Prekonajte únavu!

Prekonajte únavu!

Únava sprevádza ľudstvo od nepamäti. U jednoduchých ľudí sa však v minulosti objavovala najmä únava fyzická. Dnešná uponáhľaná doba, prehnané nároky zamestnávateľov a neschopnosť ľudí oddychovať sa odzrkadľuje najmä v únave psychickej a emocionálnej. Dá sa s únavou bojovať? Čo robiť, aby sme ju potlačili? V článku vám prezradíme pár jednoduchých receptov, ktoré vám pomôžu únavu prekonať.

Nie je únava ako únava

Ako sme už spomínali, je rozdiel unaviť sa fyzickou prácou a unaviť sa emocionálne. Ide o dva rôzne stavy. Kým fyzická únava sa prejavuje ľahkým ranným vstávaním, ale ubúdaním energie v popoludňajších hodinách, emocionálna únava je spojená s ťažkým ranným prebúdzaním. Pri emocionálnej únave sa človek začína cítiť lepšie s pribúdajúcimi hodinami v dni. Fyzickú únavu najlepšie odstránite, ak sa budete šetriť a budete počas dňa nielen pracovať, ale aj oddychovať. S emocionálnou únavou musíte bojovať dlhodobejšie.

TIP: „Huba Reishi (Ganoderma Lucidum) nazývaná aj ako huba mladosti

Zamedzte vzniku únavy

Ak chcete bojovať s únavou, v prvom rade musíte prísť na to, čo vás unavuje. Dôvody sú rôzne. Najčastejšie však ide o to, že sa zamestnávate viacerými vecami naraz a váš organizmus nestíha vaše životné tempo. Naopak, ak nerobíte nič, len celý deň ležíte na gauči, organizmus je rovnako unavený. Vždy si musíte nájsť zlatý stred, kedy na seba neprenesiete problémy celého sveta, ale nesmiete tiež zabudnúť žiť. Pod únavu sa často podpisuje aj stres. Ak máte stresujúce zamestnanie alebo ste v ťažšej životnej situácií, ktorá vás zaťažuje, odporúčame vám aktívne tráviť voľný čas. Negatívne napätie najlepšie odbúrate pri športe. Nezabúdajte tiež na zdravý spánok. Zlé spánkové návyky sú zaručenou príčinou únavy počas dňa. Ďalšou častou príčinou únavy sú depresie a skryté duševné choroby. Ak pocity únavy neustupujú a striedajú sa s pocitmi úzkosti a samoty, navštívte odborníka.

Výživné stravovanie

Únava sa najčastejšie dostaví, ak telo nemá dostatok živín, aby fungovalo. Váš organizmus bez cukrov nedokáže fungovať. Ak patríte k ľuďom, ktorí majú veľký výdaj energie, musíte aj veľa energie prijať. Zo zeleniny sa zamerajte najmä na špenát či žeruchu. Do šalátov pridávajte púpavové a žihľavové listy. Obe rastliny majú priaznivé účinky na vitálnosť organizmu. Vhodné sú tiež ovsené vločky a všetko, čo obsahuje zdravé cukry. Vyhnite sa však múke a bielemu cukru. Vždy siahajte len po celozrnných potravinách, ktoré sú zdravšie a energiu dodávajú postupne. Jeden zo zaručených výživných receptov na únavu sa vyrába z lieskových orechov a medu. Zmiešajte 100 g rastlinného margarínu, 3 lyžice medu a 100 gramov orieškov a miešajte na mierom ohni. Vznikne výborné sladké pyré, ktoré sa dobre rozotiera na pečivo a hneď ráno vás nabudí do nového dňa. Jednou z hlavných príčin únavy býva obezita. Ak je váš BMI index vyšší ako normálna váha, mali by ste porozmýšľať o vhodnej diéte a o cvičení.

Voda základ života

Dôležité je tiež dodržiavať pitný režim. Voda je pohonným palivom organizmu. A ak vodu zmiešate v pomere 1:1 s pomarančovou, grepovou alebo citrónovou šťavou, okrem osvieženia, získate aj dostatok energie. Únavu vám pomôže zahnať aj studené mlieko. V minulosti sa únava odháňala aj zemiakovou vodou. Uvarte zemiaky v šupke vo vode a nechajte ich cez noc stáť. Ráno vyberte zemiaky a vodu vypite. Čakáte kedy spomenieme zaručený recept na únavu v podobe kofeínu? Tak na to zabudnite! Káva či kofeínové nápoje vám prinesú len chvíľkovú energiu, ale v konečnom dôsledku sa o hodinu budete cítiť ešte viac unavení.

Bylinní liečitelia

Už starí zelinkári vedeli, že najlepšími pomocníkmi pri liečbe rôznych akútnych problémov a ochorení sú bylinky. Napríklad taký ženšen chráni mozog pred stresom. Preto ak patríte k ľuďom, ktorí majú stres neustále za pätami, naučte sa piť hneď ráno ženšenový čaj. Nie je však vhodný pre ľudí, ktorí majú vysoký tlak. Na únavu pomáha aj šalviový čaj. Ak zle spíte, skúste si pred spánkom uvariť valeriánový čaj. Ten vám zaručí pokojný a hlboký spánok a ráno sa budete cítiť opäť fit.

Rýchle recepty proti únave

Ak v práci alebo v škole často dostávate takzvaný „útlm“, ktorý väčšinou končí mikrospánkom za stolom, odporúčame Vám nosiť so sebou mätový olej. Stačí ak si pár kvapiek nakvapkáte na vreckovku a chvíľu inhalujete. Mäta príjemne osvieži a preberie. Pomôcť môže aj malá prechádzka. Ak máte zamestnanie, kde sa na 10 minút dokážete dostať von, prejdite sa po čerstvom vzduchu. Ak únavu pociťujte aj doma, pomôžu vám všetky cvičenia a športy, ktoré sa vykonávajú vonku. Niekedy stačí ľahnúť si na chrbát a vyložiť nohy na vankúš či operadlo. Mozog sa lepšie prekrví a únava zmizne. Rimania proti únave využívali aj soľné kúpele. A posledná zaručená rada je, že ak ste unavení, jednoducho si choďte ľahnúť. 20 minútový spánok vám dodá nový prílev energie.

Návrat hore