4 fitness trendy, ktoré budete chcieť vyskúšať v roku 2022

4 fitness trendy, ktoré budete chcieť vyskúšať v roku 2022

Od cvičenia, ktoré nie je len o prelomení vášho osobného maxima až po nový druh nositeľných zariadení, tu je prehľad toho, ako sa tento rok udržíte fit s týmito fitness trendmi.

1. Nositeľné zariadenia novej generácie

Približne 320 miliónov nositeľných zdravotníckych a wellness zariadení bude dodaných do celého sveta v roku 2022, predpovedá spoločnosť Deloitte, ktorá sa v roku 2021 tešila z najväčšieho nárastu vlastníctva akejkoľvek technológie v Spojenom kráľovstve. A ďalšia generácia dokáže oveľa viac, než len navýšiť počet vašich krokov.

Najnovšie modely Fitbit a Garmin dokážu sledovať vašu elektrodermálnu aktivitu (ukazovateľ stresu), merať saturáciu krvi kyslíkom (čo vám pomôže posúdiť, či sa správne zotavujete po cvičení), sledovať váš srdcový rytmus prostredníctvom EKG (elektrokardiogram) a vypočítajte si svoj „kondičný vek“. Môžu tiež monitorovať vaše dýchanie, merať kvalitu spánku a poskytovať personalizované rady, ktoré vám pomôžu čeliť stresu.

Je to trochu ako mať na zápästí malého trénera. Pre trénera Vitality Andrewa Isaaca majú nové funkcie, ako je Fitbit’s Daily Readiness Score – ktoré využíva váš spánok, srdcovú frekvenciu a aktivitu, aby vám povedali, či máte odpočívať alebo byť aktívny – pozitívny vplyv na nositeľné zariadenia. „Keď ľudia začnú s novým fitness cieľom, často sa spália. To, že vám Garmin alebo Fitbit povie, že potrebujete oddych a regeneráciu, je perfektné, pretože ide o holistický prístup k aktivite,“ hovorí.

2. Spôsobilosť starostlivosti o seba

Pozitívom pandémie je, že nás povzbudzuje, aby sme sa o seba lepšie starali, a veľká časť toho je náš prístup k cvičeniu. Ide o sústredenie sa na pohyb a nie na pot, na pôžitok a nie na bolesť a na uvedomenie si hodnoty odpočinku, ako aj rýchleho srdcového tepu. Pinterest to nazýva „Flexercise“ a označil ho za jeden z najväčších trendov roku 2022.

„Milujem myšlienku Flexercise, pretože je to len o pohybe,“ hovorí Isaac. „Keď poviete slovo „cvičiť“, ľudí to odradí, pretože si to spájajú s HIIT, behom a inými aktivitami s vysokou intenzitou, ale aj chôdza výrazne zlepšuje kondíciu. Nie je to všetko o pote a bolesti.“

Pre tých, ktorí skutočne milujú cvičenie s vysokou intenzitou, je tiež dôležité začleniť niektoré možnosti s nižším dopadom. „Aktívne zotavenie je naozaj dôležité, takže namiesto oddychového dňa si urobte strečing alebo choďte na prechádzku, aby ste rozhýbali svaly a predišli bolestiam. Takto budete podávať optimálne výkony, keď sa vrátite do tréningu,“ hovorí Isaac.

3. „fitutainment“

Správa spoločnosti Technavio z roku 2020 predpovedala, že trh s interaktívnym fitness porastie v rokoch 2020-2024 o 5,44 miliardy dolárov. Keď sa naše svety v rokoch 2020 a 2021 zmenšovali, hľadali sme zábavu, cvičenie a spoločnosť prostredníctvom technológií, prihlásením sa na odber aplikácií, ako je Fiit, ktorý ponúka interaktívne kurzy, alebo súťaží vo virtuálnych programoch na cyklistiku a beh, ktoré sú dostupné cez Peloton. Zdá sa pravdepodobné, že v priebehu roka sa posunieme hlbšie do metaverza fitness.

„Ak je hranie niekoho vášňou a existuje hra, ktorá vás rozhýbe, je to perfektné,“ hovorí Isaac. „Je to o inkluzívnosti. Ak ste trochu hanblivejší a šťastnejší, keď cvičíte vo svojom vlastnom dome ako v telocvični, hry môžu byť tiež skvelé, alebo ak chcete zapojiť svoje deti a urobiť z toho zábavu.

Môže to byť aj o strate samých seba v inom svete – londýnske jogové štúdio FLY LDN premieta pokojnú krajinu na obrovské HD obrazovky, aby obyvateľom miest pomohlo cítiť sa, akoby pozdravovali slnko na úžasnej pláži alebo na vrchole krásnej hory.

„Vďaka zablokovaniu som si nikdy nemyslel, že budem môcť bicyklovať po inej krajine – ale vďaka Pelotonu som mohol,“ hovorí Isaac. To platí pre mnohých: môžeme sa nudiť behať po našom susedstve alebo sa báť bicyklovať kvôli vysokej premávke a počasie môže sťažiť cvičenie IRL. Cvičenie VR nám môže pomôcť udržať si motiváciu a angažovanosť.

4. Bizarné športy

Všetci sme museli tvrdšie pracovať, aby sme sa počas pandémie cítili veselí – a vyskúšať niečo iné nám môže pomôcť. Krok vpred pickleball, americký hybrid tenisu, bedmintonu a ping-pongu. Tento šport za posledných päť rokov rastie na popularite, pričom v prvom roku pandémie vzrástol v USA o pôsobivých 21 %, pretože je to bezpečný a pohodlný spôsob, ako zostať aktívny. A podobné znaky to vykazuje aj tu, pričom Briti sa tiež tešia z toho, aký ľahký je nakladaný pohár pre začiatočníkov, pričom stále ponúka dobrú výzvu.

„Umožňuje vám to byť súčasťou niečoho ako tenisový klub, ale bez členských poplatkov a bez vážnosti,“ hovorí Isaac. ‚Nemusíte byť expert – jednoducho hrajte a ak vás to bude baviť, urobíte to znova.‘ Dá sa hrať vo formáte dvojhry alebo štvorhry a je menej intenzívna ako tenis, s ľahko zvládnuteľnými schopnosťami.

Padel je ďalšou možnosťou pre tých, ktorí chcú súťažiť bezstarostným spôsobom. Hrá sa na menšom, uzavretom kurte, je to podobné ako tenis, ale môžete podávať podhmatom a podobne ako squash, loptičky sa môžu odraziť od stien a zostať v hre.

Nie ste fanúšikom raketových športov? Obľúbenosť váženého hula hoopingu vzrástla, čiastočne vďaka zvýšenému domácemu tréningu a výzvam TikTok hula hoop. Obruče obsahujú závažia zvyčajne medzi 1 kg a 3 kg. „Je to návrat k zábave z detstva a pri pohybe budete precvičovať svoje hlavné svaly,“ hovorí Isaac. V malej štúdii z roku 2015, kde ženy absolvovali šesťtýždňový tréningový program, zaznamenali zmenšenie obvodu pása a bokov – ako aj zmenšenie pomeru pása k bokom.

Foto a Zdroj: Vitality Magazine / Autor: Laura Andrades

Návrat hore