Ako jednoducho zmraziť bylinky na neskôr

Ako jednoducho zmraziť bylinky na neskôr

Jar k nám prichádza míľovými krokmi a s ním aj čas sadby kvetov a aj byliniek. Do konca zberu zostáva ešte dosť času, ale zato si môžeme ukázať ako ľahko uskladniť našu „nadúrodu“. Najlepším spôsobom ako zachovať prirodzené živiny, arómu a vôňu je bylinky zmraziť. Týmto jednoduchým spôsobom môžeme bylinky uskladniť a používať neskôr. Ale pozor, nie každá bylinka prežije zmrazenie vo svojej čerstvej forme, aj keď väčšina si zachová svoju charakteristickú arómu.

Väčšina byliniek si zmrazením poškodí svoju pôvodnú štruktúru. Po rozmrazení sú bylinky zvädnuté, chýba im „život“, ale mali by si zachovať svoju chuť a arómu – za predpokladu, že ich použijete na prípravu potraviny, ako sú napríklad polievky, dusená mäso, pečivo, omáčky a podobne. Rozmrazené bylinky sú nevhodné do šalátov alebo ako ozdoba jedál.

Nie každý tiež schvaľuje zmrazovanie byliniek – niektorí šéfkuchári si myslia, že týmto procesom bylinku zničíme. Niektorí si však myslia opak. Každopádne sa odporúča vyskúšať si zmrazenie byliniek sám a posúdiť výsledok.

Bylinky, ktoré sa odporúčajú na zmrazenie sú: pažítka, kôpor, fenikel, petržlen a estragón. Niktoré bylinky sú lepšie sušené ako zmrazené: napríklad rozmarín si sušený uchová svoju arómu dlhodobo.

Jednoduché návod na zmrazenie byliniek:

bylinky dôkladne umyjeme
jemne nasekáme
nasekané bylinky nasypeme do zásobníka na kocky ľadu
bylinky zalejeme vodou, vývarom alebo olivovým olejom
vložíme do mrazničky

Návrat hore