Obľúbená mylná predstava je, že vegánstvo je o nedostatku. Mnohým ľuďom, ktorí uvažovali o tom, že sa vzdajú mäsa, sa v mysli vynárajú predstavy skromných jedál a nenasýteného jedla. To však nie je pravda. Vegánska strava môže byť rovnako sýta ako strava založená na mäse a na výber je množstvo vegánskych jedál s vysokým obsahom bielkovín.
Vegánske jedlá s vysokým obsahom bielkovín sú nielen sýte, ale aj plné živín potrebných pre dobré zdravie a môžu vám pomôcť cítiť sa viac prepojení s prírodou. Ak chcete zmeniť stravovanie, vyskúšajte niektoré vysokoproteínové vegánske jedlá, ktoré uspokoja vaše telo aj dušu.
Šošovicová polievka s quinoou a kelom
Šošovicová polievka je jedným z univerzálnych vysokoproteínových vegánskych jedál, ktoré si môžete pripraviť z rôznych ingrediencií. Do tohto receptu môžete použiť quinou a kapustu, ktoré jej dodajú extra chuť a výživu. Táto horúca a sýta polievka je ideálna na zimný deň – je výdatná a sýta, ale stále ľahká a zdravá.
Na jej prípravu musíte vziať veľký hrniec a zmiešajte šošovicu, quinou, kel, zeleninový vývar, cibuľu, cesnak, bobkový list, tymián a soľ a korenie. Potom dajte variť, znížte teplotu, varte 30 minút a odstráňte bobkový list a tymián. Vmiešajte nakrájané paradajky a ocot. Polievka je pripravená na podávanie.
Enchilady z čiernej fazule
Čierna fazuľová enčilada je lahodné a ľahko pripraviteľné jedlo inšpirované mexickou kuchyňou. Ľudia pripravujú tradičné enchiladas s kukuričnými tortillami, ale môžete použiť aj pšeničné alebo múčne tortilly. Čierna fazuľa je jedným zo skvelých zdrojov bielkovín a má tiež nízky obsah kalórií a tukov. Toto jedlo je tiež prirodzene bezlepkové. Tento pokrm je ideálny na rýchle večerné jedlo alebo na nasýtenie väčšieho počtu ľudí. Enchilady z čiernej fazule sa pripravujú z kukuričných tortill, plnia sa náplňou z čiernej fazule a syra a prelievajú sa červenou omáčkou enchilada. Enchiladas môžete podávať s ryžou, fazuľou a salsou. V prípade vegánskeho receptu môžete ako alternatívu použiť kešu alebo mandľový syr, tahini nátierku, tofu alebo sladkú zemiakovú omáčku.
Na prípravu tohto jedla potrebujete hlavne čiernu fazuľu a mäkkú tortillu. Predhrejte rúru a v miske zmiešajte čiernu fazuľu, salsu, omáčku enchilada, kešu syr, cibuľu, cesnak, chilli, rascu a soľ. Každú tortillu naplňte zmesou čiernej fazule a zrolujte. Nakoniec enchilady vložte do zapekacej misy a pečte, kým nie sú upečené.
Zeleninový burger s avokádom
Ak hľadáte recept na chutný a zdravý vegetariánsky burger, už nehľadajte! Tento vegánsky burger obsahuje čerstvo pripravenú čiernu fazuľu, quinou a kapustovú placku. Následne je doplnený avokádom, paradajkami a špeciálnou omáčkou, ktorá určite poteší každé chuťové bunky. Tento vegánsky burger si môžete vychutnať bez ohľadu na to, či ste vegán alebo len hľadáte zdravšiu variantu. Tak zapáľte gril a pustite sa do prípravy!
Teraz začnite s prípravoupredhriatím grilu na stredne vysokú teplotu. Potom grilujte vegetariánske hamburgery približne 5 minút z každej strany, alebo kým mierne nezuhoľnatejú. Nakrájajte avokádo a paradajku a grilujte cibuľu asi 2 – 3 minúty. Teraz zostavte hamburgery s avokádom, paradajkou, grilovanou cibuľou a dresingom podľa vlastného výberu. Okamžite podávajte a vychutnajte si proteínové jedlo plné energie.
Spodná čiara
Tieto výživné vegánske jedlá, od výdatnej šošovicovej polievky až po jednoduchý vegetariánsky burger, sú plné bielkovín a určite potešia aj tých najmasožravejších jedákov. Tieto recepty sa vám budú hodiť, či už ste vegán, alebo len chcete do svojho repertoáru pridať viac bezmäsitých jedál.
Foto: Freepik / Zdroj a Autor: Wellbeing Magazine