Top 10 liečivých účinkov rumančekového čaju na pleť

Top 10 liečivých účinkov rumančekového čaju na pleť

Čo je rumanček?

Rumanček, ľudovo tiež harmanček, je liečivá bylina, ktorá zahŕňa celý rad bylín sedmokráskového typu z čeľade astrovitých. Rumanček sa používa v tradičnej medicíne už od nepamäti a nájdeme ho v rôznych starovekých kultúrach, vrátane starého Egypta a Grécka. Existuje mnoho rôznych druhov rumančeka, dva najčastejšie sú rumanček pravý alebo kamilkový (lat. Marticaria recutita) a rumanček rímsky (lat. Chanmaemelum Nobile).

Už od staroveku bol rumanček známy pre svoje upokojujúce, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti ako aj jeho nepostrádateľná úloha pri liečbe rôznych zdravotných komplikácií: prechladnutie, bolesti v krku, zápal ďasien, nespavosť, úzkosť, kolika, syndróm dráždivého čreva, lupienka, ekzémy a akné. Rumanček používame v rôznych formách: ako sušené kvety, čajové infúzie, tekutý extrakt, silica, alkoholová tinktúra, krémy a masti. Čajové sáčky s rumančekom sú najčastejšou formou ktorú môžeme nájsť v našich obchodoch a lekárňach. Čerstvé i sušené kvety rumančeka sú už po stáročia používané na varenie čaju ako aj na liečbu radu zdravotných problémov. Účinná látka obsiahnutá v rumančeku, esenciálny olej bisabolol, je zodpovedná za jeho anti-dráždivé, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. A preto má liečivý rumančekový čaj blahodarný vplyv na naše zdravie a krásu.

V tomto príspevku nájdete ako rumančekový čaj pôsobí na našu pokožku.

1. Liečba akné

Rumančekový čaj môže pomôcť v boji proti jazvám, ktoré nám zostali po akné a to prostredníctvom svojich anxiolytických a antioxidačných vlastností. Existujú dva spôsoby, ako použiť rumančekový čaj pre liečbu akné: môže byť užívaný orálne alebo lokálne (nanesený na problémové miesta pokožky). V oboch prípadoch sa musí čaj uvariť aby sa účinné látky vyextrahovali do čajového roztoku. V niektorých ojedinelých prípadoch môže byť akné účinne liečené pitím a zároveň aj trením vylúhovaných lístkov na pokožke.

2. Zosvetlenie kože

Bylinný čaj pôsobí aj ako vynikajúce prírodné bielidlo. Zosvetľuje pleť a dodáva zdravý, prirodzený lesk. Rumančekový čaj bol používaný už po stáročia ako prírodný zosvetľovač kože. Čistí póry, zjemňuje pokožku a pri konzistentnom použití po dobu dvoch až troch týždňov zoslabí jazvy po akné a škvrny na tvári. Príprava: vylúhujte tri polievkové lyžice sušených kvetov rumančeka s 1 šálku vriacej vody po dobu asi 8 až 10 minút. Zmes precedíme a pridáme do nej jednu polievkovú lyžicu medu a ružovej vody. Zmes nanesieme na tvár a krk a necháme pôsobiť po dobu asi 15 minút. Nakoniec dôkladne opláchneme čistou vodou. Tento postup zanechá pleť krásne zosvetlenú a čistú.

3. Peeling tváre

Po zmiešaní s mliekom nám rumančekový čaj poskytuje veľmi dobrý peeling tváre. Ďalším spôsobom je obsah vrecúška čaju zmiešať s cukrom a olivovým olejom. Aplikujeme tento peeling jemne na tvár a vmasírujeme. Pokožku opláchneme studenou vodou a osušíme. Rumanček nám pomáha odstrániť mŕtve bunky a suchej pokožke prinavráti jej prírodný krásny lesk. A navyše po aplikácii nám zanechá pokožku krásne upokojenú.

4. Upokojujúci účinok

Rumančekový čaj je známy tým, že jeho lokálna aplikácia je účinná pri upokojení podráždenej a slnkom spálenej kože. Čajové vrecká majú tiež upokojujúci účinok na oči unavené prácou na počítači, alebo nepretržitom sledovaní televízie. Rumančekový čaj tiež pôsobí ako báječný, upokojujúci domáci liečiteľ pri použití v kúpeli. Rumančekový kúpeľ je vhodný i pre deti, kde nám pomáha od zaparenín a iných podráždení kože, uchováva detskú pokožku príjemne mäkkú a podporuje dobrý spánok.

