce ľadu

Návod na zmrazenie byliniek

Ako jednoducho zmraziť bylinky

Záverom, skúste tento lahodný recept na paradajková omáčka (a môžete použiť i mrazenú bazalku s hubovým vývarom):

Budeme potrebovať:

  • 1 strúčik cesnaku nasekané
  • 3 mrazené kocky s bazalkou / hubovým vývarom
  • 1 lyžica olivového oleja
  • konzerva s paradajkovým pretlakom
  • 1 lyžička soli
  • sušený tymián a oregano
  • lyžička medu

Návod na prípravu:

  • pridajte olivový olej na panvicu a zohrejte na miernom ohni
  • pridajte do horúceho oleja nasekaný cesnak
  • pridať plechovku s paradajkovým pretlakom
  • posoľte, pridajte med, tymián, oregano a zmrazenú kocku ľadu s bazalkou
  • nechajte omáčka prísť k varu a varte po dobu 10 minút na miernom ohni
    Zmrazené bylinky v paradajkovej omáčke

    Dobrú chuť!

Zdieľať.

O autorovi

mm

Andrej Kesely sa narodil v roku 1980 v Trnave, v znamení rýb. Je slobodný, 0 detí. Má akademický titul Ing. zo Žilinskej Univerzity a Mgr. z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V súčasnosti pracuje ako SZČO v oblasti internetového marketingu. Vaše podnety a názory mu môžete zasielať na ak.vitalne@gmail.com. Instagram: ak.vitalne