Ganglia, ganglionové cysty – popis, príčiny a liečba

Ganglia, ganglionové cysty – popis, príčiny a liečba

Popis

Gangliové cysty (ganglion) sú malé hrudky alebo hrčky na rukách a zápästí, ktoré sa vyskytujú v tesnej blízkosti kĺbov a šliach. Ide o relatívne malé, okrúhle, nezhubné vačky naplnené zhlukom nervových buniek a hustou tekutinou. Veľkosťou sa líšia od drobných, cez stredné až po niekoľko centimetrov veľké útvary. Medzi najčastejšie miesta kde sa vyskytujú patrí horná čast zápästia, na zápästí zo strany dlane a na prstoch. Cysta gangliónu má často podobu vodného balónu a je naplnená tekutinou alebo gélom.

Príčiny

Príčina vzniku týchto cýst nie je známa, aj keď sa môžu tvoriť v v dôsledku podráždenia alebo mechanického namáhania kĺbu alebo šľachy. Vyskytujú sa u pacientov všetkých vekových kategórií, najčastejšie u ľudí medzi 15. a 40. rokom života. Typické sú hlavne pre športovo aktívne ženy, ktorých kĺby sú pod neustálym tlakom. Rizikovým faktorom sú tiež poranenia kĺbov a osteoartritída.

Tieto cysty sa môžu meniť čo do veľkosti, alebo dokonca aj úplne zmiznú a môžu alebo nemusia byť bolestivé. Tieto cysty nie sú rakovinové a nešíria sa do ďalších častí tela.

TIP: „Získajte vysnívanú postavu prírodnou cestou – eslim.sk„

Príznaky a symptómy

Diagnóza je zvyčajne založená na umiestní cysty a jej vzhľade a veľkosti. Sú zvyčajne oválne alebo okrúhle a môžu byť mäkké alebo aj veľmi tvrdé. Cysty na spodnej časti prsta zo strany dlane sú zvyčajne veľmi pevné a vo veľkosti hrachu. Svetlo často prechádza cystami a to môže pomôcť pri stanovení diagnózy. Váš lekár môže požiadať röntgenový snímok, aby sa predišlo problémom v priľahlých kĺboch.

Liečba

Liečba môže byť často nechirurgická. V mnohých prípadoch sa môžu cysty len jednoducho pozorovať a to najmä v prípadoch, že sú bezbolestné, pretože často spontánne zmiznú. V prípade, že cysta sa stáva bolestivou, obmedzuje aktivitu, alebo je inak neprijateľná, je k dispozícií niekoľko možností liečby. Použitie dlahy a protizápalových liekov môže byť predpísané, aby sa znížila bolesť spojené s aktivitou. Aspirácia môže byť vykonaná za účelom odstránenia tekutiny z cysty a zmenšenia jej veľkosti. To si vyžaduje umiestnenie ihly do cysty, ktoré môže byť vykonané vo väčšine ambulanciách. Aspirácia je veľmi jednoduchý postup, ale recidíva cysty je bežná. Ak nechirurgické zákroky nedokážu poskytnúť úľavu, alebo v prípade, že cysta sa opakuje, sú k dispozícii i chirurgické alternatívy. Chirurgia zahŕňa odstránenie cysty spolu s časťou kĺbového puzdra alebo šľachového obalu. V prípade, že gangliových cýst na zápästí, tradičné otvorené a artroskopické techniky obvykle vedú k dobrým výsledkom. Chirurgická liečba je všeobecne úspešná, aj keď cysty sa môžu znovu vyskytnúť.

Domáce prípravky

1. Teplé obklady

Môžete znížiť nepohodlie spojené s ganglionovou cystou pravidelným používaním teplých obkladov. Zvýši sa krvný obeh do postihnutej oblasti a podporí drenáž tekutiny. Tiež znižuje bolesť a opuch. Teplé obklady ale nezabránia rastu cysty.

Namočte kus látky v teplej vode a vyžmýkajte prebytočnú vodu.
Priložte priamo na postihnutú oblasť po dobu 5 až 10 minút.
Opakujte 3 alebo 4 krát denne, kým sa cysta nezmenší alebo nezmizne.

2. Sáčky s čiernym čajom

Kyslosť čierneho čaju pomáha liečiť ganglionové cysty a zabráňuje im sa zhoršovať. Protizápalový charakter čaju tiež poskytuje úľavu od bolesti a opuchov.

Namočte sáčok čierneho čaju v teplej vode po dobu 5 minút
Vyberte ho a vytlačte prebytočnú vodu.
Podržte vlhký, teplý čajový sáčok nad postihnutou oblasť po dobu 10 minút.
Opakujte niekoľkokrát denne po dobu niekoľkých dní.

3. Zázvor

Ak váš ganglion spôsobuje neznesiteľnú bolesť, môžete použiť zázvor k jej zníženiu. Protizápalová vlastnosť zázvoru pomáha zmierniť bolesť a celkové nepohodlie.

Veľa štúdií naznačuje, že zázvor je protizápalová látka, ktorá blokuje aktivitu enzýmu COX-2, zodpovedný pravdepodobne za bolesť.
Pite domáci zázvorový čaj 2 až 3 krát denne alebo zahrnúť viac zázvoru do vášho jedálnička.
Prípadne môžete uvažovať na prírodnými doplnkami so zázvorom.

Návrat hore