5. Odstránenie tmavých kruhov pod očami

Ďalšou veľmi dôležitou výhodou rumančekového čaju je, že čajové vrecúška môžu byť použité na potláčanie tmavých kruhov a vačkov pod očami. Pre tento účel ponoríme sáčok rumančekového čaju po dobu asi 5 minút do horúcej vody a po ochladení ho držíme pod očami po dobu 5 minút tak, aby nás nedráždil. Oči potom dôkladne prepláchneme čistou vodou. Tento spôsob nám pomôže zosvetliť tmavé kruhy pod očami a uľavuje nám od očných opuchov.

6. Zníženie opuchov

Studené vrecúško harmančekového čaju sa pre svoje protizápalové a antioxidačné vlastnosti ukázalo byť veľmi účinné i pri liečbe akné a znížení opuchov a začervenaní. Mnoho ľudí používa rumančekové infúzie a extrakty vo svojej kúpeli, aby sa zbavili rôznych kožných problémov ako sú: ekzémy, ovčie kiahne a opuchy alebo infekcií spojených s podobnými chorobami.

7. Hydratácia pokožky

Rumančekový čaj je efektívny i pre svoje dobré hydratačné a čistiace vlastnosti. Zložky obsiahnuté v rumančekovom čaji fungujú ako veľmi dobrá maska ​​na akné a slúžia aj ako dobré tonikum a čistič. Rumanček môže mať pozitívny prínos pre našu pokožku aj pri konzumácií spoločne s inými potravinami, pretože vyživuje a hydratuje pokožku aj zvnútra. Môžeme tiež využiť liečivé účinky horúcej čajovej pary, ktorá má tiež na pokožku priaznivý vplyv.

8. Liečivé vlastnosti

Rumanček je bylina so silnými liečivými vlastnosťami, je známy antioxidant a má aj antimikrobiálne účinky. Pôsobí tiež ako dobrý dezinfekčný prostriedok a môže byť použitý na čistenie rán a malých raniek na povrchu kože.

9. Rumanček ako antioxidant

Rumančekový čas je bohatým zdrojom antioxidantov. Antioxidant pomáha v boji proti voľným radikálom, ktoré sú prítomné v našom tele a ktoré poškodzujú aj kožné bunky. Čaj tak poskytuje vynikajúcu ochranu proti týmto voľným radikálom a zabraňuje ďalšiemu poškodzovaniu kože. Štúdia preukázala, že rumančekový čaj je veľmi účinný v boji proti baktériám a preto je ho možné použiť i ako silný domáci liek na prevenciu akné a jaziev po akné na tvári.

10. Celková liečba a starostlivosť o pleť

Rumančekový čaj má celkovo silné hojivé, antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Takisto sa ukázal aj ako veľmi efektívny pri liečbe akné, malých raniek a jaziev na povrchu kože. Tento zázračný bylinný čaj má tiež úžasné hydratačné, čistiace a upokojujúce účinky. To je možné efektívne využiť vo forme peelingu, alebo aj ako ochrannú masku na tvár. Ďalšou užitočnou aplikáciou je upokojujúci a relaxačný účinok na unavené oči. Môže byť použitý lokálne, aby sa zabránilo svrbeniu a kožným iritáciám. Okrem toho sa tiež vie, že je veľmi účinný pri prevencii a odstraňovaní lupín. Rumanček môže upokojiť po bodnutí hmyzu, upokojuje prejavy ovčích kiahní, rany, popáleniny, modriny a spáleniny, vyrážky i zapálenú kožu. Táto liečivá bylinka je tiež dobre známa pre zmiernenie ochorení, ako sú ekzém, psoriáza, zapareniny a iné kožné podráždenia. Je to populárny liek i pre zastavenie rastu vredov. Výskumníci tiež zistili, že rumančekové roztoky sú efektívnejšie na zmiernenie svrbenia, bolesti a zápalu kožných lézií než liečba pomocou kortikosteroidov.

Môže byť  aplikovaný lokálne, alebo si ho môžeme vychutnať spoločne s jedlom. A najlepšie na tom je, že tento bylinný domáci liek je nielen účinný, ale je tiež veľmi spoľahlivý a nie príliš finančne náročný. A i pre jeho mimoriadne vlastnosti je právom považovaný za plnohodnotný prostriedok starostlivosti o našu pleť.

Katalóg kvalitných produktov za super ceny – zaskveleceny.sk

Návrat hore